ΩΡΑ
16:20
ΗΜΕΡΟΜΗΝΙΑ
31-1-2014
ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ
Πολιτική



Νίκη Φούντα: Η προληπτική αντισεισμική πολιτική οφείλει να αποτελέσει προτεραιότητα






Η Βουλευτής Αιτωλ/νίας και Υπεύθυνη του Τομέα Περιβάλλοντος της Δημοκρατικής Αριστεράς Νίκη Φούντα, προέβη σήμερα στην ακόλουθη ανακοίνωση με μορφή επιστολής προς τους Υπουργούς ΠΕΚΑ, Παιδείας και Θρησκευμάτων, Εσωτερικών και Υποδομών, Μεταφορών και Δικτύων, μετά την επίσκεψή της στο νησί της Κεφαλονιάς, αλλά και μετά από συνομιλίες με κλιμάκιο του ΤΕΕ που έκανε τις απαιτούμενες αυτοψίες.

 

Η προληπτική αντισεισμική πολιτική οφείλει να αποτελέσει προτεραιότητα

 

Στον πρόσφατο σεισμό της Κεφαλονιάς σταθήκαμε τυχεροί, δηλώνουν εμπειρογνώμονες που επισκέφτηκαν το νησί. Ο σεισμός εκτονώθηκε προς την θάλασσα, ενώ η κατασκευαστική πληρότητα των κτιρίων του νησιού, μετά τον ισοπεδωτικό σεισμό του 1953, βοήθησε τα μέγιστα στο να μην έχουμε θύματα καταρχήν, αλλά και ζημιές στατικής φύσεως, μη αντιστρέψιμες, στα περισσότερα κτίρια. Τα ελάχιστα, για το μέγεθος του σεισμού, παραδείγματα στατικών προβλημάτων, είχαν να κάνουν με επιμέρους επιλογές κακής κατασκευής και άρα υπήρξε ευθύνη των κατασκευαστών.

 

Ευθύνη, όμως, της πολιτείας είναι και η διασφάλιση του αισθήματος ασφάλειας των πολιτών -και κυρίως των μαθητών- στα δημόσια κτίρια, με την απαιτούμενη πρόνοια που θα αφορά στη συντήρηση και τους προληπτικούς ελέγχους.

 

Πιο συγκεκριμένα, με την υπ. αρ. πρωτ. 5791/29.1.2014 σχετική Ερώτηση που καταθέσαμε οι Βουλευτές της Δημοκρατικής Αριστεράς Νίκη Φούντα, Γιώργος Κυρίτσης, Νίκος Τσούκαλης και Ασημίνα Αικατερινάρη - Ξηροτύρη, επισημαίνεται η απόλυτη αναγκαιότητα διενέργειας προσεισμικών ελέγχων σε κτίρια δημόσιας και κοινωφελούς χρήσης. Περιστατικά όπως οι εκκενώσεις του Γηροκομείου Ληξουρίου και του Νοσοκομείου Αργοστολίου, καταδεικνύουν την ανάγκη εντατικοποίησης των προσεισμικών ελέγχων σε όλα τα δημόσια κτίρια και ιδιαίτερα σε σχολικές μονάδες και νοσοκομεία, προκειμένου να διαπιστωθεί η σεισμική τους επάρκεια. Παρόλα αυτά, στο πλαίσιο της διοικητικής μεταρρύθμισης που εφαρμόζει η Κυβέρνηση, οι αρμόδιες μεταξύ των άλλων και για τον προσεισμικό έλεγχο τεχνικές και διοικητικές μονάδες (πολλές από τις οποίες μεταφέρθηκαν στην Αποκεντρωμένη Περιφέρεια) συνεχώς αποδυναμώνονται. Ζητούνται, λοιπόν, διευκρινίσεις από τους αρμόδιους Υπουργούς σχετικά με τον βαθμό και τον αριθμό των δημοσίων κτιρίων που έχει ήδη γίνει προσεισμικός έλεγχος, ιδιαίτερα για εκείνα που ήταν κατασκευασμένα προ του 1959, οπότε καθιερώθηκε και ο αʼ αντισεισμικός κανονισμός. Επιπλέον, για τα σχολεία ζητούν αναλυτικά αποτελέσματα για τους ελέγχους και τυχόν επισκευές που χρειάστηκαν λόγω ακαταλληλότητας.

 

Η συγκεκριμένη παρέμβαση, οφείλει να γίνει σε πανελλαδικό επίπεδο, στις ζώνες υψηλής σεισμικής επικινδυνότητας.

 

Νομοθετικά, το Υπουργείο ΠΕΚΑ οφείλει να προχωρήσει σε δύο βαθύτατες μεταρρυθμίσεις για τον «χώρο των ακινήτων : την κατάθεση του νομοσχεδίου για την Ταυτότητα των Κτιρίων, καθώς και την επικαιροποίηση του Κανονισμού Τρωτότητας των Κτιρίων.

 

Ο πρώτος νόμος θα δημιουργήσει ουσιαστικά «φάκελο ελέγχου» των χαρακτηριστικών αλλά και του συνόλου των ενεργειών που θα αναφέρονται σε κάθε κτίριο, δυνατότητα που για τα δημόσια κτίρια αποτελεί μονόδρομο και αναγκαία προϋπόθεση κρατικού ελέγχου και διασφάλισης της Νομοθεσίας.

 

Ο δεύτερος κανονισμός θα ενισχύσει τον απαιτούμενο έλεγχο και την παρακολούθηση της κάθε οικοδομικής μονάδας, βάσει καταγεγραμμένων στοιχείων. Η υπάρχουσα νομοθετική ρύθμιση προβλέπει ετήσιο έλεγχο για τα σχολικά κτίρια και έλεγχο ανά τριετία για τα λοιπά δημόσια, που ποτέ , όμως, δεν εφαρμόστηκε.

 

Είναι καθήκον όλων μας να προσπαθήσουμε να συμβάλλουμε δραστικά στην ασφάλεια των πολιτών.

 

Πέραν της όποιας ενημέρωσης πρέπει να υπάρξει για προγράμματα / δράσεις αντισεισμικής πολιτικής που υλοποιεί αυτήν την περίοδο ο Οργανισμός Αντισεισμικού Σχεδιασμού και Προστασίας (Ο.Α.Σ.Π.), πρέπει να αναρωτηθούμε για τις ενέργειες αντιμετώπισης των προβλημάτων ετοιμότητας και πληρότητας των τεχνικών υπηρεσιών που έχουν την ευθύνη στα θέματα της πρόληψης, των προσεισμικών ελέγχων και της αποκατάστασης σεισμοπλήκτων και δημόσιων κτιρίων.


Όπως και να αναρωτηθούμε για την έλλειψη εργαλείων ελέγχου, σε μια Ελλάδα που πολλά οφείλουμε να προχωρήσουμε σε επίπεδο ηλεκτρονικής καταγραφής, πρόληψης και συνεργασίας των Φορέων μεταξύ των συναρμόδιων Υπουργείων. Καιρός να αλλάξουμε, καιρός να συνεργαστούμε.

 

 

 

 

|



Ροή Ειδήεων

10:42 | Αθλητικά
Ήττα για την Dream Team μετά από 13 χρόνια [Video]


11:14 | Πρέβεζα
Σαν σήμερα η Πρεβεζάνα Αθανασία Τζουμελέκα κατακτά το χρυσό μετάλλιο στο βάδην


19:39 | Αθλητικά
H εθνική προσγειώθηκε στην Σαγκάη.... αποθεώθηκαν οι παίκτες [Photos]


19:16 | Πολιτική
Video από την άφιξή του Κυρ. Μητσοτάκη στο Προεδρικό Μέγαρο Ηλυσίων


18:52 | Πρέβεζα
ΕΝ ΝΙΚΟΠΟΛΕΙ AΚΤΙΑ 2019 ..το πρόγραμμα των εκδηλώσεων


18:24 | Life&Style
Αν χαλάσει ο υαλοκαθαριστήρας του αυτοκινήτου σας (Video)


16:57 | Πρέβεζα
Πυρκαγιές σε εξέλιξη στον Λούρο και την Κορώνη


11:28 | Πρέβεζα
Εκθεση Ηπειρώτικων προιοντων 23-25 Αυγουστου στην Πρέβεζα


10:42 | Πρέβεζα
Μέσα σε κλίμα συγκίνησης η τελευταία συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου


09:30 | Πρέβεζα
Μεγάλη τουριστική επένδυση ''ξεκλειδώνει'' στο Άκτιο ύψους 115εκ. ευρώ


20:45 | Πρέβεζα
Πυρκαγιά σε δασική έκταση στην Κορώνη Πάργας


18:24 | Ελλάδα
Επεσε ελικόπτερο στον Πόρο


09:39 | Πρέβεζα
Ξεκίνησε η νέα κυνηγετική περίοδος - Μηνυμα του προέδρου του συλόγγου της Πρέβεζας


15:14 | Πρέβεζα
Με εκπλήξεις, δώρα και ειδικές τιμές η ''Λευκή Νύχτα''στην Πρέβεζα


18:24 | Πρέβεζα
Το Επιμελητήριο Πρέβεζας προχώρησε σε συμφωνία συνεργασίας με το Ελληνο-Σερβικό Επιμελητήριο Ελλάδας