ΩΡΑ
21:59
ΗΜΕΡΟΜΗΝΙΑ
17-10-2016
ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ
Ιωάννινα

Ενημέρωση του Συντονιστικού Οργάνου Πολιτικής Προστασίας για τη σεισμική δραστηριότητα
 

Ενημέρωση για τη  σεισμική δραστηριότητα που βρίσκεται σε εξέλιξη σε περιοχές  των Ιωαννίνων, έγινε στην προγραμματισμένη συνεδρίαση του Συντονιστικού Οργάνου Πολιτικής Προστασίας Π.Ε. Ιωαννίνων, που είχε θέμα την προετοιμασία για την αντιμετώπιση των καιρικών φαινομένων του Χειμώνα (Χιονοπτώσεις, πλημμύρες κλπ.)

 

Ο Περιφερειάρχης κ. Αλέξανδρος Καχριμάνης, ευχαρίστησε όλους τους φορείς για τη συνεργασία που υπάρχει και ιδιαίτερα τον Καθηγητή και Πρόεδρο του ΟΑΣΠ κ. Ευθύμιο Λέκκα για την παρουσία του, από τις πρώτες σχεδόν ώρες εκδήλωσης του σεισμού, στην περιοχή μας.

 

Αναλυτικά στοιχεία για τη σεισμική δραστηριότητα έδωσε στη συνέχεια ο κ. Ε. Λέκκας, που μεταξύ άλλων, ανέφερε και τα εξής:

 

 "Πρόκειται για ένα σεισμό ο οποίος χαρακτηρίστηκε από το γεγονός ότι την πρώτη μέρα μετά την εκδήλωση του αρχικού,  είχαμε μια πληθώρα σεισμικής ακολουθίας η οποία περιλάμβανε πάνω από 200 σεισμικές κινήσεις και μεγέθη που ήταν ιδιαίτερα μεγάλα σε σχέση με την πρώτη δόνηση. Αυτή είναι η τεράστια διαφορά και ιδιομορφία που υπάρχει μεταξύ του σεισμού των Ιωαννίνων και των άλλων σεισμών στον ελλαδικό χώρο.   Τη δεύτερη μέρα του σεισμού, δηλαδή από χθες το βράδυ μέχρι σήμερα, εμφανίζεται να έχουμε πολύ μειωμένο αριθμό σεισμών και μειωμένα μεγέθη. Έτσι πιστεύουμε ότι μπαίνουμε σε μια περίοδο ομαλότητας, δηλαδή έχουμε να κάνουμε με μια εκτόνωση της δραστηριότητας, η οποία φαίνεται να οδηγεί σε μια σταδιακή υποβάθμιση της εκδηλούμενης ενέργειας με αποτέλεσμα να μπαίνουμε σε μια μετασεισμική περίοδο.

 

Το αποτέλεσμα του σεισμού παρά το γεγονός ότι είχαμε να κάνουμε με επιταχύνσεις 0,9 %, οι επιπτώσεις στην επιφάνεια, οι επιπτώσεις στις κατασκευές, στο δομημένο ιστό και τις υποδομές ήταν ιδιαίτερα λίγες. Δεν αντιστοιχίζονται οι ζημιές με το μέγεθος του σεισμού, που σημαίνει ότι ο δομημένος ιστός είναι ιδιαίτερα ανθεκτικός. Ο ελληνικός αντισεισμικός κανονισμός είναι επαρκέστατος, είναι από τους καλύτερους του κόσμου και με βάση αυτόν έγιναν κτίρια τα οποία ανθίστανται όχι μόνο σε τέτοιες δονήσεις αλλά και σε πολύ μεγαλύτερες. Επομένως, αν μια στο εκατομμύριο υπάρχει αρνητική εξέλιξη στο θέμα της σεισμικότητας, πάλι οι κατασκευές μας αντέχουν. Και αυτό θα πρέπει να συνειδητοποιήσουμε".

 

Σε παρεμβάσεις που έγιναν από τον Περιφερειάρχη, τον  εκπρόσωπο της Α.Δ. Ιωαννίνων, το Δήμαρχο Ιωαννίνων και τον Προϊστάμενο Πολιτικής Προστασίας,  "καυτηριάστηκε" η ανευθυνότητα   ορισμένων  που  δραστηριοποιούνται στο διαδίκτυο να προκαλούν μέσω ανυπόστατων φημών ανησυχία στον κόσμο, σε αντίθεση με την υπεύθυνη και δεοντολογική στάση των επίσημων Μέσων Ενημέρωσης. Απηύθυναν για  μια φορά έκκληση στους πολίτες να εμπιστεύονται για την ενημέρωσή τους μόνο τις επίσημες αρχές και υπηρεσίες.

 

 Τέλος από χθες όπως είπαν ο Περιφερειάρχης κ. Αλέξανδρος Καχριμάνης και ο Γενικός Γραμματέας της Αποκεντρωμένης Διοίκησης Ηπείρου- Δυτικής Μακεδονίας κ. Βασίλειος Μιχελάκης, άρχισε η καταγραφή των ζημιών με συνεργεία της Αποκεντρωμένης και του Τ.Α.Σ. Κοζάνης.  Ο κ. Καχριμάνης κάλεσε επίσης όσους θέλουν να αναφέρουν ζημιές να απευθύνονται στο τηλέφωνο 72164 και στο φαξ 31224 της Αποκεντρωμένης Διοίκησης.

 

Για τα καιρικά

 

Πλήρης ταύτιση απόψεων για τη συνεργασία που πρέπει να υπάρχει σε κάθε επίπεδο ώστε να αντιμετωπίζονται προβλήματα που προκύπτουν από χιονοπτώσεις, πλημμύρες κλπ. εκφράστηκε από όλους τους φορείς που τοποθετήθηκαν στη συνεδρίαση του Συντονιστικού Οργάνου Πολιτικής Προστασίας της Π.Ε. Ιωαννίνων, που έγινε με την παρουσία και τη συμμετοχή του Περιφερειάρχη κ. Αλέξανδρου Καχριμάνη, της Αντιπεριφερειάρχη Π.Ε. Τατιάνας Καλογιάννη, εκπροσώπων των Υπηρεσιών, Δήμων, Εθελοντικών Οργανώσεων.

 

Ο Περιφερειάρχης κ. Αλέξανδρος Καχριμάνης, τόνισε ότι με τη συνεργασία λύνονται όλα τα θέματα, ενώ με αφορμή ζητήματα δυσλειτουργίας στον καθαρισμό αποστραγγιστικών τάφρων κ.α. που αντιμετωπίζουν οι ΓΟΕΒ- ΤΟΕΒ, εξαιτίας έλλειψης πόρων,  τόνισε για μια ακόμη φορά την αναγκαιότητα αλλαγής του νομοθετικού πλαισίου που διέπει τη λειτουργία τους. Ο Προϊστάμενος Πολιτικής Προστασίας κ. Δημήτριος Μαυρογιώργος,  για καλύτερη συνεργασία και για άμεσες παρεμβάσεις,  ζήτησε από όλους τους Δήμους να ορίσουν υπεύθυνο υπάλληλο ώστε να είναι σε συνεχή επαφή με την Υπηρεσία.


Στα θετικά αποτελέσματα που προκύπτουν από το συντονισμό και την καλή συνεργασία αναφέρθηκε ο Δήμαρχος Ιωαννιτών κ. Θωμάς Μπέγκας, ενώ ο Διοικητής της Περιφερειακής Διοίκησης Πυροσβεστικών Υπηρεσιών Ηπείρου Κ. Σκούπρας μεταξύ άλλων, σύστησε να είναι ιδιαίτερα προσεκτικοί και προνοητικοί οι ορειβάτες, οι κυνηγοί και οι κτηνοτρόφοι.

 

Επισημάνσεις για τον καθαρισμό αποστραγγιστικών τάφρων, αρμοδιότητας των ΓΟΕΒ/ΤΟΕΒ έκανε ο Πρόεδρος του Τμήματος Ηπείρου του ΤΕΕ κ. Χρήστος Παπαβρανούσης, ενώ στην ετοιμότητά των Υπηρεσιών τους αναφέρθηκαν ο Διοικητής της 8ης Μ/Π ταξίαρχος Ν. Ανδριόπουλος,  ο Εκπρόσωπος της Α.Δ. Ιωαννίνων κ.Χρ. Πετσινός, ο  Πρόεδρος του ΕΚΑΒ Ιωαννίνων κ. Β. Παπαδιώτης, οι εκπρόσωποι Αποκεντρωμένης Διοίκησης, Δασαρχείων, Δήμων, ΕΓΝΑΤΙΑΣ Α.Ε., ΔΕΗ, του Νοσοκομείου "Χατζηκώστα" καθώς και ο Αερολιμενάρχης Ιωαννίνων κ. Β. Μητσιμάρης. 

Η Περιφερειακή Διευθύντρια Εκπαίδευσης κ. Αγγ. Φωτεινού ζήτησε να ενημερώνεται για τις αποφάσεις Δημάρχων για διακοπή λειτουργίας μαθημάτων σε περιπτώσεις κακοκαιρίας, ενώ η Πρόεδρος του Γ.Ο.Ε.Β. Ιωαννίνων κ. Αθ. Νάστου αναφέρθηκε και σε ζητήματα που αφορούν τη διαχείριση των υδάτων της λίμνης Ιωαννίνων. 

|
Ροή Ειδήεων

18:05 | Αθλητισμός
Πρωταθλήτρια και τυπικά η ΑΕΚ.....Απορρίφθηκε η έφεση του ΠΑΟΚ


10:32 | Πρέβεζα
Οι κορασίδες του ΑΓΣ Κλεοπάτρα στην προκριματική φάση του Πανελλήνιου Πρωταθλήματος


10:23 | Πρέβεζα
Ασκηση ετοιμότητας από την Πυροσβεστική Υπηρεσία Πρέβεζας


10:20 | Πρέβεζα
Εκδήλωση ....''Κοιλιοκάκη-Δυσανεξία στη γλουτένη, εκδήλωση ενημέρωσης και ευαισθητοποίησης''


10:05 | Πρέβεζα
Εκπαιδευτική επίσκεψη του 4ου Γυμνασίου Πρέβεζας στο Ιταλικό σχολείο G.Berto στο ViboValentia της Καλαβρίας Κάτω Ιταλία


11:11 | Πολιτική
Δημοσκόπηση: Ανοίγει η ψαλίδα της ΝΔ από το ΣΥΡΙΖΑ


11:02 | Πρέβεζα
Καθήκοντα Δημοτικού Συμβούλου ανέλαβε ο Κώστας Φαρμάκης


10:23 | Ελλάδα
Λείπουν επενδύσεις 110 δισ. ευρώ για επιστροφή σε δυναμική ανάπτυξη


13:11 | Πρέβεζα
Από αρχές Ιουνίου Αστική Συγκοινωνία από Πρέβεζα έως Καστροσυκιά


10:59 | Πρέβεζα
Διακρίσεις για τον Αθλητικό Σύλλογο Πρέβεζας ''ΕΥΖΗΝ'' στη ''12η ΔΩΔΩΝΑΙΑ ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ ΣΤΙΒΟΥ''


09:45 | Πρέβεζα
Θανατηφόρο τροχαίο στον Άγιο Γεώργιο


15:03 | Πρέβεζα
Σε διαρκή ετοιμότητα οι υπηρεσίες της Περιφέρειας για την αντιμετώπιση ζητημάτων από την κατολίσθηση στην Κρυοπηγή Πρέβεζας


20:14 | Πρέβεζα
Να σταματήσει το μακελειό του Συριακού Λαού


22:22 | Ελλάδα
Τα πρωτοσέλιδα της Κυριακής 15-4-2018


09:36 | Κόσμος
Πυραυλική επίθεση στη Συρία από ΗΠΑ, Βρετανία και Γαλλία