ΩΡΑ
10:49
ΗΜΕΡΟΜΗΝΙΑ
16-11-2014
ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ
Ήπειρος



Ζάκας Γιώργος: Τοποθέτηση για τον προϋπολογισμό στο Περιφερειακό Συμβουλιο


ΠΕΛΜΑ ΦΘΙΝΟΠΩΡΟ 2023 🌟 Ανακάλυψε Μοναδικά σχέδια στις καλύτερες τιμές!

 





 

Στο ίδιο έργο θεατές

Συνεχίζοντας την παράδοση,  για άλλη μια φορά, ο προϋπολογισμός  για το 2015 που κατατέθηκε, είναι ένα άθροισμα στοιχείων που δεν συντάχθηκε βάση ενός σχεδίου δράσης,  όπου θα αποτυπώνονται οι πραγματικές  ανάγκες και  οι προτεραιότητες της περιφέρειας Ηπείρου.
Ο συγκεντρωτικός και αδιαφανής χαρακτήρας του θεσμού της Περιφερειακής Αυτοδιοίκησης, ενισχύεται ακόμα  περισσότερο από την προχειρότητα και την μυστικοπάθεια της περιφερειακής αρχής από την μια και από την ασφυκτική δημοσιονομική πίεση από την άλλη, που ασκείται  από τα αρμόδια υπουργεία, τα οποία δεν εννοούν να ανταποκριθούν στις υποχρεώσεις τους. Χαρακτηριστικό παράδειγμα αυτό των απαράδεκτων, οριζόντιων περικοπών στις μεταφορές μαθητών, και στα επιδόματα των νεφροπαθών.
Σε μια περιφέρεια που κατατάσσεται στις πιο φτωχές  της Ευρώπης, ο προϋπολογισμός  εξακολουθεί να είναι μια γραφειοκρατική αριθμητική διαχείριση  των λειτουργικών δαπανών και όχι  μια πολιτική πρόταση που να απαντά στο θέμα  της απασχόλησης, της φτώχειας, των αναγκών σε υποδομές  στα θέματα της παιδείας, της υγείας,  στην στήριξη των αγροτών και των κτηνοτρόφων.
 Η   εντυπωσιακή ικανότητα της   Περιφερειακή αρχής  να εξιδανικεύει την σκληρή πραγματικότητα, να ωραιοποιεί τις καταστάσεις  και η τακτική   να προβάλλεται  μια   όμορφη, πλην όμως,  εικονική πραγματικότητα, μέσα από  υπέροχες ανακοινώσεις και  δελτία τύπου,   μας ξεγελά χρόνια τώρα  ξανά και ξανά . … και δυσχεραίνει ακόμα πιο πολύ την καταγραφή και επίλυση ζητημάτων.  

  Ο προϋπολογισμός  αυτός δεν  απαντά  σε βασικά ερωτήματα που αφορούν τις επενδυτικές δαπάνες, ακυρώνοντας έτσι για άλλη μια φορά το ρόλο του περιφερειακού συμβουλίου, αφού η ευθύνη των αποφάσεων για τον προγραμματισμό των έργων ανήκει αποκλειστικά στον περιφερειάρχη .
Να θυμίσουμε ότι δεν φαίνονται που διατίθενται τα έσοδα των πόρων που προέρχονται μέσα από το περιφερειακό ταμείο.  Για άλλη μια φορά και σε αυτόν τον προϋπολογισμό δεν έρχονται στο περιφερειακό συμβούλιο προς συζήτηση  αυτές οι δαπάνες, προκαλώντας έτσι διάφορες υπόνοιες και ερωτηματικά .
Τι σχεδιάζεται για το 2015; Ποια είναι στην πράξη τα έσοδα για επενδύσεις ;
Είναι ο προϋπολογισμός αυτός   αναπτυξιακός  και  από που φαίνεται;
Έχει κάτι καινούργιο για να απαντήσει στα δεδομένα της οικονομικής και κοινωνικής κρίσης, την φτώχια, την γραφειοκρατία;
Αλλάζει κάτι από την καθιερωμένη τακτική του παρελθόντος που γέννησε τόσα προβλήματα ?
Οι προσθαφαιρέσεις στα έσοδα και τα έξοδα,  για να επιτευχθεί  υποσκελισμός, αφού ληφθούν  υπόψη τα ταμειακά υπόλοιπα, έχουν την σημασία τους. Όμως το βασικό είναι η σωστή διαχείριση.
 Ας πάρουμε για παράδειγμα τα έξοδα για τα μισθώματα κτηρίων που στεγάζονται διάφορες υπηρεσίες.
Υπάρχουν  δημόσια  κτήρια   εγκαταλελειμμένα, που παραμένουν  χρόνια τώρα ανεκμετάλλευτα, αφήνονται να ρημάζουν, να  γίνονται ερείπια έως ότου   να μην μπορούν πια όχι μόνο να χρησιμοποιηθούν, αλλά να είναι ασύμφορη και οποιαδήποτε ανακαίνιση τους.  Από την άλλη δαπανώνται χρήματα για μισθώσεις κτηρίων.
Τους πολίτες τις Πρέβεζας τους ενδιαφέρει να γνωρίζουν αν  σχεδιάζεται η άρση ης απομόνωσης με την  κατασκευή των καθέτων οδικών αξόνων, που θα φέρουν  την Πρέβεζα πιο κοντά στις μεγάλες οδικές αρτηρίες,  ας θυμηθούμε ότι η Ιόνια οδός  τείνει να προσεγγίσει το… Ιόνιο μόνο στο όνομα…
Το ίδιο και για το λιμάνι  της Πρέβεζας , για τον πρωτογενή τομέα,  για το εμπόριο, για την μεταποίηση, για την ανεργία,  για την παιδεία για την υγεία,   ο πολίτης θέλει να  γνωρίζει τι σχεδιάζεται, τι δαπανάται .
Επίσης  τον ενδιαφέρει  η τακτική που ακολουθούνται στην οργάνωση, στην πρόληψη  που έχουν σαν συνέπεια την ασφάλεια  του πολίτη και της περιουσίας του.
 Είναι προτιμότερο για παράδειγμα να εφαρμόζονται προληπτικά μετρά για την προστασία του γεωργοκτηνοτροφικού κεφαλαίου, παρά να δαπανώνται υπερδιπλάσια κονδύλια εκ των υστέρων για την καταστολή, όπου ελλοχεύει ο κίνδυνος εξάπλωσης του προβλήματος, με ανυπολόγιστες συνέπιες όχι μόνο οικονομικές.
Η φραστική καταδίκη αυτού του προϋπολογισμού βέβαια δεν φτάνει. Καλούμε την περιφερειακή πλειοψηφία να καταψηφίσει τον προϋπολογισμό τουλάχιστον το κομμάτι αυτό που δεν αφορά λειτουργικές δαπάνες, να καταγγείλει τις μειώσεις και τις θεσμικές παρεμβάσεις του παρατηρητηρίου,  καταδεικνύοντας την αδυναμία με τέτοιο προϋπολογισμό να υπάρξει  ανάπτυξη .
Ζάκας Γιώργος
«Συμμαχία Ηπειρωτών»
  Π.Ε. Πρέβεζας

|






Ροή Ειδήεων

10:52 | Πρέβεζα
Πρέβεζα | Μια πόλη με νησιώτικη ατμόσφαιρα, η πριγκίπισσα του Αμβρακικού


19:30 | Ελλάδα
Ποιήματα του Γεωργίου Βελλιανίτη - Παξινός Ποιητής part3


11:00 | Ελλάδα
Γiώργιος Βελλιανίτης Παξινός Ποιητής.......part2


09:41 | Πρέβεζα
Ομιλία Σπ. Κυριάκη για την επιστολική ψήφο


09:41 | Ελλάδα
Ποιήματα του Γεωργίου Βελλιανίτη - Παξινός Ποιητής


09:41 | Ελλάδα
Ποιήματα του Γεωργίου Βελλανίτη - Παξινός Ποιητής


09:41 | Πρέβεζα
Η Σταυροδοσια στον δήμο Πρέβεζας στο 80%


11:44 | Υγεία
Ποιος είναι ο βασικός ιατρικός εξοπλισμός που πρέπει να έχουμε στο σπίτι και ποια τα οφέλη του


18:17 | Ελλάδα
Ποιοι είναι οι τύποι ελλειπτικών και διαδρόμων γυμναστικής που μπορείτε να επιλέξετε!


17:45 | Life&Style
Χτίσε τη γκαρνταρόμπα σου από την αρχή με διαχρονικά κομμάτια


13:05 | Ελλάδα
Δημιουργία Μητρώου Μέσων Πληρωμών (POS) των επιχειρήσεων


13:01 | Ελλάδα
Ποιες εναλλακτικές λύσεις υπάρχουν στην αντικατάσταση της πλαστικής σακούλας;


20:50 | Life&Style
Δώρα που μπορείς να βρεις στο βιβλιοπωλείο και θα θες να κρατήσεις για εσένα


18:01 | Πρέβεζα
Στο τέλος Νοεμβρίου θα παραδοθεί στην κυκλοφορία η Αμβρακία Οδός


13:50 | Life&Style
Δώρα που μπορείς να βρεις στο βιβλιοπωλείο και θα θες να κρατήσεις για εσένα