Αναβίωσαν με επιτυχία και φέτος τα Χαλκούνια στο Αγρίνιο
Καταχωρήθηκε: 02:28:10 - 4-5-2013
Με μεγάλη επιτυχία αναβίωσε και φέτος το έθιμο με τα χαλκούνια στην πλατεία Δημάδη. Το ξεχωριστό αυτό έθιμο διεξήχθη με μεγάλη επιτυχία, και όπως κάθε χρόνο εντυπωσίασε το πλήθος του κόσμου που από νωρίς είχε συγκεντρωθεί στην πλατεία για να απολαύσει το μοναδικό θέαμα των χαλκουνιών.
Να θυμίσουμε ότι τα χαλκούνια είναι ένα έθιμο που εξακολουθεί να αναβιώνει στο πέρασμα των χρόνων και έχει τις ρίζες του στην Τουρκοκρατία. Πρόκειται για μία εφεύρεση των Αγρινιωτών, στην προσπάθειά τους να προστατέψουν τους επιταφίους κατά την περιφορά τους τη Μ. Παρασκευή απ’ τις επιθέσεις των αλλόθρησκων κατακτητών. Με συστατικά το μπαρούτι, πεπιεσμένο χαρτί και ένα φυτίλι είχαν στα χέρια τους το τέλειο «όπλο».
Όπως ήταν αναμενόμενο, οι χαλκουνάδες, χωρίς τραυματισμούς ευτυχώς, κέρδισαν και φέτος τις εντυπώσεις ενθουσιάζοντας το παρευρισκόμενο πλήθος.
aerasnews.gr