ΩΡΑ
09:27
ΗΜΕΡΟΜΗΝΙΑ
7-3-2017
ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ
ΠρέβεζαΠρόγραμμα ανακύκλωσης των κενών συσκευασιών γεωργικών φαρμάκων αποφάσισαν Δήμος Πρέβεζας, ΕΣΥΦ και Σύλλογος Γεωπόνων


Με τον Δήμαρχο Πρέβεζας Χρήστο Μπαΐλη και τον προϊστάμενο της Δ/νσης Περιβάλλοντος-Καθαριότητας Βαγγέλη Καζούκα συναντήθηκαν χθες (6/3) ο γεωπόνος του ΕΣΥΦ (Ελληνικός Σύνδεσμος Φυτοπροστασίας) Μηνάς Πελεκάνος και ο γραμματέας του Συλλόγου Γεωπόνων Πρέβεζας Αλέξης Τσαπάρας, προκειμένου να συζητήσουν το θέμα της ανακύκλωσης των κενών συσκευασιών γεωργικών φαρμάκων.

Ο κ. Μηνάς Πελεκάνος, ο οποίος είναι υπεύθυνος από την πλευρά του ΕΣΥΦ για την υλοποίηση του προγράμματος πανελλαδικά, ενημέρωσε τον Δήμαρχο για το πρόγραμμα και τη διαδικασία εφαρμογής του, ενώ εκφράστηκε από όλες τις πλευρές η επιθυμία να ξεκινήσει το πρόγραμμα άμεσα.

Το πρόγραμμα αφορά την ανακύκλωση των πλαστικών συσκευασιών των γεωργικών φαρμάκων οι οποίες μετά από τριπλό ξέπλυμα και στέγνωμα καθίστανται ανακυκλώσιμο υλικό και μπορεί να γίνει διαχείρισή τους στη συνέχεια από την Ελληνική Εταιρεία Ανακύκλωσης.

Ο ΕΣΥΦ θα αναλάβει την παροχή του έντυπου υλικού για την προώθηση του προγράμματος (φυλλάδια, αφίσες) καθώς και των ειδικών σάκων ανακύκλωσης από διαφανές πλαστικό μέσα στους οποίους θα συλλέγονται από τους παραγωγούς οι κενές συσκευασίες. Επίσης εκπρόσωπος του ΕΣΥΦ θα είναι παρών στον χώρο συλλογής των συσκευασιών, τουλάχιστον για την πρώτη φορά που θα γίνει παράδοση και συλλογή τους, προκειμένου να βοηθήσει συμβουλευτικά στην διαδικασία.

Ο Σύλλογος Γεωπόνων Πρέβεζας θα αναλάβει την διανομή του υλικού στα καταστήματα γεωργικών φαρμάκων και την παραλαβή στη συνέχεια των κενών από γεωπόνο-μέλος του, την ημέρα που θα οριστεί για την συλλογή τους. Προγραμματίζεται εξάλλου εντός του Απριλίου ενημερωτική εκδήλωση στην οποία θα κληθούν τα καταστήματα του Δήμου Πρέβεζας προκειμένου να ενημερωθούν για το πρόγραμμα.

Ο Δήμος Πρέβεζας θα αναλάβει την διάθεση του χώρου στον οποίο θα συλλέγονται και θα φυλάσσονται τα κενά και την μεταφορά τους στη συνέχεια στο Κ.Δ.Α.Υ. (Κέντρο Διαλογής Ανακυκλώσιμων Υλικών) στα Ιωάννινα.

Εννοείται ότι και οι τρεις φορείς θα συνεισφέρουν από κοινού στην όσο το δυνατόν μεγαλύτερη δημοσιότητα του Προγράμματος με Ανακοινώσεις, Δελτία Τύπου κλπ. 

Η διαδικασία υλοποίησης του προγράμματος θα είναι η εξής:

-Τα καταστήματα του Δήμου Πρέβεζας θα εφοδιαστούν με σακούλες ανακύκλωσης καθώς και με σχετικό ενημερωτικό υλικό (φυλλάδια, αφίσες)

-Οι σακούλες θα δίνονται στους παραγωγούς-πελάτες τους οι οποίοι θα συλλέγουν τα κενά πλαστικά μέσα σ' αυτές, μετά από τριπλό ξέπλυμα, και θα τις κρατάνε προσωρινά σε κάποιο δικό τους χώρο (αποθήκη).

-Τις ημερομηνίες και ώρες που θα οριστούν, οι παραγωγοί θα προσέρχονται με τις κενές συσκευασίες στον χώρο συγκέντρωσης, όπου θα υπάρχει γεωπόνος για την παραλαβή τους και την υπογραφή της σχετικής βεβαίωσης.

-Τα κενά θα παραμένουν στην αποθήκη μέχρις ότου συγκεντρωθεί μία ικανή ποσότητα που στη συνέχεια θα αποστέλλεται στο Κ.Δ.Α.Υ.

-Το πρόγραμμα αφορά μόνο τις πλαστικές συσκευασίες γεωργικών φαρμάκων, δεν περιλαμβάνονται δηλαδή άλλου είδους υλικά όπως χάρτινες συσκευασίες, μεταλλικές, γυάλινες κλπ.

-Η συλλογή και η διαχείριση των υλικών αυτών γίνεται υποχρεωτικά χωριστά από τα υπόλοιπα ανακυκλώσιμα πλαστικά, καθώς το πλαστικό που λαμβάνεται από αυτά προορίζεται για ειδικές χρήσεις (π.χ. σωλήνες αποχέτευσης) και σε καμία περίπτωση δεν χρησιμοποιείται π.χ. για υλικά που έρχονται σε επαφή με τρόφιμα.

|


Ροή Ειδήεων

23:12 | Life&Style
Πατέντα για τον αντικαπνιστικό [Video]


16:25 | Πρέβεζα
Σε κατάσταση Έκτακτης Ανάγκης κήρυξε ο Γενικός Γραμματέας Πολιτικής Προστασίας περιοχές του νομού Πρέβεζας


15:15 | Πρέβεζα
Την Πέμπτη αναβιώνει το έθιμο με τα παραδοσιακά Πολυσπόρια σε τρία σημεία στην πόλη της Πρέβεζας


15:01 | Ήπειρος
Έκτακτο Δελτίο Ε.Μ.Υ. για εκδήλωση καιρικών φαινομένων


15:01 | Ήπειρος
Ένταξη είκοσι έργων σε Πρέβεζα και Άρτα από το Πρόγραμμα Αγροτικής Ανάπτυξης


14:02 | Πρέβεζα
Κατάθεση απόψεων για την κατάρτιση του Τεχνικού Προγράμματος έτους 2020 του Δήμου Πρέβεζας


13:02 | Ελλάδα
Υπόθεση Siemens: Ενοχή για τους 22 από τους 54 κατηγορούμενους


19:39 | Πρέβεζα
Συνεντευξη Νίκου Γεωργάκου στο ARTTV [Video]


19:32 | Ήπειρος
O Απόστολος Τζιτζικώστας νέος Πρόεδρος ΕΝΠΕ - Β΄ Αντιπροέδρος ο Αλέξανδρος Καχριμάνης


14:02 | Ήπειρος
Το τεχνικό πρόγραμμα της Περιφέρειας Ηπείρου για το 2020 - Τα έργα στην Πρέβεζα


22:52 | Αθλητικά
Ο Τσιτσιπάς είναι ο μεγάλος νικητής #ATPFinals του Λονδίνου


01:01 | Ελλάδα
Έφυγε ο θεμελιωτής της Γέφυρας Ρίου-Αντιρρίου Jean-Paul Teyssandier


15:15 | Πρέβεζα
Ειδική συνεδρίαση για την Τουριστική ανάπτυξη της Πρέβεζας ζητά η ''Ανάπτυξη Τώρα''


15:03 | Πρέβεζα
Ο τομέας της υγείας σημείο αναφοράς στη συνάντηση του Δημάρχου Πρέβεζας με το Δ.Σ του Ιατρικού Συλλόγου.


15:01 | Πρέβεζα
Φιλοσοφικό Καφενείο.... πρόσκληση σε μια ειδική, πρωτότυπη συνάντηση