ΩΡΑ
02:22
ΗΜΕΡΟΜΗΝΙΑ
1-8-2013
ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ
ΠρέβεζαΕπιστολή Ιατρικού Συλλόγου Πρέβεζας στον υπ. Υγείας Άδωνι Γεωργιάδη για το νοσοκομείο της Πρέβεζας


ΠΕΛΜΑ ΦΘΙΝΟΠΩΡΟ 2023 🌟 Ανακάλυψε Μοναδικά σχέδια στις καλύτερες τιμές!

 

Η ΤΡΑΓΙΚΗ ΚΑΤΑΣΤΑΣΗ ΣΤΟ ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΟ ΚΑΙ ΤΑ ΚΕΝΤΡΑ ΥΓΕΙΑΣ ΤΟΥ ΝΟΜΟΥ ΠΡΕΒΕΖΑΣ ΑΠΑΙΤΕΙ ΕΠΕΙΓΟΥΣΕΣ ΕΝΕΡΓΕΙΕΣ

 

Κύριε Υπουργέ,

 

Με την παρούσα επιστολή σας ενημερώνουμε, ότι οι δομές του ΕΣΥ στο Νομό Πρέβεζας απειλούνται με άμεση κατάρρευση, εξαιτίας σοβαρών ελλείψεων σε προσωπικό και υλικοτεχνική υποδομή. Επειδή τα προβλήματα κατά το τελευταίο διάστημα έχουν διογκωθεί εν είδη χιονοστιβάδας, αν δεν γίνουν επείγουσες διορθωτικές παρεμβάσεις, υπάρχει περίπτωση να κινδυνεύσουν ανθρώπινες ζωές, εφόσον δεν πληρούνται οι στοιχειώδεις προϋποθέσεις για την ασφαλή εφημέρευση.

 

Συγκεκριμένα, η παθολογική κλινική, που αποτελεί τον κορμό του Νοσοκομείου, αντιμετωπίζει σήμερα οξύτατο πρόβλημα έλλειψης ιατρικού προσωπικού, όσον αφορά τόσο τους ειδικευμένους όσο και τους ειδικευόμενους γιατρούς. Αυτό έχει σαν αποτέλεσμα την αδυναμία κάλυψης του προγράμματος εφημεριών και την εξουθένωση των γιατρών στην προσπάθεια να ανταποκριθούν με αυταπάρνηση στις ανάγκες περίθαλψης του πληθυσμού.

 

Άλλο φλέγον ζήτημα είναι η έλλειψη αναισθησιολόγων (συγκεκριμένα το νοσοκομείο έχει μόνο έναν αναισθησιολόγο), με αποτέλεσμα να καθίσταται αδύνατη η κάλυψη των εφημεριών. Το επισημαίνουμε, επειδή πρόκειται για ειδικότητα πρώτης γραμμής στην αντιμετώπιση επειγόντων περιστατικών, που χρειάζονται άμεση διασωλήνωση για μηχανική υποστήριξη της αναπνοής, ή επείγουσα χειρουργική επέμβαση.

 

Ανάλογο πρόβλημα αντιμετωπίζει το παιδιατρικό τμήμα, το οποίο έχει μείνει με δύο μόνο παιδιάτρους, οι οποίοι παρά την υπεράνθρωπη προσπάθεια που καταβάλλουν, είναι αδύνατον να καλύψουν τις ανάγκες. Επιπλέον, στη μονάδα τεχνητού νεφρού, υπηρετεί μόνο ένας νεφρολόγος και είναι αδύνατον να λειτουργήσει όλες τις ημέρες της εβδομάδας. Το καρδιολογικό τμήμα, που διαθέτει οργανωμένη μονάδα εμφραγμάτων, χρειάζεται επίσης επιπλέον προσωπικό (σήμερα υπηρετούν μόνο τρεις καρδιολόγοι), ενώ υπάρχουν συγκεκριμένες ελλείψεις υλικοτεχνικής υποδομής, σε όλα σχεδόν τα τμήματα του Νοσοκομείου.

 

Τα κέντρα υγείας και τα περιφερειακά ιατρεία του νομού μας επίσης αντιμετωπίζουν ελλείψεις σε ιατρικό προσωπικό, με αποτέλεσμα να μην υπάρχει ασφαλής κάλυψη των εκεί εφημεριών, παρά το γεγονός ότι οι υπηρετούντες γιατροί πραγματοποιούν εφημερίες πέραν του ορίου των αμειβόμενων εφημεριών. Δηλαδή στην Ελλάδα του 2013 οι γιατροί εφημερεύουν απλήρωτοι!

 

Το πρόβλημα των απλήρωτων εφημεριών ισχύει και για πολλούς από τους γιατρούς του Νοσοκομείου, επειδή υποχρεώνονται να πραγματοποιούν εφημερίες πέραν του ορίου των αμειβόμενων, αλλά και πέραν των ανθρώπινων δυνατοτήτων τους!

 

Οι σοβαρότατες ελλείψεις σε υλικοτεχνική υποδομή (αναλώσιμα υλικά καθημερινής χρήσης, βασικό ιατρικό εξοπλισμό, ακόμα και στοιχειώδη «ξενοδοχειακή» υποδομή), μαζί με τις ελλείψεις σε ιατρικό και νοσηλευτικό προσωπικό, διαμορφώνουν μία τριτοκοσμική κατάσταση!

 

Οι εκπρόσωποι των γιατρών και των εργαζομένων και η διοίκηση του Νοσοκομείου, οι τοπικοί φορείς του Νομού και ο Ιατρικός Σύλλογος Πρέβεζας έχουν επανειλημμένως γνωστοποιήσει τα προβλήματα αυτά, τόσο στην αρμόδια Υγειονομική Περιφέρεια, όσο και στην εκάστοτε ηγεσία του Υπουργείου Υγείας. Με έκπληξη διαπιστώσαμε, ότι ουδείς ενδιαφέρθηκε να δώσει λύση!

 

Επισημαίνουμε επίσης, ότι στο τελευταίο οργανόγραμμα του Νοσοκομείου Πρέβεζας δεν περιλαμβάνονται υπάρχουσες δομές, όπως το Κέντρο Ψυχικής Υγείας, ο ξενώνας για ασθενείς με ψυχιατρικά προβλήματα, «Ψυχαργώς» και το ουρολογικό τμήμα. Πρόκειται για δομές με σημαντική προσφορά και για αυτό το λόγο ζητάμε τη συνέχιση της λειτουργίας τους.

 

Το Νοσοκομείο και τα Κέντρα Υγείας του Νομού μας αποτελούν τις υγειονομικές δομές του ΕΣΥ στην παραλιακή ζώνη της Ηπείρου. Δομές, οι οποίες επωμίζονται το βάρος της περίθαλψης μεγάλου αριθμού μονίμων κατοίκων, αλλά και τουριστών, σε μία περιοχή με μεγάλη δυναμική τουριστικής ανάπτυξης. Συνεπώς, αποτελούν μονάδες κομβικής σημασίας στον υγειονομικό χάρτη της Ηπείρου και είναι επιβεβλημένη η αναβάθμισή τους. Άλλωστε το Νοσοκομείο Πρέβεζας σε πολλές περιπτώσεις καλύπτει και περιστατικά από άλλες περιοχές, όμορων νομών (Βόρεια Αιτωλοακαρνανία, Λευκάδα).

 

Επομένως, υπάρχει επιτακτική ανάγκη για άμεσο διορισμό του απαιτούμενου μόνιμου ιατρικού, νοσηλευτικού και παραϊατρικού προσωπικού για τη στελέχωση του Νοσοκομείου και των Κέντρων Υγείας του νομού μας και για άμεση κάλυψη των ελλείψεων σε υγειονομικό υλικό και υλικοτεχνική υποδομή. Διάφορες πρόχειρες λύσεις -«μπαλώματα», που επιχειρούνται κατά καιρούς, με προσωρινές μετακινήσεις γιατρών, είναι αδύνατον να αντιμετωπίσουν το πρόβλημα.

 

Η τραγική κατάσταση στην οποία έχουν περιέλθει οι δομές του ΕΣΥ στο νομό μας, η οποία συζητήθηκε και στην πρόσφατη γενική συνέλευση του Ιατρικού Συλλόγου Πρέβεζας, έχει προκαλέσει οργή στην τοπική κοινωνία, η οποία ετοιμάζεται για δυναμικές κινητοποιήσεις, στις οποίες θα πρωταγωνιστήσει και σύσσωμο το ιατρικό σώμα. Χαρακτηριστικό, για την κρισιμότητα της κατάστασης είναι το γεγονός, ότι εκπρόσωποι των γιατρών και των εργαζομένων του Νοσοκομείου ενημέρωσαν την Εισαγγελία Πρέβεζας για τους σοβαρότατους κινδύνους που ελλοχεύουν για την υγεία του πληθυσμού, λόγω των ελλείψεων ιατρικού προσωπικού.

 

Είναι επιβεβλημένη η ταχεία λήψη αποφάσεων που να διασφαλίζουν τη λειτουργία των δομών του ΕΣΥ της περιοχής μας. Ενδεχόμενη καθυστέρηση θα συνεπάγεται σοβαρές ευθύνες της διοίκησης του Υπουργείου Υγείας, αφού το θέμα αφορά σε ανθρώπινες ζωές. Ευελπιστούμε ότι θα προβείτε στις δέουσες ενέργειες, επειδή οι πολίτες το δικαιούνται!

 

Πρέβεζα, 1/8/2013

 

Με τιμή,

 

Ο Πρόεδρος Ο Γεν Γραμματέας

 

Ευάγγελος Μπακόλας Χρήστος Γούσης

 

 

 

Ιατρικός Σύλλογος Πρέβεζας (ΙΣΠ) ΝΠΔΔ, Θεοφάνους 8, Πρέβεζα 48100 Τηλέφωνο και Fax: 26820-25595, Mail:isprevezas@gmail.com

 

 

Medical Association of Preveza (MAP) State Association, Theophanous 8, Preveza 48100, Greece

Phone: +302682025595, Mail: isprevezas@gmail.com

 

 

 

|


Ροή Ειδήεων

12:10 | Life&Style
Πυτζάμες: Άνεση και style μέσα στο σπίτι!


19:30 | Αθλητικά
Η κούρσα των φαβορί για την κατάκτηση του Euro 2024


10:52 | Πρέβεζα
Πρέβεζα | Μια πόλη με νησιώτικη ατμόσφαιρα, η πριγκίπισσα του Αμβρακικού


19:30 | Ελλάδα
Ποιήματα του Γεωργίου Βελλιανίτη - Παξινός Ποιητής part3


11:00 | Ελλάδα
Γiώργιος Βελλιανίτης Παξινός Ποιητής.......part2


09:41 | Πρέβεζα
Ομιλία Σπ. Κυριάκη για την επιστολική ψήφο


09:41 | Ελλάδα
Ποιήματα του Γεωργίου Βελλιανίτη - Παξινός Ποιητής


09:41 | Ελλάδα
Ποιήματα του Γεωργίου Βελλανίτη - Παξινός Ποιητής


09:41 | Πρέβεζα
Η Σταυροδοσια στον δήμο Πρέβεζας στο 80%


11:44 | Υγεία
Ποιος είναι ο βασικός ιατρικός εξοπλισμός που πρέπει να έχουμε στο σπίτι και ποια τα οφέλη του


18:17 | Ελλάδα
Ποιοι είναι οι τύποι ελλειπτικών και διαδρόμων γυμναστικής που μπορείτε να επιλέξετε!


17:45 | Life&Style
Χτίσε τη γκαρνταρόμπα σου από την αρχή με διαχρονικά κομμάτια


13:05 | Ελλάδα
Δημιουργία Μητρώου Μέσων Πληρωμών (POS) των επιχειρήσεων


13:01 | Ελλάδα
Ποιες εναλλακτικές λύσεις υπάρχουν στην αντικατάσταση της πλαστικής σακούλας;


20:50 | Life&Style
Δώρα που μπορείς να βρεις στο βιβλιοπωλείο και θα θες να κρατήσεις για εσένα