ΩΡΑ
09:36
ΗΜΕΡΟΜΗΝΙΑ
10-3-2016
ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ
Πολιτική



Στον αέρα το Ασφαλιστικό - Τι απαιτούν οι δανειστές


ΠΕΛΜΑ ΦΘΙΝΟΠΩΡΟ 2023 🌟 Ανακάλυψε Μοναδικά σχέδια στις καλύτερες τιμές!

 





Με το Ασφαλιστικό έκανε χθες πρεμιέρα ο νέος γύρος των διαπραγματεύσεων της κυβέρνησης με τους επικεφαλής των Θεσμών, ενώ στο τέλος της επόμενης εβδομάδας θα αξιολογηθεί η πορεία των διαβουλεύσεων και θα αποφασιστούν οι επόμενες κινήσεις.

 

Στο κρίσιμο μέτωπο του Ασφαλιστικού, όλα παραμένουν ανοικτά, μετά την πρώτη συνάντηση που είχε χθες ο υπουργός Εργασίας με το κουαρτέτο. «Υπάρχουν θεματα που είναι τεχνικά δύσκολα και άλλα που έχουν πολιτική δυσκολία» δήλωσε ο Γ. Κατρούγκαλος περιγράφοντας, εμμέσως πλην σαφώς, το πρόβλημα της συνεχιζόμενης διαπραγμάτευσης.

 

Είχε προηγηθεί η σύσκεψη των εκπροσώπων των Θεσμών με τον υπουργό Οικονομικών Ευκλ. Τσακαλώτο και τον αναπληρωτή υπουργό Γ. Χουλιαράκη. Στο επίκεντρο βρίσκεται πάντα το θέμα του δημοσιονομικού κενού και των μέτρων που απαιτούνται για την κάλυψή του έως το 2018, με δεδομένο το στόχο για πρωτογενές πλεόνασμα 3,5% του ΑΕΠ.

 

Το θέμα του δημοσιονομικού κενού αποτελεί εστία διαφωνιών και εντός των Θεσμών, μεταξύ Ευρωζώνης και ΔΝΤ. Το πιθανότερο είναι οι συνομιλίες αυτού του γύρου να διαρκέσουν για περίπου δέκα μέρες και ίσως να υπάρξει μια διακοπή εξαιτίας του Καθολικού Πάσχα στις 27 Μαρτίου και να συνεχιστούν με ένα πιθανό ορόσημο τη συνεδρίαση του Eurogroup μέσα στον Απρίλιο.

 

Σήμερα στο τραπέζι έρχονται οι αλλαγές στη φορολογία εισοδήματος. Θα εξεταστούν οι προτάσεις της κυβέρνησης για τη νέα κλίμακα φορολογίας εισοδήματος φυσικών προσώπων, οι αλλαγές στη φορολογία των ενοικίων και των αγροτών, ενώ, σήμερα, παράλληλα πρόκειται να εξεταστεί και το θέμα της αναπτυξιακής στρατηγικής του αγροτικού τομέα.

 

Στον «αέρα» το Ασφαλιστικό

 

Στενότερη σύνδεση εισφορών - συντάξεων, χαμηλότερα ποσοστά αναπλήρωσης σε όσους θα έχουν 15-20 χρόνια ασφάλισης, μικρότερη από τα 384 ευρώ εθνική σύνταξη και περικοπές στις επικουρικές συντάξεις, αντί της αύξησης των εισφορών, ζητούν οι Θεσμοί αφήνοντας «ανοικτά» στη διαπραγμάτευση όλα τα βασικά ζητήματα του Ασφαλιστικού.

 

«Η διαπραγμάτευση συνεχίζεται το Σάββατο στις 11.30 π.μ.», δήλωσε ο υπουργός Εργασίας Γ. Κατρούγκαλος, μετά τη χθεσινή συνάντηση κατά την οποία συμφωνήθηκε οι συζητήσεις να γίνουν σε τέσσερις θεματικές:

 

1. Αρχιτεκτονική συστήματος (ενοποιήσεις Ταμείων) ύψος εθνικής σύνταξης, ποσοστά αναπλήρωσης.

 

2. Οι επιπτώσεις στα έσοδα από τις παραχωρήσεις σε αγρότες και νεους επιστήμονες.

 

3. Ο επανυπολογισμός των συντάξεων με διατήρηση της προσωπικής διαφοράς έως το 2018.

 

4. Οι μειώσεις στις επικουρικές.

 

«Οι διαθέσεις τους και τα θέματα είναι αυτά που έχουμε συζητήσει πολλές φορές... Δεν λένε να μειωθεί η σύνταξη, τους απασχολεί το θέμα ανταποδοτικότητας εισφορών παροχών», δήλωσε κορυφαίο στέλεχος που συμμετείχε στις διαπραγματεύσεις.

 

Παρά τις διάφορες, το ίδιο στέλεχος εκτίμησε ότι μπορεί να υπάρξει συμφωνία. Ο στόχος είναι για εξοικονόμηση το 2016 του 1% του ΑΕΠ. Ωστόσο η ελληνική πλευρά ζήτησε να συμφωνηθεί η ποσοτικοποιηση «για να μην τεθούν θέματα αργότερα ξαφνικά».

 

Μάιο τα εργασιακά

 

Το Μάιο έβαλε ο υπουργός Εργασίας, Κοινωνικής Ασφάλισης και Κοινωνικής Αλληλεγγύης ως χρονικό ορόσημο για την ολοκλήρωση της διαπραγμάτευσης για τα εργασιακά που, με βάση τη συμφωνία του καλοκαιριού, έπρεπε να είχε «κλείσει» εντός του Μαρτίου. Η διαπραγμάτευση θα γίνει μέσω κοινής Επιτροπής Εμπειρογνωμόνων που έχουν ορίσει, από κοινού, οι Θεσμοί και η κυβέρνηση λόγω των διαφορών οι οποίες υπάρχουν σε σχέση με τις παρεμβάσεις στο πλέγμα των συλλογικών συμβάσεων, των ομαδικών απολύσεων και του νόμου για την κήρυξη απεργιών.

 

Στόχος η επίτευξη συμφωνίας μέχρι το Ορθόδοξο Πάσχα

 

Για να υπάρξει συζήτηση για το χρέος θα πρέπει να έχει κλείσει πρώτα η αξιολόγηση. Ελπίζουμε να καταλήξουμε σε ένα συμβιβασμό για το ελληνικό χρέος, μέχρι την 1η Μαΐου, δήλωσε χθες ο επίτροπος Οικονομικών Πιέρ Μοσκοβισί, ενισχύοντας τις προσδοκίες στην Αθήνα για μια συνολική λύση μέσα στις επόμενες εβδομάδες. Σε διαφορετικό μήκος κύματος από τον Γερμανό υπουργό Οικονομικών που επιχείρησε προχθές να χαμηλώσει τον πήχυ των προσδοκιών για το θέμα του χρέους, δηλώνοντας πως πρόκειται για ζήτημα που είναι μόνο για λόγους πρεστίζ και όχι ουσίας.

 

Μεταρρυθμίσεις

 

Ο επίτροπος Μοσκοβισί έσπευσε πάντως να προσθέσει πως για να καταλήξουμε να συζητάμε για το χρέος, θα πρέπει να έχει προηγηθεί «συμφωνία ενός κοινού και καλού σχεδίου μεταρρυθμίσεων με την ελληνική κυβέρνηση». Κάτι που χαρακτήρισε απαραίτητο για την έναρξη της συζήτησης για το ελληνικό χρέος.

 

Το ντιμπέιτ για μια λύση, σύντομα για το ελληνικό χρέος, θέμα που αποτελεί βασικό ζητούμενο για το ΔΝΤ, για να μπορέσει να συμμετάσχει στο νέο πρόγραμμα στήριξης της ελληνικής οικονομίας, πυροδότησε ο ίδιος ο επικεφαλής του Eurogroup Γ. Ντάισελμπλουμ, μετά τη συνεδρίαση του Eurogroup. Μάλιστα ο κ. Ντάισελμπλουμ παραδέχθηκε μιλώντας στον κ. Μοσκοβισί, πως είναι ένα ντιμπέιτ που το άνοιξε σκόπιμα, φράση που «αποκαλύφθηκε» από ένα μικρόφωνο το οποίο είχε παραμείνει... ανοικτό.

 

Δημοσιονομικό κενό

 

Στο επίκεντρο βρίσκεται πάντα το θέμα του δημοσιονομικού κενού και των μέτρων που απαιτούνται για την κάλυψή του έως το 2018, με δεδομένο το στόχο για πρωτογενές πλεόνασμα 3,5% του ΑΕΠ.

 

Σύνδεση εισφορών - συντάξεων

 

Στενότερη σύνδεση εισφορών - συντάξεων, χαμηλότερα ποσοστά αναπλήρωσης σε όσους θα έχουν 15-20 χρόνια ασφάλισης, μικρότερη από τα 384 ευρώ εθνική σύνταξη και περικοπές στις επικουρικές συντάξεις, αντί της αύξησης των εισφορών, ζητούν οι Θεσμοί αφήνοντας «ανοικτά» στη διαπραγμάτευση όλα τα βασικά ζητήματα του Ασφαλιστικού.

 

Του Γιώργου Γάτου

imerisia.gr

|






Ροή Ειδήεων

10:52 | Πρέβεζα
Πρέβεζα | Μια πόλη με νησιώτικη ατμόσφαιρα, η πριγκίπισσα του Αμβρακικού


19:30 | Ελλάδα
Ποιήματα του Γεωργίου Βελλιανίτη - Παξινός Ποιητής part3


11:00 | Ελλάδα
Γiώργιος Βελλιανίτης Παξινός Ποιητής.......part2


09:41 | Πρέβεζα
Ομιλία Σπ. Κυριάκη για την επιστολική ψήφο


09:41 | Ελλάδα
Ποιήματα του Γεωργίου Βελλιανίτη - Παξινός Ποιητής


09:41 | Ελλάδα
Ποιήματα του Γεωργίου Βελλανίτη - Παξινός Ποιητής


09:41 | Πρέβεζα
Η Σταυροδοσια στον δήμο Πρέβεζας στο 80%


11:44 | Υγεία
Ποιος είναι ο βασικός ιατρικός εξοπλισμός που πρέπει να έχουμε στο σπίτι και ποια τα οφέλη του


18:17 | Ελλάδα
Ποιοι είναι οι τύποι ελλειπτικών και διαδρόμων γυμναστικής που μπορείτε να επιλέξετε!


17:45 | Life&Style
Χτίσε τη γκαρνταρόμπα σου από την αρχή με διαχρονικά κομμάτια


13:05 | Ελλάδα
Δημιουργία Μητρώου Μέσων Πληρωμών (POS) των επιχειρήσεων


13:01 | Ελλάδα
Ποιες εναλλακτικές λύσεις υπάρχουν στην αντικατάσταση της πλαστικής σακούλας;


20:50 | Life&Style
Δώρα που μπορείς να βρεις στο βιβλιοπωλείο και θα θες να κρατήσεις για εσένα


18:01 | Πρέβεζα
Στο τέλος Νοεμβρίου θα παραδοθεί στην κυκλοφορία η Αμβρακία Οδός


13:50 | Life&Style
Δώρα που μπορείς να βρεις στο βιβλιοπωλείο και θα θες να κρατήσεις για εσένα