Home

Δύο ''ανάσες'' υπό όρους δίνει ο Μάριο Ντράγκι

Καταχωρήθηκε: 00:45:49 - 12-09-2012

 

 

Δύο εξαιρετικά κρίσιμα θέματα μπήκαν στο τραπέζι κατά τη διάρκεια της συνάντησης που είχε ο πρωθυπουργός με τον διοικητή της ΕΚΤ, Μάριο Ντράγκι. Σύμφωνα με πληροφορίες μας τα θέματα που τέθηκαν από τον Αντώνη Σαμαρά και βρήκαν ευήκοα ώτα, χωρίς πάντως να υπάρχουν τελικές δεσμεύσεις είναι:

1.Η αφαίρεση από το ελληνικό χρέος του ποσού που δίνεται για την ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών. Αυτό θα έχει ως αποτέλεσμα να μειωθεί το χρέος κατά 50 δισ. ευρώ, πράγμα που θα σημάνει μια τεράστια ανάσα για την Ελλάδα αφού θα πληρώνει μικρότερα τοκοχρεολύσια. Ο Μ. Ντράγκι φαίνεται να είδε θετικά αυτό το αίτημα, άλλωστε, πρόκειται για απόφαση που ελήφθη και για τις ισπανικές τράπεζες, οπότε θα ετίθετο θέμα διακριτικής μεταχείρισης.

2.Συζητήθηκε το ενδεχόμενο η ΕΚΤ να παραιτηθεί από τα κέρδη και τα κουπόνια στα ελληνικά ομόλογα που λήγουν την περίοδο 2012-2016. Η ΕΚΤ κατέχει συνολικά 34 δισ. ευρώ σε ομόλογα και μια παραίτηση των δικαιωμάτων της θα έδινε «ανάσα» 10 δισ. ευρώ στην Ελλάδα. Τα χρήματα αυτά θα μπορούσαν να αποτελέσουν τη… μαγιά για την επιμήκυνση η οποία θα μπορούσε να γίνει χωρίς να βάλουν τα άλλα κράτη ξανά το χέρι στην τσέπη για να καλύψουν τις χρηματοδοτικές ανάγκες της Ελλάδα. Παράλληλα, με το σχέδιο αυτό η Ελλάδα θα μπορούσε να εξοικονομήσει επιπλέον 1,4 δισ. από τα ομόλογα που κατέχει η Τράπεζα της Ελλάδος. Το σχέδιο αυτό είναι στην ουσία αυτό που λέμε τόσο καιρό ως κούρεμα του επίσημου τομέα (Οfficial Sector Involvment) ο οποίος την είχε γλιτώσει στο προηγούμενο κούρεμα.

Τα δύο αυτά αιτήματα της Ελλάδας φαίνεται να αντιμετωπίστηκαν θετικά, ωστόσο, και ο Μ. Ντράγκι έθεσε ως προαπαιτούμενο την τήρηση των δεσμεύσεων σε ότι αφορά τις περικοπές 11,8 δισ. ευρώ.

 

Antinews

 

 

Επικοινωνία
Τηλ:6974 338163
Email: info@preveza-info.gr

All rights reserved
2008 - 2020