ΩΡΑ
21:27:05
ΗΜΕΡΟΜΗΝΙΑ
11 Ιουλίου 2011
ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ
Υγεία



Η επίδραση των κινητών τηλεφώνων στην υγεία του ανθρώπου


ΠΕΛΜΑ ΦΘΙΝΟΠΩΡΟ 2023 🌟 Ανακάλυψε Μοναδικά σχέδια στις καλύτερες τιμές!

 





Ευάγγελος Γ. Συγκούνας
Ειδικός Ογκολόγος
Ακτινοθεραπευτής

Εισαγωγή

Η εισβολή των κινητών τηλεφώνων στην καθημερινότητά μας έχει δημιουργήσει μια σειρά από αναπάντητα ερωτήματα. Καθώς οι πανεπιστημιακές έρευνες ακόμα δεν έχουν ξεκαθαρίσει το τοπίο, τα εκατομμύρια των κατόχων κινητών τηλεφώνων αναζητούν τρόπους να προστατεύσουν τους εαυτούς τους από την ακτινοβολία.

Αναπάντητα ερωτήματα και σε όποιον ανατρέξει στις βιβλιογραφικές αναφορές που υπάρχουν για το θέμα, κυρίως λόγω της ασάφειας των συμπερασμάτων , τα οποία σχετίζονται σε μεγάλο βαθμό από την προέλευση τους και την αξιοπιστία του ιδρύματος που διεξήγαγε την έρευνα.

απορρόφηση ακτινοβολίας

Μονάδα μέτρησης της ηλεκτρομαγνητικής ακτινοβολίας που εκπέμπει μια συσκευή είναι ο Ειδικός ρυθμός Απορρόφησης Ακτινοβολίας (Specific Αbsorption Rate-SΑR) . Ο δείκτης αυτός προκύπτει από το ποσό της ενέργειας που απορροφάται από 10 γραμμάρια ανθρώπινου ιστού μέσα σε συγκεκριμένο χρόνο και υπολογίζεται σε Watt ανά κιλό. Με τον τρόπο αυτό, μετράται η έκθεση του σώματος στην ηλεκτρομαγνητική ακτινοβολία που εκπέμπουν τα κινητά τηλέφωνα, η οποία είναι υπεύθυνη για την αύξηση της θερμοκρασίας στα σημεία εκείνα που έρχονται σε επαφή με τη συσκευή αλλά και γενικότερα ολόκληρου του σώματος
Σήμερα, για την Ευρωπαϊκή Ένωση, το ανώτατο όριο αυτό είναι 2 Watt ανά κιλό- τιμή που ισχύει για το κεφάλι του χρήστη -, ενώ για ολόκληρο το σώμα το όριο είναι 0,08 Watt ανά κιλό. Αντίστοιχα, στις ΗΠΑ, το όριο είναι 1,6 Watt ανά κιλό, χαμηλότερο από αυτό που ισχύει στην Ευρώπη. Σημειώνεται ότι όλες οι εταιρείες κινητής τηλεφωνίας είναι υποχρεωμένες να δημοσιοποιούν την ανώτατη τιμή του δείκτη αυτού για τις συσκευές τους, η οποία ελέγχεται κάτω από τις πιο αντίξοες συνθήκες, δηλαδή με χαμηλό σήμα και σε μεγάλη απόσταση από σταθμό βάσης κινητής τηλεφωνίας. Θα πρέπει πάντως να σημειωθεί ότι από έρευνες του Πανεπιστημίου Αθηνών έχει προκύψει ότι το 10% των κινητών εκπέμπουν περισσότερη από τη μέγιστη ακτινοβολία που αναφέρουν οι κατασκευάστριες εταιρείες και κατά συνέπεια οι κάτοχοί τους θα πρέπει να είναι ιδιαίτερα προσεκτικοί, ειδικά σε μοντέλα που «φλερτάρουν» με το όριο των 2 Watt ανά κιλό.

τι λένε οι επίσημες μελέτες

Ωστόσο για την επιστημονική κοινότητα φαίνεται να είναι  λιγάκι πιο ξεκάθαρα τα πράγματα. Ο ΠΟΥ (παγκόσμιος οργανισμός υγείας) έχει κατατάξει την ακτινοβολία των κινητών τηλεφώνων για την κλίμακα του IARC (διεθνούς κέντρου έρευνας για τον καρκίνο) στην Ομάδα 2B – που σημαίνει «πιθανώς καρκινογόνο». Αυτό σημαίνει ότι: «θα μπορούσε να ενέχει  κίνδυνο καρκινογένεσης», και καθιστά επιτακτική την εκπόνηση και την αξιολόγηση σοβαρών μελετών με αυτό το δεδομένο, μακροπρόθεσμα και σε βάθος χρόνου.

Σουηδοί ερευνητές από το Πανεπιστήμιο του Lund (Salford, Brun, Persson, Eberhardt, και Malmgren) έχουν μελετήσει τις επιπτώσεις της ακτινοβολίας στον εγκέφαλο αρουραίων. Βρήκαν διαρροή στον εγκέφαλο μιας ουσίας που λέγεται  λευκωματίνη μέσω του αιματο-εγκεφαλικού φραγμού. Το γεγονός αυτό επιβεβαιώνει προηγούμενες εργασίες σχετικά με την διαπερατότητα του αίματο-εγκεφαλικού φραγμού από τον Allan Frey, Oscar και Hawkins. Αυτό έχει μεγάλη σημασία δεδομένου ότι μέσω των θερμικών και μη θερμικών αντιδράσεων που προκαλεί ή έκθεση στην χρήση του κινητού αυξάνεται η διαπερατότητα της μεμβράνης των εγκεφαλικών κυττάρων, αυξάνονται τα επίπεδα της γλυκόζης με αποτέλεσμα κάθε εξαλλαγή ενός τέτοιου κυττάρου να έχει ήδη έτοιμη «τροφή» ώστε να πολλαπλασιαστεί περαιτέρω!

Μια σουηδική επιστημονική ομάδα του Ινστιτούτου Karolinska πραγματοποίησε μια επιδημιολογική μελέτη (2004) που έλεγε ότι η τακτική χρήση του κινητού τηλεφώνου για μια δεκαετία ή περισσότερο συσχετίστηκε με αυξημένο κίνδυνο ακουστικού νευρινώματος , έναν τύπος καλοήθους εγκεφαλικού όγκου. Η αύξηση δεν παρατηρήθηκε σε όσους είχαν χρησιμοποιήσει κινητό τηλέφωνο για λιγότερα από 10 χρόνια.

Η μεγαλύτερη σοβαρότερη και περισσότερο αξιόπιστη μελέτη που έχει γίνει έως σήμερα πάνω στο θέμα είναι η INTERPHONE, η οποία διεξήχθη σε 13 χώρες. Δεν έφτασε σε ασφαλές συμπέρασμα λόγω της μικρής της προφανώς διάρκειας, αλλά τα μηνύματα της λένε πως: δεν μπορεί να αποκλειστεί το ενδεχόμενο καρκινογένεσης (γλοιώματος ή μηνιγγιώματος), όπως και ότι τα πράγματα είναι εντελώς διαφορετικά, σαφώς, όταν γίνεται χρήση κινητών από νέα άτομα – κάτω των 20 ετών. Στη συνέχεια η Αυστραλιανή Υπηρεσία Ακτινοπροστασίας και Πυρηνικής Ασφάλειας (ARPANSA), ανέφερε σε δήλωσή της συμπεριλαμβανομένων των προσφάτως δημοσιευμένων στοιχείων από τη μελέτη INTERPHONE, ARPANSA:

συνιστά, λόγω της απουσίας στοιχείων, σε ότι αφορά τα παιδιά και την μακροχρόνια χρήση των κινητών τηλεφώνων, οι γονείς να ενθαρρύνουν τα παιδιά τους στον περιορισμό της χρήσης κινητών, και πάντα με τη χρήση hands-free συσκευής ή ανοιχτή συνομιλία, ή ηχεία, ή με αποστολή γραπτών μηνυμάτων.

Η ομάδα του ερευνητή Igor Belayev στο Πανεπιστήμιο της Στοκχόλμης στην πολύ αξιόλογη έρευνά της βρήκε μεταξύ άλλων ότι η ακτινοβολία μικροκυμάτων πολύ χαμηλής έντασης (όπως είναι και των κινητών τηλεφώνων) εμποδίζει τις διαδικασίες επιδιόρθωσης του DNA των βλαστικών κυττάρων του ανθρώπου.

Το 2007, ο Δρ Lennart Hardell, από το Πανεπιστήμιο του Örebro της Σουηδίας, επανεξετάζοντας  δημοσιευμένα επιδημιολογικά στοιχεία διαπίστωσε ότι:

  • Οι χρήστες κινητής τηλεφωνίας είχαν αυξημένο κίνδυνο για κακοήθη γλοιώματα.
  • Σύνδεση μεταξύ της χρήσης κινητού τηλεφώνου και υψηλότερου ποσοστού εμφάνισης ακουστικών νευρινώματων.
  • Οι όγκοι είναι πιο πιθανό να προκληθούν στην πλευρά του κεφαλιού που χρησιμοποιείται το ακουστικό του κινητού.
  • Μια ώρα της  χρήσης κινητού τηλεφώνου ανά ημέρα αυξάνει σημαντικά τον κίνδυνο καρκινογένεσης  μετά από δέκα χρόνια ή περισσότερο.

Μια έκδοση με τον τίτλο "δημόσια υγεία των ασύρματων τεχνολογιών» αναφέρει ότι ο Lennart Hardell  θεωρεί ότι η ηλικία αποτελεί σημαντικό παράγοντα. Η έκθεση επανέλαβε τη διαπίστωση ότι η χρήση των κινητών τηλεφώνων πριν την ηλικία των 20 ετών αύξανε τον κίνδυνο εγκεφαλικών όγκων κατά 5,2, σε σύγκριση με 1,4 για όλες τις ηλικίες. Μια ανασκόπηση από τον Hardell et al κατέληξε στο συμπέρασμα ότι η τρέχουσα  κινητή τηλεφωνία δεν είναι ασφαλή για μακροχρόνια έκθεση.

Έτσι φτάνουμε στις 31 Μαΐου 2011, όπου η Διεθνής Υπηρεσία Έρευνας για τον Καρκίνο ταξινομεί τα ηλεκτρομαγνητικά πεδία της κινητής τηλεφωνίας στην κατηγορία «πιθανώς καρκινογόνος για τον άνθρωπο» ( Ομάδα 2B ).
Το σκεπτικό της IARC βασίστηκε κυρίως στη μελέτη INTERPHONE, η οποία βρήκε αυξημένο κίνδυνο εμφάνισης γλοιώματος (καρκίνου του εγκεφάλου) στην κατηγορία των βαρέων χρηστών (30 λεπτά την ημέρα πάνω από 10 έτη συνολικής χρήσης), παρόλο που δεν αποδείχθηκε αυξημένος κίνδυνος βρέθηκε σε χαμηλότερη (χρονικά και ποσοτικά) έκθεση. Τα αποδεικτικά στοιχεία για άλλες μορφές καρκίνου κρίθηκαν  "ανεπαρκή". Βέβαια αρκετοί επιστήμονες οι οποίοι ανέλυσαν τα συμπεράσματα καταλήγουν πως η ανεπάρκεια αυτή πηγάζει από την έλλειψη συνοχής μεταξύ τους.

Γονιδιοτοξικές επιδράσεις
Μια μετα-ανάλυση (2008) 63 in vitro και in vivo μελετών που διεξήχθησαν τα έτη 1990-2005 κατέληξε στο συμπέρασμα ότι η RF ακτινοβολία ήταν γονοτοξική (προκαλεί βλάβες στο ανθρώπινο γονιδίωμα)  μόνο υπό ορισμένες προϋποθέσεις.

Μια μετα-μελέτη (2009) από 101 δημοσιεύσεις έδειξε ότι 49 δημοσιεύσεις ανέφεραν γονοτοξική δράση και 42 όχι. Οι συγγραφείς διαπίστωσαν "πολλές ενδείξεις ότι μπορεί να αλλάξει το γενετικό υλικό των κυττάρων που εκτίθενται in vivo και in vitro σε ακτινοβολία, και με περισσότερους από έναν τρόπους.

Το 1995, στο περιοδικό βιοηλεκτρομαγνητισμός, οι Henry Lai και Narenda Π. Sing ανέφεραν κατεστραμμένο DNA μετά από δύο ώρες συνεχή ακτινοβολία σε επίπεδα που θεωρούνται ασφαλή σύμφωνα με τα διεθνή πρότυπα (0,3 έως 2 Watt / kg).

Τον Δεκέμβριο του 2004, μια πανευρωπαϊκή μελέτη που ονομάζεται REFLEX (αξιολόγηση του κινδύνου καρκινογένεσης από ηλεκτρομαγνητικά πεδία χαμηλής ενέργειας (EMF) με μεθόδους in vitro-εργαστηρίου ), όπου συμμετείχαν 12 συνεργαζόμενα εργαστήρια σε αρκετές χώρες έφερε κάποιες πειστικές αποδείξεις βλαβών του DNA των κυττάρων σε καλλιέργειες in vitro, όταν εκτέθηκε το δείγμα κατά μέσο όρο σε δόσεις από 0,3 έως 2 Watt / kg, (διεθνή πρότυπα). Υπήρξαν βέβαια ενδείξεις και όχι αποδείξεις για βλάβες σε χρωμοσώματα , αλλαγές στη δραστηριότητα ορισμένων γονιδίων και ενίσχυση του ρυθμού της κυτταρικής διαίρεσης (από τις βασικές προϋποθέσεις της καρκινογένεσης) .

Μια έρευνα που δημοσιεύθηκε το 2004 από μια ομάδα στο Πανεπιστήμιο Αθηνών έδειξε μια μείωση της αναπαραγωγικής ικανότητας σε μύγες που εκτέθηκαν σε 6 λεπτά παλμικής ακτινοβολίας  στην συχνότητα των 900 MHz για πέντε ημέρες. Μεταγενέστερες έρευνες, με μύγες πραγματοποιήθηκαν το 2007, με τον ίδιο στόχο στα 900 MHz και στα 1800 MHz, οι οποίες έδειξαν  παρόμοιες αλλαγές στην αναπαραγωγική ικανότητα χωρίς καμία σημαντική διαφορά μεταξύ των δύο συχνοτήτων.

Μια έρευνα που διεξήχθη το 2009 στην Αυστραλία με δείγματα in vitro (στο εργαστήριο) ανθρώπινων σπερματοζωαρίων σε ακτινοβολία ραδιοσυχνοτήτων στα 1.8 GHz και με δείκτες ειδικής απορρόφησης (SAR) από 0,4 έως 27,5 W / kg, έδειξαν συσχέτιση ανάμεσα στην αύξηση του Ειδικού ρυθμού Απορρόφησης της Ακτινοβολίας και μειωμένη κινητικότητα και ζωτικότητα στο σπέρμα, και την αύξηση του κατακερματισμού του DNA.

Κίνδυνοι από τις κεραίες εκπομπής

Ο πύργος τύπου Greenfield χρησιμοποιείται σε σταθμούς βάσης εκπομπής κινητής τηλεφωνίας

Σε αντίθεση λοιπόν με τα κινητά τηλέφωνα, οι σταθμοί εκπέμπουν συνεχώς και είναι πιο ισχυροί από κοντά. Από την άλλη , η ένταση του πεδίου εξασθενεί γρήγορα όσο μεγαλώνει η  απόσταση από τη βάση της κεραίας, με βάση τον νόμο του αντίστροφου τετραγώνου .

Οι σταθμοί εκπομπής θα πρέπει να συμμορφώνονται με τις οδηγίες για την ασφάλεια. Ορισμένες χώρες, ωστόσο (όπως η Νότια Αφρική για παράδειγμα) δεν έχουν κανόνες υγειονομικού ελέγχου που διέπουν την τοποθέτηση των κεραιών.
Αρκετές έρευνες έχουν διαπιστώσει μια ποικιλία από συμπτώματα για τους ανθρώπους που ζουν κοντά σε κεραίες.
Δύο διπλά-τυφλές ελεγχόμενες  με εικονικό φάρμακο μελέτες που διεξήχθησαν στο Πανεπιστήμιο του Essex και στην Ελβετία κατέληξε στο συμπέρασμα ότι οι κεραίες κινητής τηλεφωνίας ήταν μάλλον απίθανο να προκαλούν αυτά τα βραχυπρόθεσμα αποτελέσματα σε μια ομάδα εθελοντών οι οποίοι παραπονέθηκαν για συγκεκριμένα συμπτώματα. Η μελέτη Essex διαπίστωσε ότι «είναι σαφές ότι τα περισσότερο ευαίσθητα άτομα υποφέρουν πραγματικά από ακαθόριστα συμπτώματα και συχνά έχουν κακή ποιότητα ζωής. Τώρα είναι σημαντικό να καθοριστεί τι άλλοι παράγοντες θα μπορούσαν να προκαλέσουν αυτά τα συμπτώματα."

Οι εμπειρογνώμονες από τη Γαλλία θεωρούν πως οι κεραίες δεν πρέπει να τοποθετούνται σε απόσταση σε απόσταση μικρότερη των 100 μέτρων από κατοικημένες περιοχές. Η Agence française de sécurité sanitaire environnementale λέει σήμερα ότι δεν υπάρχει αποδεδειγμένη βραχυπρόθεσμη επίδραση των ηλεκτρομαγνητικών πεδίων στην υγεία, αλλά ότι υπάρχουν αναπάντητα ερωτήματα για τις μακροπρόθεσμες επιπτώσεις, αλλά και ότι είναι εύκολο να μειωθεί η έκθεση μέσω τεχνολογικών βελτιώσεων.

επαγγελματικοί κίνδυνοι για την υγεία
Αναφορικά με τους κινδύνους των εργαζομένων στις  τηλεπικοινωνίες που περνούν το χρόνο τους σε μικρή απόσταση από το ενεργό εξοπλισμό, για τους σκοπούς των δοκιμών, συντήρησης, εγκατάστασης, και τα λοιπά, μπορεί να διατρέχουν πολύ μεγαλύτερο κίνδυνο έκθεσης από το γενικό πληθυσμό. Πολλοί σταθμοί βάσης φορές δεν είναι απενεργοποιημένοι κατά τη διάρκεια της συντήρησης, με αποτέλεσμα οι εργαζόμενοι συχνά να εργάζονται σε υψηλή ισχύ

Βέβαια μια πληθώρα ωστόσο μελετών, από την άλλη, κατά τα τελευταία 50 χρόνια που έχουν γίνει για εργαζομένους που εκτίθενται σε υψηλά επίπεδα ακτινοβολίας συμπεριλαμβανομένων του εργαστηριακού προσωπικού των ραντάρ, τους στρατιωτικούς εργαζομένους των ραντάρ, ηλεκτρολόγων, και ραδιοερασιτεχνών, δεν βρήκαν καμία αύξηση στα ποσοστά καρκίνου πάνω από τον γενικό πληθυσμό ή της ομάδα ελέγχου.

Βηματοδότες και κινητά τηλέφωνα
Τα ηλεκτρομαγνητικά πεδία θα μπορούσαν να έλθουν σε επαφή με ένα βηματοδότη
μέσω των αγωγών του ηλεκτροδίου που οδηγούν στην καρδιά. Η τάση RF εισέρχεται έτσι στο ηλεκτρονικό σύστημα του βηματοδότη και  μπορεί να επηρεάσει την λειτουργία του, αλλά δεν προκαλεί μόνιμες αλλαγές στην λειτουργία του βηματοδότη. Η δυνατότητα παρεμβολής είναι μεγαλύτερη όταν το κινητό τηλέφωνο έρχεται σε επαφή με
το δέρμα στο ίδιο μέρος με τον βηματοδότη ή το αγωγό ηλεκτρόδιο, και μειώνεται
κατά συνέπεια, όταν η απόσταση μεγαλώνει.
Η παρέμβαση στο βηματοδότη μπορεί να προκαλέσει δυσάρεστες αισθήσεις, όπως αίσθημα παλμών, οι οποίες είναι συνήθως αβλαβείς. Ωστόσο, θα πρέπει να ληφθεί υπόψη ότι ένας  βηματοδότης  με απινιδωτή μπορεί κάτω από παρεμβολές να προκαλέσει έντονο ηλεκτρικό παλμό στην καρδιά ο οποίος μπορεί να αποβεί επικίνδυνος.
Τα κινητά τηλέφωνα μπορούν να χρησιμοποιηθούν  με ασφάλεια αρκεί, η απόσταση μεταξύ του κινητού τηλεφώνου και του βηματοδότη, ή τον αγωγό του ηλεκτροδίου να είναι τουλάχιστον 20 εκατοστά. Αυτό θα πρέπει να θυμόμαστε ειδικά κατά τη χρήση ενός hands-free, διότι σε αυτή την περίπτωση το ίδιο το τηλέφωνο μπορεί να είναι π.χ. στο μαστό ή την
τσέπη. Έτσι κρατώντας το κινητό τηλέφωνο στο αυτί είναι πιο ασφαλής η αξιόπιστη λειτουργία του βηματοδότη.

Η προφύλαξη

Αρχή της προφύλαξης
Το 2000, ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας (ΠΟΥ) συνέστησε ότι η αρχή της προφύλαξης θα μπορούσε να υιοθετείται εθελοντικά σε αυτή την περίπτωση. Σύμφωνα με τον ΠΟΥ, η "αρχή της προφύλαξης» είναι «μια πολιτική διαχείρισης κινδύνων που εφαρμόζονται σε περιπτώσεις με υψηλό βαθμό επιστημονικής αβεβαιότητας, γεγονός που αντικατοπτρίζει την ανάγκη να αναλάβουν δράση για ένα δυνητικά σοβαρό κίνδυνο χωρίς να περιμένει τα αποτελέσματα της επιστημονικής έρευνας." Άλλες λιγότερο αυστηρές προσεγγίσεις που συνιστάται είναι συνετή αρχή της αποφυγής και στο κατώτερο ευλόγως εφικτό . Παρά το γεγονός ότι όλα αυτά είναι προβληματικά στην εφαρμογή, λόγω της ευρείας χρήσης και της οικονομικής σημασίας των ασύρματων τηλεπικοινωνιακών συστημάτων στο σύγχρονο πολιτισμό, υπάρχει αυξημένη δημοτικότητα των εν λόγω μέτρων στο ευρύ κοινό, ιδιαίτερα στο εξωτερικό. Περιλαμβάνουν προτάσεις, όπως η ελαχιστοποίηση της χρήσης του κινητού τηλεφώνου, ο περιορισμός της χρήσης από τον πληθυσμό υψηλού κινδύνου (όπως τα παιδιά), η επιλογή κινητών τηλεφώνων με χαμηλόSAR, η ευρύτερη χρήση των hands-free  ακουστικών ή Bluetooth ακουστικών, η υιοθέτηση των προτύπων της μέγιστης έκθεσης RF έντασης  πεδίου και την απόσταση των σταθμών βάσης κεραιών από κατοικημένες περιοχές, και ούτω καθεξής

Συντηρητικά μέτρα και συμβουλές για την υγεία
Ορισμένες κατευθυντήριες οδηγίες των εθνικών συμβουλευτικών αρχών ακτινοβολίας, συμπεριλαμβανομένων και εκείνων της Αυστρίας Γαλλίας, Γερμανίας, και τη Σουηδίας, έχουν προτείνει μέτρα για την ελαχιστοποίηση της έκθεσης στους πολίτες τους. Παραδείγματα από τις συστάσεις είναι οι εξής:

  • Χρησιμοποιήστε hands-free για να μειώσετε την απορροφούμενη ακτινοβολία.
  • Κρατήστε το κινητό μακριά από το σώμα σας (γεννητικά όργανα, μαστούς, καρδιά) και πάντα με τα πλήκτρα προς το σώμα .
  • Μη χρησιμοποιείτε το τηλέφωνο μέσα σε αυτοκίνητο,τρένο,μηχανή ή σε σημεία με μειωμένη ισχύ σήματος.

Η χρήση της "hands-free" δεν συνιστάται από την Ένωση Βρετανών καταναλωτών σε ανακοίνωσή της τον Νοέμβριο του 2000, καθώς πίστευε ότι η έκθεση ήταν αυξημένη, μια άποψη που διαδόθηκε ευρέως. Ωστόσο, οι μετρήσεις που έγιναν για το (τότε) βρετανικό Υπουργείο Εμπορίου και Βιομηχανίας  καθώς και άλλες έρευνες για το γαλλικό l'Agence française de sécurité sanitaire environnementale  παρουσίασαν σημαντική μείωση της απορροφούμενης ακτινοβολίας μέσω της χρήσης του. Το 2005 ο καθηγητής Lawrie Challis και άλλοι υιοθετούσαν την άποψη ότι μια χάντρα φερρίτη στο hands-free  σταματά τα ραδιοκύματα που ταξιδεύουν μέσα από το καλώδιο.

Συμπερασματικά
Διάφορες εθνικές αρχές έχουν δηλώσει ότι τα τρέχοντα στοιχεία της έρευνας δεν δείχνουν ότι η ακτινοβολία των κινητών τηλεφώνων έχει δυσμενείς επιπτώσεις στην υγεία κάτω από τα  ανώτατα επιτρεπόμενο επίπεδα έκθεσης. Ωστόσο, επειδή εξακολουθούν να υπάρχουν κενά στη γνώση, οι αρχές σε ορισμένες χώρες έχουν συστήσει μια προληπτική προσέγγιση για τη χρήση κινητών τηλεφώνων, ειδικά όσον αφορά τα παιδιά.
Θα ήταν καλό να περιοριστεί η χρήση των κινητών τηλεφώνων  από παιδιά.
Υπάρχουν ελάχιστα ερευνητικά στοιχεία σχετικά με τα παιδιά και τα κινητά τηλέφωνα, και δεν είναι εύκολο να υπάρξουν περισσότερα προσκρούοντας αυτές οι έρευνες στην ηθική, και στο γεγονός πως τα παιδιά αποτελούν μια ειδική ομάδα, και αυτός είναι ο λόγος, που η μελέτη πρέπει να πολύ καλά θεμελιωμένη. Οι μελέτες έχουν γίνει με μικρά πειραματόζωα, αλλά τα αποτελέσματα αυτά δεν έχουν άμεση εφαρμογή για τον άνθρωπο.
Τα παιδιά έχουν, ωστόσο, ένα ειδικό καθεστώς ως χρήστες της κινητής τηλεφωνίας, επειδή ο εγκέφαλός τους συνεχίζει να αναπτύσσεται  ακόμα έως και 20 ετών. Θα πρέπει επίσης να ληφθεί υπόψη ότι τα παιδιά θα έχουν πολύ περισσότερο χρόνο στη χρήση κινητών τηλεφώνων από τους ενήλικες σήμερα. Ο κίνδυνος της μακροχρόνιας χρήσης των κινητών τηλεφώνων δεν μπορεί ωστόσο να αξιολογηθεί με βεβαιότητα μέχρι τα κινητά τηλέφωνα να έχουν χρησιμοποιηθεί και να έχουν μελετηθεί  για αρκετές δεκαετίες.

 

Όλες όμως οι ενδείξεις ενοχοποιούν την αλόγιστη χρήση των κινητών και χωρίς να τηρούνται οι κανόνες ασφαλείας τόσο από την πλευρά των χρηστών όσο και από την πλευρά των κρατικών φορέων ασφαλείας και φυσικά των κατασκευαστών. Ακουστικά νευρινώματα, μηνιγγιώματα και πρόσφατα γίνεται μια πολύ μεγάλη συζήτηση για τις αιτίες της έξαρσης των σεμινωμάτων (καρκίνος των όρχεων), δεν μπορούν παρά να θέτουν σε εγρήγορση όλους τους εμπλεκόμενους και να καθιστούν την όσο το δυνατότερο μεγαλύτερη προφύλαξη-επιτακτική!!!

 

|






Ροή Ειδήεων

10:52 | Πρέβεζα
Πρέβεζα | Μια πόλη με νησιώτικη ατμόσφαιρα, η πριγκίπισσα του Αμβρακικού


19:30 | Ελλάδα
Ποιήματα του Γεωργίου Βελλιανίτη - Παξινός Ποιητής part3


11:00 | Ελλάδα
Γiώργιος Βελλιανίτης Παξινός Ποιητής.......part2


09:41 | Πρέβεζα
Ομιλία Σπ. Κυριάκη για την επιστολική ψήφο


09:41 | Ελλάδα
Ποιήματα του Γεωργίου Βελλιανίτη - Παξινός Ποιητής


09:41 | Ελλάδα
Ποιήματα του Γεωργίου Βελλανίτη - Παξινός Ποιητής


09:41 | Πρέβεζα
Η Σταυροδοσια στον δήμο Πρέβεζας στο 80%


11:44 | Υγεία
Ποιος είναι ο βασικός ιατρικός εξοπλισμός που πρέπει να έχουμε στο σπίτι και ποια τα οφέλη του


18:17 | Ελλάδα
Ποιοι είναι οι τύποι ελλειπτικών και διαδρόμων γυμναστικής που μπορείτε να επιλέξετε!


17:45 | Life&Style
Χτίσε τη γκαρνταρόμπα σου από την αρχή με διαχρονικά κομμάτια


13:05 | Ελλάδα
Δημιουργία Μητρώου Μέσων Πληρωμών (POS) των επιχειρήσεων


13:01 | Ελλάδα
Ποιες εναλλακτικές λύσεις υπάρχουν στην αντικατάσταση της πλαστικής σακούλας;


20:50 | Life&Style
Δώρα που μπορείς να βρεις στο βιβλιοπωλείο και θα θες να κρατήσεις για εσένα


18:01 | Πρέβεζα
Στο τέλος Νοεμβρίου θα παραδοθεί στην κυκλοφορία η Αμβρακία Οδός


13:50 | Life&Style
Δώρα που μπορείς να βρεις στο βιβλιοπωλείο και θα θες να κρατήσεις για εσένα