ΩΡΑ
22:58
ΗΜΕΡΟΜΗΝΙΑ
21-4-2017
ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ
ΑρθρογραφίαΟ ελεύθερος κόσμος και θα τιμήσει και θα προστατεύσει τον εαυτό του


Γράφει ο Βασίλης Καραβάσης


Μια μεγάλη φωνή, αυτή του “γέρου” Παπανδρέου ακούστηκε σαν σήμερα πριν από 49 χρόνια. Το 1968, όταν το καθεστώς, η εθνοσωτήριος που λέει ο φίλος μου ο Γιάννης,“γιόρταζε” την πρώτη του επέτειο. 


Τότε ο αρχηγός της ενώσεως κέντρου συνέταξε και ηχογράφησε μια προκήρυξη και την απέστειλε στο εξωτερικό. Έτσι στις 21/4 του ‘68, ημέρα που συνέπιπτε με το Άγιο Πάσχα τότε, μαζί με τους παιάνες και τα πατριωτικά τραγούδια του καθεστώτος ακουγόταν στους ξένους (και μόνο) ραδιοσταθμούς η μαχητική προκήρυξη του Γεωρ. Παπανδρέου. Αντιγράφω από την “Ιστορία της σύγχρονης Ελλάδας” του Σόλωνα Γρηγοριάδη (σε απλή δημοτική η μεταφορά και συμπυκνωμένη... χεχεχε).

“Η ημέρα της Αναστάσεως του Κυρίου συμπίπτει φέτος με την επέτειο της Σταυρώσεως του λαού μας. 
Το στρατιωτικό πραξικόπημα της 21ης Απριλίου κατάργησε όλες τις ελευθερίες.

Κατάργησε την ελευθερία του τύπου.

Οι εφημερίδες δεν λογοκρίνονται απλώς αλλά γράφονται κιόλας απ’ τα όργανα της χούντας.Το περιεχόμενο τους είναι ομοιόμορφο. Μόνο οι τίτλοι διαφέρουν.

Κατάργησε την ελευθερία του λόγου. Κανείς δεν μπορεί να ασκήσει έλεγχο. Παραπέμπεται άμεσα στο στρατοδικείο το οποίο επιβάλλει ποινές πολυετούς φυλάκισης. Αλλά ακόμη και χωρίς να μιλήσουν, χιλιάδες πολίτες συλλαμβάνονται κι εκτοπίζονται σε ερημικά νησιά κάτω από αυστηρή αστυνομική επιτήρηση.

Κατελύθη η ελευθερία του συνέρχεσθαι. Αποτελεί αδίκημα το οποίο δικάζεται από στρατοδικείο η συγκέντρωση έστω και λίγων ανθρώπων. 
Ισχυρίζεται η χούντα ότι αποκατέστησε την τάξη. 
Αλλά δεν είναι η τάξη του νόμου, η τάξη των ελεύθερων ανθρώπων. Είναι η τάξη του φόβου, η τάξη των στρατοδικείων και είναι κοινό γνώρισμα όλων των ολοκληρωτικών καθεστώτων.

Η χούντα για να δικαιολογήσει το πραξικόπημα κατασκεύασε έναν μύθο, ότι κατά τις επικείμενες εκλογές της 28ης Μαΐου θα γινόταν κομμουνιστική επανάσταση και για να την προλάβουν επεχείρησαν το πραξικόπημα. “Η σωτηρία της πατρίδας είναι ο υπέρτατος νόμος” είπαν. Και πρόλαβαν κι έγιναν σωτήρες. 
Και είναι πράγματι ο υπέρτατος νόμος αλλά μόνο όταν υπάρχει κίνδυνος και κίνδυνος δεν υπήρχε. Από τις εκλογές θα προέκυπτε απλώς -καθώς όλοι εκ των υστέρων αναγνωρίζουν, παντοδύναμη η Ένωση Κέντρου, το μέγα δημοκρατικό κόμμα της χώρας. Και η Ένωση Κέντρου, όπως επανειλλημένα έχουμε διακηρύξει ήταν και ιδεολογικά αυτόνομη και πολιτικά αυτοδύναμη. Η αλήθεια είναι ότι προς ματαίωση της δικής μας εκλογικής νίκης κατασκεύασε τον μύθο του κομμουνιστικού κινδύνου κι έγινε το πραξικόπημα. Απόδειξη ότι επί ολόκληρου χρόνου ψάχνουν και δεν μπόρεσαν να βρουν ένα όπλο σε εμάς ή στους κομμουνιστές. Ούτε ένα. Πως λοιπόν θα γινόταν επανάσταση ενός άοπλου λαού εναντίον ενός πάνοπλου κράτους. Μόνο οι ηλίθιοι είναι δυνατόν να πιστεύουν αυτόν τον μύθο.
Η χούντα διακηρύττει τώρα ότι επιδίδεται στην αναγέννηση της πατρίδας. Καταγγέλλει το “φαύλο παρελθόν” κι όμως ουδέποτε, ούτε στις χειρότερες περιόδους του κοινοβουλευτισμού, είχε υπάρξει τόση δημαγωγία και τόση ευνοιοκρατία. Απελύθησαν όλοι ανεξαιρέτως όσοι είχαν εκλεγεί από τον λαό. Δήμαρχοι, δημοτικοί και κοινοτικοί σύμβουλοι, συμβούλια συνεταιρισμών, δικηγορικών και ιατρικών συλλόγων και αντικαταστάθηκαν με τους συγγενείς και τους ευνοούμενους, κύριο έργο των οποίων είναι η αποστολή τηλεγραφημάτων ευγνωμοσύνης και η οργάνωση υποδοχών. Και απολύθηκαν αυθαίρετα χιλιάδες έντιμοι αξιωματικοί και υπάλληλοι. Ψέματα χρησιμοποίησε για να καταλάβει την εξουσία. Αυτό της κομμουνιστικής απειλής. Και νέα ψέματα χρησιμοποιεί για την παραμονή της. Υποσχόμενη δημοψήφισμα και στην συνέχεια εκλογές, σε κάποιο αόριστο μέλλον.
Και συντάσσει το νέο σύνταγμα της δημοκρατίας της. Και δημοσιεύει καθημερινά στον τύπο άρθρα ενός σχεδίου συντάγματος το οποίο καταρτήθηκε από μια επιτροπή τους και ζητούν την γνώμη των πολιτών. Σε αντάλλαγμα της πλήρους κατάλυσης του συντάγματος η χούντα προσφέρει την μελέτη του νέου. Στην τυραννία πρόσθεσε και τον εμπαιγμό.
Και καλείται ο λαός να συμμετάσχει στο δημοψήφισμα γνωρίζοντας ότι, ασχέτως του αποτελέσματος του, την επομένη πάλι η χούντα θα άρχει και θα έχει επισημάνει τους θαρραλέους αντιπάλους της, για να τους εξυγιάνει με φυλακίσεις κι εξορίες. Και αυτή θα είναι η ελεύθερη έκβαση της θέλησης του λαού.

Απευθύνομαι στις ένοπλες δυνάμεις της χώρας. Που αφού παραπλανήθηκαν με το μέγα ψέμα βλέπουν ότι τώρα το ψέμα αποκαλύφθηκε. Ούτε υπήρξε ούτε και υπάρχει κομμουνιστική απειλή. Κι όμως η χούντα παραμένει ως αρχή. Γιατί?

Και τώρα απευθύνομαι στον ελεύθερο κόσμο. 
Μιας κι ελπίζαμε ότι μετά τον 2ο παγκόσμιο πόλεμο ο φασισμός θα είχε συντριβεί και δεν θα μπορούσε -τουλάχιστον στην Ευρώπη, να ξαναφανεί. Κι όμως συνέβη. Και είναι ντροπή για εμάς το ότι έκανε την αρχή από την πατρίδα μας, την Ελλάδα, την κοιτίδα της δημοκρατίας. Αλλά η τύχη της χούντας δεν θα είναι γεγονός μόνο τοπικό. Θα αποτελέσει παράδειγμα και θα ενθαρρύνει ή θα απογοητεύσει επίδοξους δικτάτορες και σε άλλες χώρες.
Για αυτό και απευθύνομαι στον ελεύθερο κόσμο τους λαούς και τις κυβερνήσεις τους. Ζητούμε και την δική σας αλληλεγγύη και συμπαράσταση. Δεν ζητούμε επέμβαση στα εσωτερικά μας. Έχουμε το δικαίωμα να ρυθμίζουμε την δική μας πολιτική. Και μια διεθνής απομόνωση, πολιτική και οικονομική της χούντας, θα οδηγήσει στην άμεση κατάρρευση της. Και αυτή επικαλούμεθα εξ ονόματος του υπόδουλου ελληνικού λαού τον οποίον εκπροσωπούμε. 
Ο ελεύθερος κόσμος, μ' αυτή την πρωτοβουλία, και θα τιμήσει και θα προστατεύσει τον εαυτό του.
Θα καταστή άξιος του ονόματος του".

Παρά ταύτα.. (όπως λέει και ο Καμπουράκης..) 
πάσα ομοιότητα με την εποχή μας και την πραγματικότητα είναι σίγουρα τυχαία και πέραν των προθέσεων του ιστορικού…
Καλό σας βράδυ!!


Χριστός Ανέστη.

|Ροή Ειδήεων

18:24 | Πρέβεζα
Το Επιμελητήριο Πρέβεζας προχώρησε σε συμφωνία συνεργασίας με το Ελληνο-Σερβικό Επιμελητήριο Ελλάδας


19:00 | Πολιτική
Επίσκεψη του Πρωθυπουργού κ. Κυριάκου Μητσοτάκη στην Εύβοια


14:02 | Πολιτική
Συνάντηση Μητσοτάκη με τον Ευρωπαίο Επίτροπο αρμόδιο για την Πολιτική Προστασία


11:25 | Πρέβεζα
Η Πρέβεζα τιμά την Κοίμηση της Θεοτόκου


19:25 | Ελλάδα
Χάρτης Πρόβλεψης Κινδύνου Πυρκαγιάς που ισχύει για αύριο Τετάρτη 14.08.19


16:00 | Πρέβεζα
Το μεγαλύτερο Zip Line στην Ελλάδα είναι στον Αχέροντα


15:37 | Ελλάδα
Videos απο την επέλαση της φωτιάς σε Ευβοια ΚΑΙ Θήβα


15:37 | Πρέβεζα
Αμάξι τυλίχτηκε στις φλόγες στην Επτανήσου


15:14 | Κόσμος
Εντυπωσιακές εικόνες στον ουρανό της Brecia λιγο πριν την καταιγίδα


10:30 | Ήπειρος
Φεστιβάλ πεζοπορίας από τους ΕΟΣ Πρέβεζας Ιωαννίνων, Άρτας και Ηγουμενίτσας


10:01 | Πρέβεζα
Ενημέρωση για τα προβλήματα υδροδότηση από την ΔΕΥΑΠ


15:14 | Πολιτική
Μαξίμου: Αυτή είναι η νέα ηγεσία της ΕΡΤ


12:35 | Πρέβεζα
Δωρεάν προβολή και προώθηση των επιχειρήσεων του Ν. Πρέβεζας με Π.Ο.Π στην 84η ΔΕΘ


18:54 | Πρέβεζα
O Νίκος Γεωργακος στον ΣΚΑΙ [Video]


18:24 | Πρέβεζα
Όλη η Πρέβεζα μια αγκαλιά για τη μικρή Γεωργία


15:01 | Πρέβεζα
Στο Interreg Ελλάδα - Ιταλία το έργο αναβάθμισης του καταφυγίου σκαφών στο Μύτικα της Π.Ε. Πρέβεζας