ΩΡΑ
12:12
ΗΜΕΡΟΜΗΝΙΑ
30-7-2013
ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ
ΠρέβεζαΙωάννης Μπαίλης: Επιστολή στον ΙΣ Πρέβεζας για την πραγματική κατάσταση της παθολογικής κλινικής


ΠΕΛΜΑ ΦΘΙΝΟΠΩΡΟ 2023 🌟 Ανακάλυψε Μοναδικά σχέδια στις καλύτερες τιμές!

 

Ιωάννης Μπαίλης

Δ/ντης Παθολογικής κλινικής ΓΝΠ

Προς  τον ΙΣ Πρέβεζας

Κ.  Πρόεδρε

Η παρουσία μου στην συνέλευση της 24/07/13  όπου συζητήθηκαν τα σημερινά προβλήματα του Νοσοκομείου  κατέστη αδύνατη για λόγους ανεξάρτητους της θελήσεώς μου.

Επιθυμώ, με την παρούσα επιστολή, να σας παρουσιάσω την πραγματική κατάσταση που υπάρχει σήμερα στην παθολογική κλινική, τις προτάσεις μου για βελτίωση της λειτουργίας της και τις απόψεις μου για το μέλλον του Νοσοκομείου.

Α- Παρούσα κατάσταση.

Στην Παθολογική κλινική υπηρετούν σήμερα 3 ειδικευμένοι ιατροί ,ο Δ/ντης,μια Επιμελήτρια Α ,και μια Επιμελήτρια Β.

Η επιμ Α ευρίσκεται σε άδεια μητρότητας με προσδοκώμενο χρόνο επανόδου 10 μήνες.

Υπηρετούν 2 ειδικευόμενοι αντί 6 εκ των οποίων η θητεία του ενός λήγει τον προσεχή Αύγουστο.

Δύο ειδικευόμενοι που προσφάτως διορίστηκαν παραιτήθηκαν μη αντέχοντας τις συνθήκες λειτουργίας του Νοσοκομείου ( ο κ Βρεττός  Απόστολος και η κα Τσιλιγιάννη Αικατερίνη).

Για να λειτουργήσει η κλινική και τα εξωτερικά ιατρεία  το πρωί απαιτείται η φυσική παρουσία 3 ιατρών ειδικευμένων και τριών ειδικευόμενων.

Στην εφημερία απαιτείται η παρουσία ενός ειδικευμένου και 2 ειδικευόμενων η τουλάχιστον ενός, δεδομένου ότι καλούμαστε συχνά να διεκπεραιώσουμε  διακομιδές σοβαρών περιστατικών.

Η παθολογική κλινική καλύπτει τα παθολογικά ,πνευμονολογικά γαστρεντερολογικά ,νευρολογικά, ψυχιατρικά ,νεφρολογικά, τις ορφανές ημέρες παιδιάτρου καλείται να δώσει λύσεις  στα παιδιατρικά  περιστατικά , και επισημαίνεται  ότι  επεβλήθη επιπροσθέτως  με απόφαση του ΔΣ και η κάλυψη της Μονάδος Τεχνητού Νεφρού  στους υπηρετούντες παθολόγους όπως περιγράφεται στο από 07/06/13   έγγραφο το οποίο σας επισυνάπτω.

Στις 28/06/13 ο κ Δ/της του Νοσοκομείου  με έγγραφό του προς την 6η ΥΠ  με θέμα αδυναμία λειτουργίας παθολογικής κλινικής   αποδέχεται ότι οι δύο υπηρετούντες παθολόγοι επαρκούν για την κάλυψη των εφημεριών μόνον για 15 ημέρες ,γεγονός που αποτελεί αντίφαση με την απόφαση του προηγούμενου εγγράφου.

Πρέπει να τονίσω ότι το έγγραφο της απόφασης  υπογράφεται και από την εκπρόσωπο των ιατρών στο ΔΣ κ Σούρδη Λαμπρινή.

Επίσης η παθολογική κλινική καλύπτει το τακτικό ιατρείο και τα επείγοντα, το διαβητολογικό ιατρείο, την εξέταση των υποψηφίων του Υπουργείου Εμπορικής Ναυτιλίας ,την καθημερινή έκδοση πιστοποιητικών Υγειονομικού ενδιαφέροντος χωρίς περιορισμό, και έχει συμμετοχή στην συνταγογράφηση των χρόνιων περιστατικών κλπ.

Οι ειδικότητες της παθολογίας νευρολόγος-γαστρεντερολόγος-νεφρολόγος-ψυχίατρος κλπ προσφέρουν τις υπηρεσίες τους  σε παθολογικά περιστατικά το πρωί όταν κληθούν και σε επίπεδο εφημεριών όταν χρειαστεί να κληθούν ( 7 ημέρες έκαστος τον μήνα και συνήθως εξαιρουμένων των  εορτών).

Τμήμα επειγόντων περιστατικών στο Νοσοκομείο δεν υπάρχει ως ανεξάρτητο τμήμα και τις ανάγκες του επεβλήθη από ετών να  καλύπτουν οι ειδικευόμενοι της παθολογικής κλινικής .

Αυτό είναι ένα θέμα που παρακαλώ να εξετάσει το Συμβούλιό σας κ Πρόεδρε γιατί πιστεύω ότι αποτελεί παγκόσμια πρωτοτυπία.

Όπως εκ των ανωτέρω γίνεται κατανοητό με 2 ειδικευμένους αντί 5 και 2 ειδικευόμενους αντί  6 υπάρχει αδυναμία λειτουργίας της παθολογικής κλινικής και  στο πρωινό ωράριο.

Για να γίνει πιο κατανοητό σας παραθέτω 2 παραδείγματα

1-Στις πρωινές αιμοληψίες των νοσηλευομένων συμμετέχει ο υπογράφων Δ/ντης.

2-Δεν γίνονται τακτικά εξωτερικά ιατρεία.

Προ αυτής της καταστάσεως και στα πλαίσια λειτουργίας υπό έκτακτες συνθήκες τον προηγούμενο μήνα έγιναν εφημερίες με την συμμετοχή ιατρών του παθολογικού τομέα στα επείγοντα και η μετακίνηση αγροτικών για τον ίδιο λόγο με την προσδοκία οριστικής λύσης των προβλημάτων.

Οι προτάσεις αυτές δυστυχώς δεν βελτίωσαν τα προβλήματα,  αφ ετέρου αποδυνάμωσαν την πρωτοβάθμια φροντίδα υγείας.

Οι παθολόγοι μέχρι πρότινος και για  μεγάλο χρονικό διάστημα κάλυπταν τις εφημερίες  όλο τον μήνα πέραν των προβλεπομένων εκ του νόμου ε θ ε λ ο ν τ ι κ α.

Η εθελοντική αυτή προσφορά εκτιμώ σήμερα ότι ήταν λάθος ,διότι δημιούργησε ληθαργική κατάσταση στους υπεύθυνους ότι όλα είναι εντάξει αφού οι παθολόγοι προσφέρονται για τα πάντα.

Δεν θα αναφερθώ καθόλου για τις κανονικές άδειες.

Από τετραμήνου με έγγραφα είχα επισημάνει προς την Διοίκηση τα σοβαρά προβλήματα και προς την Επιστημονική Επιτροπή.

Πρόσφατα ενημέρωσα εγγράφως την 6η ΔΥΠΕ  και ο Διοικητής   κ  Κατσίβελας  ανταποκρίθηκε άμεσα με την μετακίνηση ιατρών του ΕΣΥ από το ΠΝ Ιωαννίνων για τις ανάγκες  της Παθολογικής κλινικής μέχρι το τέλος Ιουλίου .Ευχαριστούμε τους συναδέλφους για την πολύτιμη βοήθειά τους.

Το ίδιο έγγραφο θεώρησα αναγκαίο να κοινοποιήσω προς τον κ Εισαγγελέα Πρέβεζας διότι η ανασφαλής λειτουργία όπως περιγράφεται πιο πάνω εγκυμονεί κινδύνους τόσο για τους ασθενείς όσο και για το ιατρικό και νοσηλευτικό προσωπικό.

Παράδειγμα αποτελεί το ότι υποχρεώθηκα το πρώτο 10 ήμερο να εφημερεύω 8 συνεχείς ημέρες πράγμα ανεπίτρεπτο, λόγω αναρρωτικής άδειας της συναδέλφου μου.

Κε Πρόεδρε

Προτάσεις για  τα ζητήματα του Νοσοκομείου μπορούν να κάνουν προς την Πολιτεία  η Διοίκηση του Νοσοκομείου και οι πολιτικές και θεσμικές αρχές του Νομού.

Η δική μου πρόταση απευθύνεται σε προσωρινή λύση εκ των ενόντων, όπως διαμορφώθηκε σε πρόσφατη σύσκεψη  στην 6η Δ ΥΠΕ.

Πρότεινα χωρίς να έχω προηγουμένως ενημερώσει ,την απόσπαση του κ Κονιδάρη παθολόγου του ΚΥ  Καναλακίου επί δίμηνο διότι είναι ο μόνος που εκ του νόμου μπορεί να εργαστεί στην παθολογική κλινική.

Η πρόταση αυτή αποτελεί προσωρινή λύση εκ των ενόντων και ιδιαίτερα στην τουριστική περίοδο όπου ο πληθυσμός της περιοχής υπερδιπλασιάζεται.

Δεν ήθελα να αναστατώσω την ζωή του συναδέλφου ούτε να αποδυναμώσω τα ΚΥ διότι θα έχει και  ως συνέπεια και άλλες μετακινήσεις ιατρών Γεν. Ιατρικής .

Σύμφωνα με την επιστήμη της λογικής ένα ΚΥ δεν μπορεί να ανταποκριθεί στον ρόλο του όταν υπολειτουργεί το Νοσοκομείο αναφοράς. Επίσης  η αποδυνάμωση ενός ΚΥ φορτώνει περισσότερο το Νοσοκομείο αναφοράς. Έτσι λοιπόν διαμορφώνεται μία ,θεωρώ ρεαλιστική πρόταση επείγοντος χαρακτήρα.

Δεν νοείται κυρίες/οι η  λειτουργία της παθολογικής κλινικής

·        με 2 ιατρούς και 2 ειδικευόμενους

·          χωρίς αναισθησιολόγο τις μισές ημέρες τον μήνα

·          χωρίς τις υποειδικότητες της παθολογίας επί 24  ημέρες τον μήνα στις εφημερίες,

·          συνήθως χωρίς δεύτερο ειδικευόμενο στην εφημερία ο οποίος θα κληθεί να αναλάβει επείγουσα διακομιδή ασθενούς, και

·        με την ανάθεση ανάληψης ευθύνης και άλλων τμημάτων,(Παιδιατρικό τμήμα-Μονάδα τεχνητού νεφρού).

Δεν είναι δυνατόν η καθημερινή ενασχόλησή μας να ξεφεύγει από το πραγματικό αντικείμενο εργασίας και να απορροφάται  από την αναζήτηση του απογευματινού εφημερεύοντα με τις ανάλογες τριβές.

 

 

Β-Προτάσεις.

1-Προσθήκη  3 ειδικευμένων παθολόγων η επικουρικών  για την λειτουργία της Π/Κ και των εφημεριών για όλο το μήνα.

2-Αμεση πρόσληψη ειδικευόμενων.

3-Μετακίνηση ιατρών Γεν. Ιατρικής για κάλυψη των ΤΕΠ για όσους προσφέρονται από τα ΚΥ του Νομού.

4-Αμεση μετακίνηση Αναισθησιολόγου. Είναι αδιανόητο να λειτουργεί νοσοκομείο χωρίς αναισθησιολόγο (υπηρετεί μόνο ένας).

5-Κάλυψη της ΜΤΝ με 2ο νεφρολόγο. Η επίκληση της Διοίκησης ότι ο υπογράφων είναι πιστοποιημένος στην ΜΤΝ προφανώς δεν λύνει το πρόβλημα υπό τις  παρούσες συνθήκες. Επί πλέον ένας ιατρός δεν δύναται να εργάζεται ταυτόχρονα σε δύο διαφορετικά τμήματα.

6-Προσληψη πνευμονολόγου και δημιουργία πνευμονολογικής κλινικής διότι το1/3 των νοσηλευόμενων και προσερχόμενων στο ΤΕΠ  είναι πνευμονολογικοί  ασθενείς (υπηρετεί μόνο ένας πνευμονολόγος).

Γ-Απόψεις.

Κε Πρόεδρε

Με το κύρος που απορρέει από την θέση σας , παρακαλώ να εξαντλήσετε όλες τις δυνατότητες που έχετε ώστε να σταματήσει η συνεχιζόμενη υποβάθμιση και να αποκατασταθεί άμεσα η ομαλή λειτουργία του νοσοκομείου.

Η παρούσα κατάσταση απαιτεί την βοήθεια και συμμετοχή όλων.

Προσωπικά πιστεύω ότι με το ξεπέρασμα της κρίσης το Νοσοκομείο θα αναβαθμιστεί και σύντομα θα καταδειχθεί η αναγκαιότητα για Νοσοκομείο Δυτικού άξονα με επίκεντρο την Πρέβεζα.

Την αναγκαιότητα αυτή θα πρέπει να αναδείξουμε όχι μόνο με αγωνιστικές κινητοποιήσεις αλλά και με όλα τα στοιχεία που προκύπτουν από την κίνηση των ασθενών ,την γεωγραφική θέση της πόλης (κέντρο δυτικού άξονα),την κατάσταση των οδικών αξόνων κλπ.

Είναι αδιανόητη οποιαδήποτε αναφορά  στο κλείσιμο  του Νοσοκομείου, ή στη  μετατροπή του σε ΚΥ αστικού τύπου ή  λειτουργίας τύπου one day clinic,ή τέλος  στη  μετατροπή του  σε Νοσοκομείο χρόνιων  νοσημάτων.

Το ζήτημα του Νοσοκομείου δεν αντέχει σε αντιπαραθέσεις αλλά σε σύνθεση προτάσεων και απόψεων με σκοπό να αντιμετωπίσομε άμεσα την υποβάθμισή του.

Πρέβεζα 29/07/13

Με εκτίμηση

                                                                                                Ιωάννης  Μπαίλης

Δ/ντης παθολογικής κλινικής

|


Ροή Ειδήεων

12:10 | Life&Style
Πυτζάμες: Άνεση και style μέσα στο σπίτι!


19:30 | Αθλητικά
Η κούρσα των φαβορί για την κατάκτηση του Euro 2024


10:52 | Πρέβεζα
Πρέβεζα | Μια πόλη με νησιώτικη ατμόσφαιρα, η πριγκίπισσα του Αμβρακικού


19:30 | Ελλάδα
Ποιήματα του Γεωργίου Βελλιανίτη - Παξινός Ποιητής part3


11:00 | Ελλάδα
Γiώργιος Βελλιανίτης Παξινός Ποιητής.......part2


09:41 | Πρέβεζα
Ομιλία Σπ. Κυριάκη για την επιστολική ψήφο


09:41 | Ελλάδα
Ποιήματα του Γεωργίου Βελλιανίτη - Παξινός Ποιητής


09:41 | Ελλάδα
Ποιήματα του Γεωργίου Βελλανίτη - Παξινός Ποιητής


09:41 | Πρέβεζα
Η Σταυροδοσια στον δήμο Πρέβεζας στο 80%


11:44 | Υγεία
Ποιος είναι ο βασικός ιατρικός εξοπλισμός που πρέπει να έχουμε στο σπίτι και ποια τα οφέλη του


18:17 | Ελλάδα
Ποιοι είναι οι τύποι ελλειπτικών και διαδρόμων γυμναστικής που μπορείτε να επιλέξετε!


17:45 | Life&Style
Χτίσε τη γκαρνταρόμπα σου από την αρχή με διαχρονικά κομμάτια


13:05 | Ελλάδα
Δημιουργία Μητρώου Μέσων Πληρωμών (POS) των επιχειρήσεων


13:01 | Ελλάδα
Ποιες εναλλακτικές λύσεις υπάρχουν στην αντικατάσταση της πλαστικής σακούλας;


20:50 | Life&Style
Δώρα που μπορείς να βρεις στο βιβλιοπωλείο και θα θες να κρατήσεις για εσένα