ΩΡΑ
09:36
ΗΜΕΡΟΜΗΝΙΑ
31-10-2016
ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ
ΕλλάδαΈρευνα Metron Analysis για συλλογικές διαπραγματεύσεις.


Οι δυνάμεις της εργασίας και της επιχειρηματικότητας απαιτούν εμφατικά

την ενίσχυση του θεσμού των Συλλογικών Διαπραγματεύσεων

 

Πανελλήνια Συνδρομητική Έρευνα κοινής γνώμης της Metron Analysis για τη ΓΣΕΕ

 

Το 61% των Ελλήνων πολιτών κρίνουν αναγκαία την ενδυνάμωση των Ελεύθερων Συλλογικών Διαπραγματεύσεων σε όλους τους κλάδους απασχόλησης και τη διάρθρωση της πραγματικής οικονομίας, σύμφωνα με τα αποτελέσματα Πανελλήνιας Συνδρομητικής Έρευνας που διενήργησε η Metron Analysis για λογαριασμό της ΓΣΕΕ στο πεδίο της αγοράς εργασίας.

 

Η Τηλεφωνική Έρευνα πραγματοποιήθηκε σε σταθμισμένο δείγμα (φύλο, ηλικία, ψήφο στις τελευταίες βουλευτικές εκλογές) 1.205 ατόμων ηλικίας από 18 και άνω.

 

Η ενίσχυση του θεσμού των Συλλογικών Συμβάσεων Εργασίας καταγράφεται ως ευρεία πλειοψηφική άποψη σε όλες τις επιμέρους κατηγορίες ανάλογα με  την ιδεολογική αυτοτοποθέτηση των ερωτώμενων στο πολιτικό φάσμα ή το κομματικό πρόσημο της ψήφου τους στις τελευταίες Εθνικές Εκλογές (Σεπτέμβριος 2015). Ταυτόχρονα, αναδεικνύεται σε κοινό τόπο, πεποίθηση και αίτημα ανεξάρτητα από την ηλικία, το φύλο, το εκπαιδευτικό επίπεδο, την κοινωνική διαστρωμάτωση, την επαγγελματική δραστηριότητα ή τη θέση στην απασχόληση.

 

Αξίζει να σημειωθεί πως το μεγαλύτερο ποσοστό θετικής γνώμης (65%) εντοπίζεται στις ηλικίες 18 έως 34 ετών, στην πληθυσμιακή ομάδα, δηλαδή, που κατά τεκμήριο βρίσκεται αντιμέτωπη με οξυμένα προβλήματα ανεργίας, υποαπασχόλησης και ετεροαπασχόλησης, αναγκαστικής φυγής στο εξωτερικό (braindrain), κοινωνικής και επαγγελματικής περιθωριοποίησης.

 

Είναι εξαιρετικά σημαντικό, ενθαρρυντικό και ελπιδοφόρο πως, παρά τα μέτρα πολιτικής των Προγραμμάτων Δημοσιονομικής Προσαρμογής και την επακόλουθη παρελκυστική ρητορική που συνδέουν την ένταξη των νέων στην απασχόληση με την απορρύθμιση της αγοράς εργασίας, η νεολαία μας αντιλαμβάνεται το εργασιακό της μέλλον, την επαγγελματική της εξέλιξη και ανέλιξη μόνο μέσα από ένα ισχυρό πλαίσιο Συλλογικών Συμβάσεων Εργασίας. Οι νέοι μας οραματίζονται ευκαιρίες, και όχι ευκαιριακή απασχόληση σαν φτηνός και χωρίς δικαιώματα μηχανισμός υποκατάστασης των ήδη εργαζομένων. 

 

Το 51% των ερωτώμενων δηλώνουν έλλειψη γνώσης ή αδυναμία επαρκούς αποτίμησης των επιπτώσεων της καταστρατήγησης των Συλλογικών Διαπραγματεύσεων στην εργασιακή και επαγγελματική ζωή. Η γνώση, όμως, είναι δύναμη και η συνειδητοποίηση συνιστά την «πρώτη ύλη» μιας τεκμηριωμένης διεκδίκησης. Σε αυτή την κατεύθυνση, η ΓΣΕΕ καλεί όλους τους πολίτες να απευθύνουν είτε στα επιχειρησιακά και κλαδικά σωματεία του χώρου τους, στα Εργατικά Κέντρα των περιοχών και τις Ομοσπονδίες του κλάδου τους, είτε στο ΙΝΕ/ΓΣΕΕ και το εξειδικευμένο Δίκτυο Ενημέρωσης, Πληροφόρησης και Συμβουλευτικής προκειμένου να αποκτήσουν μια λεπτομερή εικόνα ή και να υποβάλλουν κάθε ερώτημα που σχετίζεται με την αγορά εργασίας ή την πρόσβαση σε αυτήν.

 

Οι Συλλογικές Συμβάσεις Εργασίας δεν αποτελούν «συντεχνιακό προνόμιο» ή «φετίχ» μιας κάποιας μικρής ελίτ, αλλά καθολική αναπτυξιακή, παραγωγική και κοινωνική απαίτηση που αφορά το σύνολο των δημιουργικών δυνάμεων του Τόπου.

 

Η θεμελιακή αυτή –πάγια και διαχρονική– θέση της ΓΣΕΕ επιβεβαιώνεται από όλα τα ποιοτικά και ποσοτικά ευρήματα μιας ακόμη έρευνας κερδίζοντας, μεταξύ άλλων, συνεχώς έδαφος στους ανέργους, τους ελεύθερους επαγγελματίες και την επιχειρηματικότητα. Αυτό ας το αξιολογήσουν επιτέλους και οι εκπρόσωποι των Βιομηχάνων, οι οποίοι έχουν μετεξελιχθεί σε ζηλωτές μιας «εργασιακής ζούγκλας» που πλήττει αποδεδειγμένα και τα συμφέροντα αυτών που εκπροσωπούν.

 

|Ροή Ειδήεων

13:02 | Πρέβεζα
Ολοκληρώθηκε με επιτυχία η συμμετοχή του Επιμελητηρίου Πρέβεζας στην 84η Διεθνή Έκθεση Θεσσαλονίκης


13:00 | Πρέβεζα
Ευχαριστήρια Επιστολή για την κατάσβεση της φωτιάς


12:15 | Ήπειρος
Προβολή της Ηπείρου σε αγορά - στόχο για τον εναλλακτικό τουρισμού της Ρηνανίας Βεστφαλίας


18:04 | Life&Style
''Έφυγε'' από την ζωή ο ηθοποιός και σκηνοθέτης Τάκης Σπυριδάκης


10:35 | Πρέβεζα
Μαίνεται η πυρκαγια κοντα στον αρχαιολογικό χώρο της Νικόπολης [Photos + Video]


09:39 | Πρέβεζα
Ανακοινώθηκαν οι συνθέσεις της Οικονομικης Επιτροπής και Ποιότητας Ζωής στο Δήμο Πρέβεζας


18:04 | Πρέβεζα
Συνάντηση Αντιπεριφερειάρχη και Δημάρχου Πρέβεζας


13:00 | Πρέβεζα
Ανακοίνωση ωραρίου υποδοχής δημοτών στα δημαρχεία Πρέβεζας, Ζαλλόγου και Λούρου


21:09 | Πολιτική
Απεβίωσε ο Αντώνης Λιβάνης σε ηλικία 94 χρόνων


14:20 | Ήπειρος
Πρώτη στις αυτοκτονίες η Ήπειρος


14:11 | Πρέβεζα
Δύο νέοι καρδιολογοι στο Καρδιολογικό Τμήμα του ΓΝ Πρέβεζας


14:02 | Πρέβεζα
Πρεμιέρα εντός έδρας με Ναυπακτιακό Αστέρα για τον ΠΑΣ ΠΡΕΒΕΖΑ - Αναλυτικά όλο το πρόγραμμα


12:44 | Πρέβεζα
Οι νέοι Εντεταλμένοι Σύμβουλοι στον δήμο Πρέβεζας και οι αρμοδιότητές τους


12:34 | Πρέβεζα
Μήνυμα Στέργιου Γιαννάκη για τη νέα σχολική χρονιά


10:42 | Πρέβεζα
Back to School απο σήμερα....


09:21 | Life&Style
Έφυγε από τη ζωή ο Λαυρέντης Μαχαιρίτσας!