ΩΡΑ
18:00
ΗΜΕΡΟΜΗΝΙΑ
19-8-2013
ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ
ΑγρίνιοΕρώτηση Νίκης Φούντα από την για τους δφορεις διαχείρισης


 

 

Με θέμα την αναβάθμιση της λειτουργίας των Φορέων Διαχείρισης, η βουλευτής Αιτ/νιας της ΔΗΜΑΡ κα. Νίκη Φούντα κατέθεσε ερώτηση προς τον υπουργό Περιβάλλοντος, Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής.

Ακολουθεί το πλήρες κείμενο:

Σύμφωνα με το άρθρο 15 του ν. 2742/1999, ο ρόλος των Φορέων Διαχείρισης των Προστατευόμενων Περιοχών είναι η διοίκηση και η διαχείριση των προστατευόμενων περιοχών.

Παρά το γεγονός ότι οι όροι και οι προϋποθέσεις λειτουργίας τους ποτέ δεν εξασφαλίστηκαν πλήρως, πολλοί από αυτούς, έχουν συνεισφέρει σημαντικά στην προστασία της βιοποικιλότητας και στην αειφορική διαχείριση των φυσικών πόρων, με έργα παρακολούθησης, καταγραφής κ.ά., έχουν συμβάλει στην επίλυση τοπικών συγκρούσεων για ζητήματα περιβαλλοντικού χαρακτήρα, έχουν προωθήσει στις τοπικές κοινωνίες προτάσεις για ήπια και αποτελεσματική ανάπτυξη των περιοχών της αρμοδιότητάς τους.

Να σημειωθεί ότι στη μέχρι σήμερα λειτουργία τους οι Φορείς Διαχείρισης χρηματοδοτούνταν σχεδόν αποκλειστικά από ευρωπαϊκά προγράμματα, μέσω των οποίων υποστηρίχθηκαν τόσο τα λειτουργικά έξοδα, η μισθοδοσία, όσο και οι διαχειριστικές τους δράσεις, ενώ δεν διαθέτουν μόνιμο προσωπικό. Από την πλευρά του, το ΥΠΕΚΑ δεν έχει προχωρήσει σε μια πραγματική καταγραφή των προβλημάτων λειτουργίας των Φορέων Διαχείρισης, σε μια αξιολόγηση του έργου τους και σε προτάσεις αναδιάρθρωσης και αναβάθμισης, ώστε οι Φορείς να λειτουργούν με γνώμονα τον αποτελεσματικότερο συντονισμό και διαχείριση του Εθνικού Συστήματος Προστατευόμενων Περιοχών.

Όπως παρουσιάστηκε αναλυτικά σε πρόσφατο υπόμνημα περιβαλλοντικών οργανώσεων, οι Φορείς Διαχείρισης υπολειτουργούν, ενώ μεγάλες είναι οι καθυστερήσεις στις πληρωμές, με αποτέλεσμα να υπονομεύεται περαιτέρω η απολύτως ελλιπής προστασία σημαντικών και ευαίσθητων περιοχών.

Βασικό πρόβλημα για την απρόσκοπτη λειτουργία των Φορέων συνιστά το γεγονός ότι το ΥΠΕΚΑ, στο πλαίσιο υλοποίησης των τρεχόντων προγραμμάτων ΕΠΠΕΡΑΑ/ΠΕΠ, καθυστερεί την έγκριση και δημοσιοποίηση προκηρύξεων, αλλά και την προώθηση συμβάσεων εγκεκριμένων έργων, κι αναθεωρεί τακτικά και αυθαίρετα τις επιλέξιμες δαπάνες των Φορέων Διαχείρισης. Εξαιτίας μάλιστα των καθυστερήσεων η χώρα μας κινδυνεύει να χάσει την ευκαιρία απορρόφησης και αξιοποίησης ευρωπαϊκών κονδυλίων σχετικών με το έργο των Φορέων.

Να σημειωθεί ότι η συγχώνευση των Φορέων Διαχείρισης έχει ανασταλεί μέχρι τις 31.12.2013 ακριβώς για να μην υπάρξουν προβλήματα στις χρηματοδοτήσεις της τρέχουσας προγραμματικής περιόδου.

Επειδή οι Φορείς Διαχείρισης εκπονούν σημαντικές διαχειριστικές δράσεις,

ερωτάται ο κ. Υπουργός:

Θα προβεί άμεσα σε όλες τις απαιτούμενες ενέργειες (έγκριση και δημοσιοποίηση προκηρύξεων, προώθηση συμβάσεων έργων κλπ.) ώστε οι Φορείς να λειτουργήσουν απρόσκοπτα και να απορροφηθούν και να αξιοποιηθούν πολύτιμα ευρωπαϊκά κονδύλια;

Ποιες οι προτάσεις του ΥΠΕΚΑ για την αναθεώρηση του θεσμικού πλαισίου που διέπει τους Φορείς Διαχείρισης με στόχο την ενίσχυση των αρμοδιοτήτων, την καλύτερη και αποτελεσματικότερη λειτουργίας τους και την αναβάθμισή τους;

 

 

|Ροή Ειδήεων

21:09 | Πρέβεζα
Σκουπιδότοπος μια από τις πιο ωραίες παραλίες της Πρέβεζας


15:38 | Κόσμος
Ο Μπόρις Τζόνσον είναι ο νέος πρωθυπουργός της Βρετανίας


13:29 | Πρέβεζα
Αποφάσεις για την προστασία της χερσαίας ζώνης λιμένος για την θερινή περίοδο έλαβε το Δημοτικό Λιμενικό Πρέβεζας


11:14 | Αγρίνιο
Φρίκη στο Αγρίνιο: Πα-τέρας εξέδιδε την 15χρονη κόρη του σε 53χρονο!


18:18 | Αθλητικά
Οι ευρωπαϊκές κληρώσεις για ΠΑΟΚ, ΟΣΦΠ, ΑΕΚ, Ατρόμητου και Αρη


17:41 | Πρέβεζα
Η κυβέρνηση θα επανεξετάσει τον διαγωνισμό για το Άκτιο - Αμβρακία


17:20 | Πρέβεζα
Ξεκινά και πάλι τις διαδρομές του το τραίνο πόλης από τον Δήμο της Πρέβεζας.


13:26 | Αιτωλοακαρνανία
O ΣΑΚΗΣ ΡΟΥΒΑΣ - LIVE ΣΤΗΝ ΑΜΦΙΛΟΧΙΑ, ΤΕΤΑΡΤΗ 7 ΑΥΓΟΥΣΤΟΥ 2019


18:24 | Πρέβεζα
Δεύτερο τίτλος για την Δέσποινα Παπαμιχαήλ αναδείχθηκε πρωταθλήτρια και στο Aschaffenburg της Γερμανίας


16:27 | Αθλητικά
Στους ''8'' του κόσμου οι Εθνικές πόλο ανδρών και γυναικών!


15:01 | Πρέβεζα
Σαν σήμερα, πριν από 91 χρόνια αυτοκτονεί στην Πρέβεζα ο Κώστας Καρυωτάκης.


20:12 | Πολιτική
Μείωση του ΕΝΦΙΑ από φέτος ένα από τα μέτρα φοροελάφρυνσης στις προγραμματικές δηλώσεις του Κ. Μητσοτάκη


19:55 | Ηγουμενίτσα
Θανατηφόρο τροχαίο με θύμα 38χρονο πεζό


10:59 | Πρέβεζα
Το Δ.Σ. του ΠΑΣ Πρέβεζα ανακοινώνει τη λύση της συνεργασίας 8 ποδοσφαιριστών


10:56 | Ήπειρος
Συνελήφθησαν τρία άτομα με 8 κιλά κάνναβης μετά από καταδίωξη