ΩΡΑ
21:50
ΗΜΕΡΟΜΗΝΙΑ
14-11-2013
ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ
ΠολιτικήΑλ. Μητρόπουλος: Προ των πυλών το κραχ των ταμείων...


"Κινδυνεύουν πραγματικά οι συντάξεις"...

 

"Το Μνημόνιο κατέστρεψε το συνταξιοδοτικό σύστημα της Ελλάδας" τόνισε ο Αλέξης Μητρόπουλος του ΣΥΡΙΖΑ, προειδοποιώντας ότι το «κραχ» των Ταμείων βρίσκεται προ των πυλών και οι συντάξεις για πρώτη φορά πραγματικά κινδυνεύουν.

 

Μίλησε μάλιστα για «στοχευμένη κατάρρευσή του» που προκειμένου να επιτύχει προβλήθηκαν συνήθη περιστατικά ως γενικοί κανόνες, ώστε να αμβλυνθεί η πίστη των πολιτών στο σύστημα της Δημόσιας Κοινωνικής Ασφάλισης.

 

Όπως εξήγησε στις χρόνιες πληγές της κακοδιαχείρησης και της λεηλασίας των αποθεματικών των Ταμείων προστίθενται τώρα η έκρηξη της ανεργίας και της ανασφάλιστης εργασίας, η ραγδαία μείωση των μισθών, οι ευέλικτες μορφές εργασίας, η δραστική περικοπή της κρατικής χρηματοδότησης προς τα Ταμεία, η μείωση των εργοδοτικών εισφορών, η μαζική φυγή από την εργασία λόγω εθελούσιων ή φόβου για απώλεια δικαιωμάτων.

 

«Το Μνημόνιο κατέστρεψε το συνταξιοδοτικό σύστημα της Ελλάδας. Όταν το υποστηρίζαμε από την έναρξη του Μνημονίου, φαινόταν παρακινδυνευμένο σε όσους δεν είναι εξοικειωμένοι με το φορτίο των λέξεων και τους ευφημισμούς των ρυθμίσεων. Για τους προσεκτικούς όμως μελετητές του, επρόκειτο περί στοχευμένης κατάρρευσής του. Για να περάσουν τα σχεδιασμένα μέτρα της αποδόμησης, προβλήθηκαν συνήθη περιστατικά ως γενικοί κανόνες, ώστε να αμβλυνθεί η πίστη των πολιτών στο σύστημα της Δημόσιας Κοινωνικής Ασφάλισης», ανέφερε ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ και υπεύθυνος Τομέα Διοικητικής Μεταρρύθμισης & Ηλεκτρονικής Διακυβέρνησης Αλέξης Μητρόπουλος, μιλώντας στο ετήσιο συνέδριο Labour and Inssurance.

 

Όπως ανέφερε ο κ. Μητρόπουλος, στις χρόνιες πληγές του Συνταξιοδοτικού -και κυρίως στη διαχρονική κακοδιαχείριση και λεηλασία των αποθεματικών των Ταμείων- προστίθενται πλέον:

 

- Η αύξηση της ανεργίας κατά 17 μονάδες μέχρι σήμερα, με κάθε μία μονάδα να αφαιρεί κατ' έτος 250 εκατ. ευρώ εισφορές από το σύστημα.

 

- Η ραγδαία μείωση των μισθών, που ανέρχεται σε 20 μονάδες και πλέον, με κάθε μία από τις οποίες να αφαιρεί 150 εκατ. ευρώ εισφορές κατ' έτος από το σύστημα.

 

- Η έκρηξη της ανασφάλιστης και «μαύρης» εργασίας.

 

- Η ατυπία στο μεγάλο τμήμα των εργασιακών σχέσεων.

 

- Οι προσωρινές μορφές απασχόλησης, ευελιξίας και τα πεντάμηνα των ΕΣΠΑ των 427 και 490 ευρώ αντίστοιχα, που σωρευτικά στερούν εισφορές 3 δισ. ευρώ κατ' έτος από το σύστημα.

 

- Η δραστική περικοπή της κρατικής επιχορήγησης προς τα Ταμεία κατά 1,4 δισ. ευρώ για το έτος 2012 και κατά περίπου 1 δισ. ευρώ για το 2013, καθώς και η μείωση των εργοδοτικών εισφορών κατά 1,1%, με απώλειες για τα Ταμεία που ανέρχονται στα περίπου 250 εκατ. ευρώ.

 

«Όλες οι παραπάνω αιτίες, συναθροιζόμενες, οδηγούν το ελληνικό σύστημα συντάξεων σε κατάρρευση. Αν προστεθεί η μείωση των εργοδοτικών εισφορών και η μαζική φυγή από την εργασία λόγω των προγραμμάτων εθελούσιας ή αναγκαστικής εξόδου, μείωσης προσωπικού ή τον φόβο απώλειας του εφάπαξ ή εγκλωβισμού στο σύστημα επί μακρόν, τότε το "κραχ" των Ταμείων είναι ήδη προ των πυλών. Οι συντάξεις, για πρώτη φορά, πραγματικά κινδυνεύουν. Το σύστημα αδυνατεί πλέον, τα προσεχή χρόνια, να μείνει όρθιο με δικές του δυνάμεις», εκτίμησε ο κ. Μητρόπουλος.

 

Η οικονομική ανασυγκρότηση, πρόσθεσε, με την πλήρη και ασφαλισμένη απασχόληση, το σχέδιο απαρτίωσης των αποθεματικών των Ταμείων και η δημιουργία Εθνικού Ταμείου για την ενίσχυση της Δημόσιας Κοινωνικής Ασφάλισης, αποτελούν τον δημοκρατικό, καθολικά αποδεκτό, δρόμο.

 

Κάθε άλλη συζήτηση ή πρόταση σήμερα είναι πλήγμα για το δημόσιο συνταξιοδοτικό σύστημα και δεν εγγυάται την καταβολή σταθερής και αξιοπρεπούς σύνταξης, επισήμανε μεταξύ άλλων ο κ. Μητρόπουλος...

tovima.gr

|Ροή Ειδήεων

10:42 | Αθλητικά
Ήττα για την Dream Team μετά από 13 χρόνια [Video]


11:14 | Πρέβεζα
Σαν σήμερα η Πρεβεζάνα Αθανασία Τζουμελέκα κατακτά το χρυσό μετάλλιο στο βάδην


19:39 | Αθλητικά
H εθνική προσγειώθηκε στην Σαγκάη.... αποθεώθηκαν οι παίκτες [Photos]


19:16 | Πολιτική
Video από την άφιξή του Κυρ. Μητσοτάκη στο Προεδρικό Μέγαρο Ηλυσίων


18:52 | Πρέβεζα
ΕΝ ΝΙΚΟΠΟΛΕΙ AΚΤΙΑ 2019 ..το πρόγραμμα των εκδηλώσεων


18:24 | Life&Style
Αν χαλάσει ο υαλοκαθαριστήρας του αυτοκινήτου σας (Video)


16:57 | Πρέβεζα
Πυρκαγιές σε εξέλιξη στον Λούρο και την Κορώνη


11:28 | Πρέβεζα
Εκθεση Ηπειρώτικων προιοντων 23-25 Αυγουστου στην Πρέβεζα


10:42 | Πρέβεζα
Μέσα σε κλίμα συγκίνησης η τελευταία συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου


09:30 | Πρέβεζα
Μεγάλη τουριστική επένδυση ''ξεκλειδώνει'' στο Άκτιο ύψους 115εκ. ευρώ


20:45 | Πρέβεζα
Πυρκαγιά σε δασική έκταση στην Κορώνη Πάργας


18:24 | Ελλάδα
Επεσε ελικόπτερο στον Πόρο


09:39 | Πρέβεζα
Ξεκίνησε η νέα κυνηγετική περίοδος - Μηνυμα του προέδρου του συλόγγου της Πρέβεζας


15:14 | Πρέβεζα
Με εκπλήξεις, δώρα και ειδικές τιμές η ''Λευκή Νύχτα''στην Πρέβεζα


18:24 | Πρέβεζα
Το Επιμελητήριο Πρέβεζας προχώρησε σε συμφωνία συνεργασίας με το Ελληνο-Σερβικό Επιμελητήριο Ελλάδας