ΩΡΑ
16:28
ΗΜΕΡΟΜΗΝΙΑ
31-1-2014
ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ
Βόνιτσα

Αποκαλύφθηκε μεγάλη χριστιανική Βασιλική στο Δρυμό Βόνιτσας
 

 

Η αιτωλοακαρνανανική γη δε θα σταματήσει ποτέ να μας εκπλήσσει… Δεν έχει υπάρξει ανασκαφή, για έργο μικρό ή μεγάλο, που να μην έχει φέρει στο φως κάτι από τη ζωή της αρχαίας, ρωμαϊκής, βυζαντινής, μεταβυζαντινής, και νεότερης εποχής της περιοχής.

Νέοι οικισμοί, άγνωστα νεκροταφεία, αγροτικές εγκαταστάσεις, ιερά πόλεων και πολλές ακόμη ανακαλύψεις αλλάζουν συνεχώς τον αρχαιολογικό χάρτη της περιοχής, δίνοντας μας νέα στοιχεία για την ιστορία του τόπου. Αρχαίες πόλεις, οχυρά, θέατρα, ιερά, μοναστικά κέντρα, ναοί, σπηλαιώδεις εκκλησίες, βυζαντινά κάστρα, ενετικά και τούρκικα οχυρά, οι έρευνες για πολλά από τα οποία βρίσκονται ακόμη σε εξέλιξη.

Κατά την εκτέλεση των μεγάλων έργων οδοποιίας των τελευταίων ετών ήρθε στο φως πληθώρα νέων αρχαιολογικών θέσεων και κινητών μνημείων.

Στο πλαίσιο της ανασκαφής από τον Αύγουστο του 2013 στον νότιο τομέα του συνδετήριου δρόμου Ιονίας οδού με το Άκτιο στην περιοχή Δρυμός Βόνιτσας, στη θέση Κελεφί, αποκαλύφθηκαν τα ερείπια μεγάλης παλαιοχριστιανικής Βασιλικής!..........

 

 

 

Ο προϊστάμενος της 22ης εφορείας Βυζαντινών Αρχαιοτήτων κ. Ιωάννης Χουλιαράς, στην ημερίδα που πραγματοποιήθηκε στις 2 Νοεμβρίου στη Ναύπακτο, μίλησε για τα όσα ήρθαν στο φως από την ανασκαφή, κάνοντας παράλληλα στην εισήγησή του μιαν προφορική παρουσίαση των ευρημάτων.

«Στο χώρο του ναού εντοπίστηκαν και περισυλλέγησαν άφθονα αρχιτεκτονικά μέλη και κινητά ευρήματα, όπως μαρμάρινα θωράκια, τμήματα επιστυλίων, πεσσίσκοι, κίονες ραβδωτοί και αρράβδωτοι, κιονίσκοι, κιονόκρανα, επιθήματα, σιδερένιοι ήλοι, άφθονα θραύσματα υάλινων αντικειμένων καθώς και άφθονα σπαράγματα κονιάματος φέροντα ίχνη χρώματος.

Εξαιρετικής σημασίας ωστόσο είναι το ψηφιδωτό δάπεδο της βασιλικής, που αποκαλύφθηκε κατά τη διάρκεια των εργασιών και φαίνεται να σκεπάζει έως τώρα έκταση περίπου 150 τετρ. μέτρων. Το ψηφιδωτό κοσμείται με γεωμετρικά κυρίως σχέδια και φέρει επιγραφή καθ’όλο το πλάτος της ανατολικής πλευράς του κεντρικού κλίτους. Με βάση τον γλυπτό και ψηφιδωτό διάκοσμο και τον τύπο των γραμμάτων της επιγραφής η βασιλική χρονολογείται στα μέσα με δεύτερο μισό του 5ου αιώνα μ. Χ.», ανέφερε μεταξύ άλλων ο κ. Χουλιαράς στην εισήγησή του.

 

Σε επικοινωνία που είχε το «Γ» με τον κ. Χουλιαρά, εκείνος εξηγεί πως στην περιοχή είχαν υπάρξει ευρήματα και παλαιότερα, δεν είχε γίνει όμως εκτενής έρευνα.

«Τα έργα στην περιοχή τον περασμένο Αύγουστο αποκάλυψαν ένα τεράστιο συγκρότημα με ένα εξαιρετικό ψηφιδωτό δάπεδο. Έχουν μείνει ακόμη όρθια τείχη που υψώνονται έως 75 εκατοστά», αναφέρει ο ίδιος στο «Γεγονός». Η βασιλική χρονολογείται στο 2ο μισό του 5ου αιώνα και, όπως εξηγεί ο κ. Χουλιαράς, κατά τη δεκαετία του ’60 είχαν εντοπιστεί στην περιοχή άλλες τρείς βασιλικές, η έρευνα όμως δεν είχε συνεχιστεί και «σε καμία δεν υπήρξαν τόσο σημαντικά ευρήματα όσο σε αυτή».

Στην ίδια περιοχή βρέθηκε κτίσμα που αποδίδεται πιθανότατα σε επισκοπικό ναό. «Εάν επιβεβαιωθεί ότι η περιοχή ήταν επισκοπική, αλλάζει ο αρχαιολογικός χάρτης της Βυζαντινής Αιτωλοακαρνανίας», τονίζει.

Ακόμη, βρέθηκε μεγάλο συγκρότημα στη βόρεια πλευρά του δρόμου, προς τη θάλασσα, με δημόσια κτήρια και λουτρά, που ανάγεται στους ρωμαϊκούς χρόνους. Και όλα αυτά σε μια ανασκαφή που βρίσκεται σε εξέλιξη, επιφυλάσσοντας, ποιος ξέρει τι ακόμη…

Τα ευρήματα εντοπίστηκαν σε περιοχή που, ευτυχώς, δεν υπάρχει χάραξη για δρόμο, αλλά σε χάραξη κόμβου και θα πρέπει προφανώς να γίνουν πλέον οι απαιτούμενες τροποποιήσεις.

Τα εντυπωσιακά ευρήματα παρουσιάστηκαν την Παρασκευή σε εκδήλωση στο Εθνικό Ίδρυμα ερευνών.

 

Μαρίνα Ζαρκαβέλη-ΓΕΓΟΝΟΣ

http://www.agrinionews.gr/

|
Ροή Ειδήεων

17:20 | Ελλάδα
ΑΡΙΣΤΕΡΑ? Άσε μας κουκλίτσα μου!


22:50 | Πρέβεζα
Ο Δημ. Καραμανίδης υποψήφιος δημοτικός σύμβουλος με τον συνδυασμό του Νίκου Γεωργάκου


22:10 | Πρέβεζα
Μεγάλη συγκέντρωση Ροπόκη στα εγκαίνια του εκλογικού του κέντρου [Video]


16:04 | Πρέβεζα
Το Σάββατο τα εγκαίνια του εκλογικού κέντρου του συνδυασμού ΔΗΜΟΣ ΤΗΣ ΚΑΡΔΙΑΣ ΜΑΣ!


09:35 | Πρέβεζα
Σήμερα τα εγκαίνια του εκλογικού κέντρου του συνδυασμού ΔΗΜΟΤΙΚΗ ΑΝΑΤΡΟΠΗ


09:21 | Πρέβεζα
B2B Συναντήσεις με Ιταλούς Agents για την προώθηση ελληνικών προϊόντων και υπηρεσιών


22:50 | Αθλητικά
Βραδιά εκπλήξεων στην Euroleague


20:55 | Πρέβεζα
Η πανίδα έκανε τα ''εγκαίνια'' της Αμβρακίας οδού


20:23 | Δήμος Πάργας
Πρόσκληση εγκαινίων εκλογικού κέντρου Αντ. Νάστα


14:45 | Ήπειρος
Πρόσκληση της Παράταξης Κοινό των Ηπειρωτών σε ημερίδα για τα απορρίματα


09:48 | Πρέβεζα
Η Ryanair στο Άκτιο με αεροπορική σύνδεση της Πρέβεζας με την Βουδαπέστη


14:02 | Πολιτική
Στις 9 το πρώτο κουδούνι από το Σεπτέμβρη


12:54 | Πρέβεζα
Την Κυριακή η παρουσίαση του ψηφοδελτίου του Χρ. Μπαΐλη


12:12 | Πρέβεζα
Επίσκεψη στην Δημοτική Επιχείρηση Ύδρευσης Αποχέτευσης Πρέβεζας από την Δημοτική Κίνηση ''Στροφή στο Μέλλον''


22:50 | Ήπειρος
Μεγαλειώδης συγκέντρωση στην Αθήνα - Τεράστια προσέλευση προσωπικοτήτων Ηπειρωτών


16:18 | Πρέβεζα
.....το αξιολογήσαμε και δυστυχώς μελαγχολήσαμε.


12:12 | Ήπειρος
Δικογραφία για ένα άνδρα και μια γυναίκα για κατοχή όπλων, εκρηκτικών υλών και αρχαιων νομΙσμάτων