ΩΡΑ
00:22:21
ΗΜΕΡΟΜΗΝΙΑ
2 Mαΐου 2011
ΚΑΤΗΓΟΡΙΑTo πρώτο Κλαρίνο του Τάσου Χαλκιά (1914-1992) Tου Δρ. Χαράλαμπου Γκούβα


«Αδυνατώ να το πιστέψω, και όμως

υπάρχει καλύτερος κλαρινίστας από μένα στον πλανήτη,

και μάλιστα δεν γνωρίζει να διαβάζει παρτιτούρα!

Είναι ο Τάσος Χαλκιάς»!!!

Benny Goodman, Διάσημος διευθυντής Ορχήστρας Jazz και παίκτης πνευστών

Νέα Υόρκη (1947)

 

«Στο κλαρίνο του Χαλκιά βογκάει, τινάζεται, χαμογελάει, χορεύει η Ελλάδα»

Γιάννης Ρίτσος

Ποιητής, Βραβείο Lenin

 

Ιστορικά στοιχεία σχετικά με το κλαρίνο: Ολοι γνωρίζουν τον κλαρινίστα Τάσο Χαλκιά, λίγοι όμως γνωρίζουν ότι το πρώτο του κλαρίνο το απέκτησε σε ηλικία 6 ετών, και σήμερα 100 χρόνια μετά, το κλαρίνο αυτό βρίσκεται στην Πρέβεζα. Ο κλαρινίστας Τάσος Χαλκιάς (1914-1992), πατέρας του τραγουδιστή Λάκη Χαλκιά, γεννήθηκε στό χωριό Γρανιτσοπούλα Ιωαννίνων τό 1914. Σε ηλικία 6 ετών περνούσε από το σπίτι τους ένας πλανόδιος γύφτος που έπαιζε κλαρίνο. Ο μικρός Τάσος έμεινε άναυδος. Πίεσε την μητέρα του να του το αγοράσει! Πρόκειται γιά τό πρώτο κλαρίνο του Τάσου Χαλκιά, γιά τήν απόκτηση του οποίου γίνεται αναφορά στή σελίδα 19 του βιβλίου του Ανδρέα Χρονόπουλου: "Θύμησες και σημειώσεις του Τάσου Χαλκιά", εκδόσεις Απόπειρα 1985 (τηλ.210-6915365). Επίσης αναφορά για την απόκτηση αυτή κάνει ο γιός του Τάσου Χαλκιά, ο Λάκης, σε συνέντευξη στην ΕΡΤ (Βλέπε You Tube). To κλαρίνο αγοράσθηκε περί το έτος 1920 από περιπλανώμενο γύφτο, μετά από απαίτηση του 6χρονου Τάσου Χαλκιά και η μάνα του αναγκάσθηκε να πληρώσει στον γύφτο 6 κατσίκια!!! Εικάζεται ότι ο γύφτος είχε αγοράσει το κλαρίνο από κάποιο Οθωμανό μουσικό, μέλος Μουσικής Μπάντας των Οθωμανικών Στρατευμάτων των Ιωαννίνων (φωτογραφία). Τελικά ο Τάσος Χαλκιάς είχε στη συνέχεια μια πλούσια καλλιτεχνική πορεία είτε με τα αδέρφια του είτε με συνεργάτες –μεταξύ των οποίων και ο Χριστόφορος Μπεκιάρης- είτε μόνος του και άλλαξε πολλά κλαρίνα. Ο Τάσος Χαλκιάς πέθανε στην Αθήνα  στις 12 Αυγούστου 1992 (Φωτογραφία).

 

Δεύτερος ιδιοκτήτης του συγκεκριμένου κλαρίνου, ήταν ο Χριστόφορος Μπεκιάρης (1900-1985), παλιός κλαρινίστας και συνεργάτης του Τάσου Χαλκιά, και μετέπειτα ταχυδρομικός υπάλληλος στα Μηλιανά Αρτας (βλέπε ομαδική φωτογραφία με Χαλκιάδες). Ο ίδιος δήλωσε το 1982 στον Χαράλαμπο Γκούβα ότι «Το κλαρίνο αυτό μου το δώρισε ο Τάσος Χαλκιάς για να τον ξεκουράζω στα πανηγύρια, και ήταν χαλασμένο αλλά το επισκεύασα». Ο Μπεκιάρης δήλωσε επίσης ότι «με τό κλαρίνο αυτό, πολλές φορές εξαναγκάσθηκε να "διασκεδάσει" επί ώρες τόσο τους Γερμανούς στρατιώτες, όσο και τους αντάρτες του ΕΔΕΣ ή ΕΛΑΣ στα ορεινά χωριά Μελιανά Αρτας, και μάλιστα ορισμένες φορές σκαρφαλωμένος πάνω σε έλατο, υπό τις ριπές των αυτομάτων όπλων». Τό 1983, ο Χριστόφορος Μπεκιάρης, άν και σοβαρά άρρωστος από καρκίνο του Πνεύμονος, με τό ίδιο κλαρίνο, αυτοσχεδίασε  μελωδικούς σκοπούς σε ταβέρνα - καφενείο τού χωριού Μηλιανά Αρτας, και ο τυχαία παρευρισκόμενος αγροτικός γιατρός της περιοχής Χαράλαμπος Γκούβας ζήτησε να αγοράσει με συλλεκτικό σκοπό το κλαρίνο αλλά ο Μπεκιάρης αρνήθηκε. Τελικά μετά από ένα μήνα το μετάνιωσε και είπε “είμαι σίγουρος γιατρέ, εσύ θα το προσέξεις και θα το αναδείξεις” και πούλησε το κλαρίνο αυτό έναντι του ποσού τών 20.000 δραχμών, ποσό πού ισοδυναμούσε τότε με το 50% του μηνιαίου μισθού του αγροτικού γιατρού. Τελικά ο  Μπεκιάρης πέθανε τό 1985.

 

Ο τρίτος ιδιοκτήτης, Γκούβας Χαράλαμπος, το 1984, επισκεύασε εξ ολοκλήρου τό κλαρίνο στον ειδικό τεχνίτη μουσικών οργάνων κ. Αλεξά Μενέλαο (Αναξαγόρα 6, Ομόνοια, Αθήνα, τηλέφωνο 210-5231243), ο οποίος τό αναγνώρισε μετά από 50 χρόνια, δεδομένου ότι τό είχε ξαναεπισκευάσει όταν ανήκε στον Τάσο Χαλκιά και στον Χριστόφορο Μπεκιάρη. Τό κόστος επισκευής ήταν ίσο με τήν αξία αγοράς του (20.000 δρχ). Το έτος 1986, το κλαρίνο εκτέθηκε σε αίθουσα πληστηριασμών έργων Τέχνης, στο Σύνταγμα (Οθωνος 6, Αθήνα), με τιμή εκκινήσεως 300.000 δρχ, τιμή που δεν "έπιασε". Το έτος 1996 και μετέπειτα το κλαρίνο χρησιμοποιήθηκε για τις εκδηλώσεις της λέσχης Δημοτικής Μουσικής Πρέβεζας «Βερενίκη» και το 1997 έγινε μια νέα γενική επισκευή - συντήρηση από τον Ιωάννη Γκαρτζονίκα στην Πρέβεζα. Τo έτος 2001 το κλαρίνο εκτέθηκε μαζί με άλλα εκθέματα στο Εμπορικό Κέντρο Πρέβεζας (τ. λαική αγορά) από το Ιδρυμα «Μουσείο Τεχνών και Επιστημών Πρέβεζας» και το είδαν 2.000 επισκέπτες.  Πρόκειται να εκτεθεί στο μελλοντικό «Μουσείο Τεχνών και Επιστημών Πρέβεζας». Η κατοχή του έχει δηλωθεί και δηλώνεται κάθε χρόνο στο Υπουργείο Πολιτισμού.-

 

Κατασκευαστικά στοιχεία: Πρόκειται για Κλαρινέτο από ξύλο Εβένου (Ebony, Ebon), τύπου «σί-μπε-μόλ» Γαλλικής κατασκευής του οίκου Buffet, με πλήκτρα («κλειδιά») κράματος Αργύρου (ασήμι 920), εποχής 1900. Το επιστόμιο («μπουκαδούρα») είναι Ιταλικό, εποχής 1975, λόγω καταστροφής του πρωτοτύπου. To βαλιτσάκι προστασίας είναι εποχής 1970, Πακιστανικής κατασκευής (βλέπε φωτογραφία).

 

|


Ροή Ειδήεων

00:12 | Life&Style4
Σήμερα το βράδυ στις 03:00 ξημερώματα Κυριακής γυρίζουμε το ρολόι μας μία ώρα μπροστά


14:02 | Ήπειρος
Εξέλιξη κρουσμάτων κορωνοϊού στην Ήπειρο - Σάββατο 28 Μαρτίου


16:30 | Πρέβεζα
Στο νοσοκομείο Ιωαννινων νοσηλεύεται το μοναδικό κρούσμα κορωνοϊού στην Πρέβεζα


14:09 | Ήπειρος
Εξέλιξη κρουσμάτων κορωνοϊού στην Ήπειρο Πέμπτη 26 Μαρτίου


13:50 | Πολιτική
Πέτσας: Σε 3 άξονες τα μέτρα για την αντιμετώπιση της κρίσης


13:02 | Ελλάδα
Κορωνοϊός: Τι μέτρα εξετάζει η Κυβέρνηση για το Πάσχα


14:55 | Πρέβεζα
Στο νοσοκομείο Πρέβεζας νοσηλεύεται ύποπτο κρούσμα Κορωνοϊού


11:55 | Πρέβεζα
Σεισμική δόνηση πριν από λίγο ανατολικά της Πάργας


11:39 | Πρέβεζα
Μήνυμα του Δημάρχου Πρέβεζας κ. Νίκου Γεωργάκου για την εθνική επέτειο της 25ης Μαρτίου


20:00 | Ήπειρος
11 πρόστιμα στην Ήπειρο για τις άσκοπες μετακινήσεις


21:09 | Πρέβεζα
Πυρκαγια σε διαμέρισμα πολυκατοικίας απέναντι από την πυροσβεστική [Video]


15:31 | Πρέβεζα
Συνεχίζεται η καταγραφή ζημιών από το σεισμό στον δήμο Πάργας


15:01 | Πρέβεζα
Εξέλιξη κρουσμάτων κορωνοϊού στα νοσοκομεία Πρέβεζας και όλης της Ηπείρου


13:02 | Πρέβεζα
Τμήμα Περιβάλλοντος του Δήμου Πρέβεζας: Αποφύγετε την εναπόθεση ογκωδών απορριμμάτων


09:39 | ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΠΡΟΣΤΑΣΙΑ
18 χρήσιμες ερωτήσεις - απαντήσεις για την απαγόρευση της κυκλοφορίας πολιτών σε όλη την επικράτεια


20:00 | Ελλάδα
Απαγόρευση κυκλοφορίας - Ποιοι θα μετακινούνται, με ποια έγγραφα


19:32 | Πολιτική
Μήνυμα του Πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη προς τους πολίτες για την απογορευση της κυκλοφορίας