ΩΡΑ
15:25
ΗΜΕΡΟΜΗΝΙΑ
13-5-2020
ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ
Κόσμος

<

Οι προτάσεις της Κομισιόν για τον τουρισμό - Σταδιακή και συντονισμένη άρση των περιορισμών στα σύνορα


ΠΕΛΜΑ ΑΝΟΙΞΗ ΚΑΛΟΚΑΙΡΙ 2021 🌟 Ανακάλυψε Μοναδικά σχέδια στις καλύτερες τιμές!

 

στοχεύει επίσης να βοηθήσει τον τουριστικό τομέα της ΕΕ να ανακάμψει από την πανδημία, υποστηρίζοντας τις επιχειρήσεις και διασφαλίζοντας ότι η Ευρώπη εξακολουθεί να είναι ο νούμερο ένα προορισμός για τους τουρίστες.

 

Το πακέτο της Επιτροπής για τον τουρισμό και τις μεταφορές περιλαμβάνει:

 

- Μια συνολική στρατηγική ανάκαμψης για το 2020 και για τα επόμενα χρόνια

- Μια κοινή προσέγγιση για την αποκατάσταση της ελεύθερης κυκλοφορίας και την άρση των περιορισμών στα εσωτερικά σύνορα της ΕΕ με σταδιακό και συντονισμένο τρόπο

- Ένα πλαίσιο για τη στήριξη της σταδιακής αποκατάστασης των μεταφορών διασφαλίζοντας ταυτόχρονα την ασφάλεια των επιβατών και του προσωπικού

- Μια πρόταση που στοχεύει να κάνει τα ταξιδιωτικά vouchers μια ελκυστική εναλλακτική λύση για την επιστροφή χρημάτων για τους καταναλωτές.

- Κριτήρια για την ασφαλή και σταδιακή αποκατάσταση των τουριστικών δραστηριοτήτων και για την ανάπτυξη πρωτοκόλλων υγείας για δομές φιλοξενίας, όπως τα ξενοδοχεία.

 

Για τουρίστες και ταξιδιώτες

 

Η Επιτροπή επιδιώκει να δώσει στους ανθρώπους τη δυνατότητα, την αυτοπεποίθηση και την ασφάλεια να αρχίσουν να ταξιδεύουν ξανά με τα ακόλουθα μέτρα:

 

Ασφαλής αποκατάσταση της ελεύθερης κυκλοφορίας και άρση των ελέγχων στα εσωτερικά σύνορα:

 

Η ελεύθερη κυκλοφορία και τα διασυνοριακά ταξίδια είναι βασικά για τον τουρισμό.

Καθώς τα κράτη μέλη καταφέρνουν να μειώσουν την κυκλοφορία του ιού, οι γενικοί περιορισμοί στην ελεύθερη κυκλοφορία πρέπει να αντικατασταθούν από πιο στοχοθετημένα μέτρα.

Εάν η γενικευμένη άρση των περιορισμών δεν δικαιολογείται από την υγειονομική κατάσταση, η Επιτροπή προτείνει μια σταδιακή και συντονισμένη προσέγγιση που ξεκινά με την άρση των περιορισμών μεταξύ περιοχών ή κρατών μελών με αρκετά παρόμοιες επιδημιολογικές καταστάσεις.

Η προσέγγιση πρέπει επίσης να είναι ευέλικτη, συμπεριλαμβανομένης της δυνατότητας να ληφθούν πάλι κάποια μέτρα εάν το απαιτεί η επιδημιολογική κατάσταση.

 

Τα κράτη μέλη πρέπει να ενεργούν βάσει των ακόλουθων 3 κριτηρίων:

 

- επιδημιολογικά, εστιάζοντας κυρίως σε περιοχές όπου η κατάσταση βελτιώνεται, με βάση τις οδηγίες του Ευρωπαϊκού Κέντρου Πρόληψης και Ελέγχου Νόσων (ECDC) και χρησιμοποιώντας τον περιφερειακό χάρτη που αναπτύχθηκε από το ECDC ·

- τη δυνατότητα εφαρμογής μέτρων περιορισμού καθ 'όλη τη διάρκεια του ταξιδιού, συμπεριλαμβανομένων των συνοριακών διαβάσεων, συμπεριλαμβανομένων πρόσθετων διασφαλίσεων και μέτρων όπου η φυσική απόσταση μπορεί να είναι δύσκολο να διασφαλιστεί και οικονομικά και κοινωνικά ζητήματα, με προτεραιότητα τη διασυνοριακή κυκλοφορία σε βασικούς τομείς δραστηριότητας και συμπεριλαμβανομένων των προσωπικών λόγων.

- Η αρχή της απαγόρευσης των διακρίσεων έχει ιδιαίτερη σημασία: όταν ένα κράτος μέλος αποφασίζει να επιτρέψει ταξίδια στην επικράτειά του ή σε συγκεκριμένες περιοχές και περιοχές εντός της επικράτειάς του, πρέπει να το κάνει χωρίς διακρίσεις - επιτρέποντας ταξίδια από όλες τις περιοχές, νομούς ή χώρες στην ΕΕ με παρόμοιες επιδημιολογικές καταστάσεις.

Στο ίδιο πνεύμα, όλοι οι περιορισμοί πρέπει να αρθούν χωρίς διακρίσεις, σε όλους τους πολίτες της ΕΕ και σε όλους τους κατοίκους αυτού του κράτους μέλους ανεξάρτητα από την εθνικότητά τους και πρέπει να εφαρμόζονται σε όλα τα μέρη της Ένωσης με παρόμοια επιδημιολογική κατάσταση.

 

Αποκατάσταση των μεταφορικών υπηρεσιών σε ολόκληρη την ΕΕ προστατεύοντας παράλληλα την υγεία των εργαζομένων στις μεταφορές και των επιβατών:

 

Οι κατευθυντήριες γραμμές περιλαμβάνουν γενικές αρχές για την ασφαλή και σταδιακή αποκατάσταση των αεροπορικών, σιδηροδρομικών, οδικών και πλωτών οδών.

Οι κατευθυντήριες γραμμές παρουσιάζουν μια σειρά συστάσεων, όπως η ανάγκη περιορισμού της επαφής μεταξύ επιβατών και εργαζομένων στις μεταφορές, και των ίδιων των επιβατών, μειώνοντας, όπου είναι εφικτό, την πυκνότητα των επιβατών.

Οι οδηγίες περιλαμβάνουν επίσης συστάσεις σχετικά με τη χρήση εξοπλισμού ατομικής προστασίας, όπως μάσκες προσώπου και επαρκή πρωτόκολλα σε περίπτωση που οι επιβάτες παρουσιάζουν συμπτώματα κορωνοϊού.

Οι κατευθυντήριες γραμμές διατυπώνουν επίσης συστάσεις για κάθε τρόπο μεταφοράς και απαιτούν συντονισμό μεταξύ των κρατών μελών ενόψει της αποκατάστασης σταδιακών συνδέσεων μεταξύ τους.

 

Επαναλειτουργία τουριστικών υπηρεσιών με ασφάλεια:

 

Η Επιτροπή καθορίζει ένα κοινό πλαίσιο που παρέχει κριτήρια για την ασφαλή και σταδιακή αποκατάσταση των τουριστικών δραστηριοτήτων και την ανάπτυξη πρωτοκόλλων υγείας για ξενοδοχεία και άλλες μορφές καταλυμάτων, για την προστασία της υγείας τόσο των επισκεπτών όσο και των εργαζομένων.

Αυτά τα κριτήρια περιλαμβάνουν επιδημιολογικά στοιχεία: επαρκή ικανότητα του συστήματος υγείας για τους ντόπιους και τους τουρίστες, ισχυρή επιτήρηση και παρακολούθηση και ικανότητα τεστ και ανίχνευσης επαφών.

Αυτές οι οδηγίες θα επιτρέψουν στους ανθρώπους να μείνουν με ασφάλεια σε ξενοδοχεία, κάμπινγκ, Bed & Breakfast ή άλλα καταλύματα διακοπών, να τρώνε και να πίνουν σε εστιατόρια, μπαρ και καφετέριες και να πηγαίνουν σε παραλίες και άλλους υπαίθριους χώρους αναψυχής.

 

Διασφάλιση διασυνοριακής διαλειτουργικότητας εφαρμογών για την ιχνηλάτηση επαφών:

 

Τα κράτη μέλη, με την υποστήριξη της Επιτροπής, συμφώνησαν στις κατευθυντήριες γραμμές για τη διασφάλιση της διασυνοριακής διαλειτουργικότητας μεταξύ των εφαρμογών ιχνηλάτησης επαφών, έτσι ώστε οι πολίτες να μπορούν να προειδοποιούνται για πιθανή μόλυνση με κορωνοϊό όταν ταξιδεύουν στην ΕΕ.

Αυτό θα καθοδηγήσει τους προγραμματιστές που συνεργάζονται με τις εθνικές υγειονομικές αρχές.

Τέτοιες εφαρμογές ιχνηλατησης πρέπει να είναι εθελοντικές, διαφανείς, προσωρινές, κυβερνοασφαλείς, να χρησιμοποιούν ανώνυμα δεδομένα, πρέπει να βασίζονται στην τεχνολογία Bluetooth και να είναι διαλειτουργικές διασυνοριακά, καθώς και μεταξύ λειτουργικών συστημάτων.

Η διαλειτουργικότητα είναι ζωτικής σημασίας: οι πολίτες της ΕΕ πρέπει να είναι σε θέση να λαμβάνουν ειδοποιήσεις για μία πιθανή μόλυνση με ασφαλή και προστατευμένο τρόπο, οπουδήποτε και αν βρίσκονται στην ΕΕ, και οποιαδήποτε εφαρμογή κι αν χρησιμοποιούν.

Η Επιτροπή υποστηρίζει τα κράτη μέλη στην εξεύρεση της σωστής λύσης, σύμφωνα με τις αρχές που ορίζονται στην εργαλειοθήκη της ΕΕ και τις οδηγίες της Επιτροπής για την προστασία των δεδομένων.

 

Καθιστώντας τα voucher μία πιο ελκυστική επιλογή για τους καταναλωτές:

 

Σύμφωνα με τους κανόνες της ΕΕ, οι ταξιδιώτες έχουν το δικαίωμα να επιλέξουν μεταξύ vouchers ή επιστροφής χρημάτων για ακυρωμένα εισιτήρια μετακίνησης (αεροπλάνο, τρένο, λεωφορείο / πούλμαν και πλοία) ή οργανωμένα ταξίδια.

Επαναβεβαιώνοντας αυτό το δικαίωμα, η σύσταση της Επιτροπής αποσκοπεί στο να διασφαλίσει ότι τα voucher θα γίνουν μια βιώσιμη και πιο ελκυστική εναλλακτική λύση έναντι της αποζημίωσης για ακυρωμένα ταξίδια στο πλαίσιο της τρέχουσας πανδημίας, η οποία έχει επίσης επιβαρύνει οικονομικά τους ταξιδιωτικούς πράκτορες.

Τα εθελοντικά voucher πρέπει να προστατεύονται από την αφερεγγυότητα του εκδότη, με ελάχιστη περίοδο ισχύος 12 μηνών και να επιστρέφονται μετά από ένα έτος το πολύ, εάν δεν εξαργυρωθούν. Θα πρέπει επίσης να παρέχουν στους επιβάτες επαρκή ευελιξία, θα πρέπει να επιτρέπουν στους επιβάτες να ταξιδεύουν στην ίδια διαδρομή υπό τις ίδιες συνθήκες υπηρεσίας ή οι ταξιδιώτες να κάνουν κράτηση για ένα πακέτο ταξιδιωτικής σύμβασης με τον ίδιο τύπο υπηρεσιών ή ισοδύναμης ποιότητας.

Θα πρέπει επίσης να μεταφέρονται σε άλλον ταξιδιώτη.

 

Για τη στήριξη των τουριστικών επιχειρήσεων

 

Η Κομισιόν σκοπεύει να υποστηρίξει τον κλάδο του ευρωπαϊκού τουρισμού διασφαλίζοντας ρευστότητα για τις τουριστικές επιχειρήσεις, ειδικά τις μικρομεσαίες μέσω:

Ευελιξίας στους κανόνες κρατικής βοήθειας, επιτρέποντας στα κράτη μέλη να προωθούν διάφορα σχήματα, όπως συστήματα εγγυήσεων για κουπόνια και άλλα συστήματα ρευστότητας, να υποστηρίζουν εταιρείες στον τομέα των μεταφορών και των ταξιδιών και να διασφαλίζουν ότι θα ικανοποιούνται οι αξιώσεις αποζημίωσης λόγω της πανδημίας του κορωνοϊού.

Τα συστήματα κουπονιών μπορούν να εγκριθούν πολύ γρήγορα από την Επιτροπή, μετά από κοινοποίηση από το ενδιαφερόμενο κράτος -μέλος.

Κοινοτικής χρηματοδότησης: Η ΕΕ συνεχίζει να παρέχει άμεση ρευστότητα σε επιχειρήσεις που πλήττονται από την κρίση μέσω της πρωτοβουλίας Coronavirus Response Instrument, υπό κοινή διαχείριση με τα κράτη- μέλη.

Επιπλέον, η Κομισιόν διέθεσε χρηματοδότηση έως και 8 δισεκατομμύρια ευρώ για 100.000 μικρές επιχειρήσεις που επλήγησαν από την κρίση, με το Ευρωπαϊκό Ταμείο Επενδύσεων.

 

Σώζοντας θέσεις εργασίας με οικονομική ενίσχυση έως και 100 δισεκατομμυρίων ευρώ από το πρόγραμμα SURE:

 

Το πρόγραμμα SURE βοηθά τα κράτη μέλη να καλύψουν το κόστος εθνικών συστημάτων βραχυπρόθεσμης εργασίας και παρόμοιων μέτρων που επιτρέπουν στις εταιρείες να διασφαλίζουν θέσεις εργασίας.

Η Κομισιόν υποστηρίζει επίσης τις εταιρικές σχέσεις μεταξύ των υπηρεσιών απασχόλησης, των κοινωνικών εταίρων και των εταιρειών για τη διευκόλυνση της επανεκπαίδευσης, ιδίως για τους εποχικούς εργαζόμενους.

Φέρνοντας σε επαφή πολίτες με τοπικές τουριστικές προσφορές, προωθώντας τοπικά αξιοθέατα και τον τουρισμό και την Ευρώπη ως ασφαλή τουριστικό προορισμό:

Η Κομισιόν θα συνεργαστεί με κράτη μέλη για την προώθηση ενός συστήματος κουπονιών, βάσει του οποίου οι πελάτες θα μπορούν να υποστηρίζουν τα αγαπημένα τους ξενοδοχεία ή εστιατόρια.

Η Επιτροπή θα προωθήσει επίσης πανευρωπαϊκές επικοινωνιακές εκστρατείες που παρουσιάζουν την Ευρώπη ως υπ’ αριθμόν ένα τουριστικό προορισμό.

Για την συμπλήρωση των βραχυπρόθεσμων μέτρων η Κομισιόν θα συνεχίσει να συνεργάζεται με κράτη μέλη για την προώθηση του βιώσιμου τουρισμού σύμφωνα με την Ευρωπαϊκή Πράσινη Συμφωνία (European Green Deal) και θα ενθαρρύνει τον ψηφιακό μετασχηματισμό των τουριστικών υπηρεσιών, ώστε να προσφέρει περισσότερες επιλογές, καλύτερη κατανομή πόρων και νέους τρόπους διαχείρισης των ταξιδιών και των τουριστικών ροών.

Η Κομισιόν θα οργανώσει ένα συνέδριο για τον ευρωπαϊκό τουρισμό με θεσμικά όργανα της ΕΕ, τον κλάδο, τις περιφέρειες, τις πόλεις και άλλους ενδιαφερόμενους για να οικοδομήσουν από κοινού το μέλλον ενός βιώσιμου, καινοτόμου και ανθεκτικού ευρωπαϊκού τουρισμού – την «Ευρωπαϊκή Ατζέντα για τον Τουρισμό 2050».

 

Gentiloni: Οριστικά θα έχουμε τουριστική περίοδο το καλοκαίρι

 

«Οριστικά θα έχουμε τουριστική περίοδο το καλοκαίρι, αλλά με μέτρα ασφαλείας και περιορισμούς», διαβεβαιώνει ο Επίτροπος Οικονομικών και Νομισματικών θεμάτων της ΕΕ Paolo Gentiloni.

Σε συνέντευξή του στην Sueddeutsche Zeitung, o κ. Gentiloni αναφέρει ακόμη ότι ο τουρισμός είναι ένας από τους τομείς της οικονομίας που θα ωφεληθούν περισσότερο από το πακέτο ενισχύσεων που ετοιμάζει η Επιτροπή και προσθέτει ότι εντός του Μαΐου θα παρουσιαστεί το νέο σχέδιο για τον επταετή προϋπολογισμό της περιόδου 2021-27 και ένα συνδεδεμένο με αυτόν πρόγραμμα ανασυγκρότησης για την επανεκκίνηση της οικονομίας μετά την πανδημία.

Όπως αναφέρει η εφημερίδα, ο κ. Gentiloni ζητά ποσό άνω του ενός τρισεκατομμυρίου και ενισχύσεις, παράλληλα με την χορήγηση δανείων, καθώς θεωρεί ότι τα δάνεια θα αύξαναν το βάρος του χρέους «σε χώρες υπερχρεωμένες, οι οποίες σε κάποιες περιπτώσεις επλήγησαν περισσότερο από αυτήν την πανδημία».

Ως εναλλακτική λύση παρουσιάζει τα πολύ μακροπρόθεσμα δάνεια.

Σε ό,τι αφορά τις οικονομικές επιπτώσεις της πανδημίας στα κράτη - μέλη, ο ιταλός Επίτροπος εξηγεί ότι η Γερμανία αποδίδει καλά, ενώ ιδιαίτερα άσχημη είναι η κατάσταση για την Ιταλία και την Ισπανία.

Αυτές οι διαφορές θέτουν σε κίνδυνο την Εσωτερική Αγορά και τη συνοχή της Ευρωζώνης, αναφέρει και προειδοποιεί ότι «αυτό σημαίνει ότι απειλείται η ύπαρξη της ΕΕ». Εξηγεί δε ότι ένας λόγος για τις αποκλίσεις είναι οι διαφορετικές δυνατότητες που διαθέτουν οι κυβερνήσεις για να στηρίξουν τις οικονομίες τους.

Για παράδειγμα, τα αιτήματα που έλαβε η Επιτροπή για κυβερνητική ενίσχυση λόγω του κορονοϊού «δεν είναι πολύ ισορροπημένα», δηλώνει, καθώς τα στατιστικά στοιχεία της Επιτροπής δείχνουν ότι μόνο στη Γερμανία αναλογεί το ήμισυ των εγκεκριμένων ενισχύσεων.

Ένα εργαλείο κατά των διαφορών και των κινδύνων θα μπορούσε να είναι «ένα σταθερό και πολύ καλά εξοπλισμένο» πρόγραμμα ανασυγκρότησης, εκτιμά ο ίδιος. «Βρισκόμαστε σε ένα σταυροδρόμι: μια απειλή για την ύπαρξή μας ή μια ιστορική ευκαιρία», τονίζει.

Η ιστορική ευκαιρία έγκειται στο γεγονός ότι η ΕΕ θα μπορούσε να δημιουργήσει με το πρόγραμμα ανοικοδόμησης ένα κοινό μέσο δημοσιονομικής πολιτικής - εφόσον τα κράτη συμφωνήσουν να διαθέτει σημαντικό όγκο κεφαλαίων.

Το νέο ταμείο βοήθειας θα μείωνε τις οικονομικές ανισότητες μεταξύ χωρών και οι Βρυξέλλες θα μπορούσαν να θέσουν στόχους για τα κεφάλαια του προγράμματος, όπως η καταπολέμηση της κλιματικής αλλαγής, συνεχίζει.

«Αυτό θα ήταν ένα καλό βήμα προς τα εμπρός για την ΕΕ», δηλώνει και ζητά τα χρήματα του προγράμματος ανασυγκρότησης να αρχίσουν να διατίθενται ήδη τους επόμενους μήνες και όχι το 2021.

«Η οικονομία ξεκινά σταδιακά και πάλι», οπότε πρέπει να αντιμετωπιστεί σύντομα ο κίνδυνος του διαφορετικού ρυθμού ανόδου μεταξύ των κρατών, κάτι που συνεπάγεται κινδύνους για την ευρωπαϊκή συνοχή. «Πρέπει να αντιμετωπίσουμε αυτούς τους κινδύνους από την αρχή», λέει ο κ. Gentiloni.

 Bankingnews.gr

|


Ροή Ειδήεων

09:05 | Πρέβεζα
Αποχωρούν τα ΕΛ.ΠΕ. από την έρευνα και εξόρυξη υδρογονανθράκων στις χερσαίες παραχωρήσεις Άρτας - Πρέβεζας


07:04 | Ελλάδα
Χρυσός ολυμπιονίκης ο Μίλτος Τεντόγλου


06:47 | Ελλάδα
Χρυσό στην κωπηλασία ο Στέφανος Ντουσκος


15:02 | Ελλάδα
Η προσπάθεια του Λευτέρη Πετρούνια και η πρόκριση στον τελικό των κρίκων! [Video]


12:44 | Ελλάδα
Σήμερα στις 2 η έναρξη της ολυμπιάδας του #Tokyo2020, καλή επιτυχία στην Ελληνική Αποστολή


17:05 | ΠΡΕΒΕΖΑ
Το νέο ΚΔΑΠ στη Μαργαρώνα της Ροδάνθης Σωτηροπούλου είναι επιτέλους κοντά σας!


06:47 | Αθλητικά
Πρωταθλητές οι Bucks με 50 πόντους του Γιάννη Αντετοκούνμπο


15:02 | Ελλάδα
Διαδικτυακή Παρουσίαση του Παράκτιου Μετώπου & της Marina Galleria


12:33 | Ελλάδα
Ξεκινούν οι Ολυμπιακοί Αγώνες του ΤΟΚΙΟ
Το πλήρες πρόγραμμα της ΕΡΤ20:05 | ΠΡΕΒΕΖΑ
''Οι Ατσάλινες '' 4 και 5 Αυγούστου στο κηποθέατρο της Πρέβεζας


18:50 | ΠΡΕΒΕΖΑ
Ασθενής σεισμική δόνηση κοντά στην Πρέβεζα


12:06 | Πρέβεζα
''ΜΑΓΙΑ Η ΜΕΛΙΣΣΑ'' στο ΔΗΜΟΤΙΚΟ ΚΗΠΟΘΕΑΤΡΟ ΠΡΕΒΕΖΑΣ την Παρασκευή 2/7στις 8:30μ.μ.


09:05 | Πρέβεζα
Βένια Καραγιαννίδου μια Πρεβεζάνα στον τελικό του HOUSE OF FAME.


15:22 | Πρέβεζα
Ανακοινώθηκαν οι γαλάζιες σημαίες για το 2021 - 7 στην Πρέβεζα