ΩΡΑ
22:22
ΗΜΕΡΟΜΗΝΙΑ
29-5-2017
ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ
Πολιτική

Ντράγκι! Μόνο μετά από συνολική συμφωνία η χαλάρωση
Προσδιορίζοντας τον οδικό χάρτη για την ένταξη των ελληνικών ομολόγων σημείωσε, ότι πρώτα θα πρέπει να εκδοθεί το DSA (debt sustainability analysis – ανάλυση βιωσιμότητας χρέους) από τους θεσμούς και μετά θα πρέπει να κάνει μια δική της ανάλυση και η ΕΚΤ (με προβλέψεις για δυσμενή σενάρια), ενώ στη συνέχεια θα πρέπει να γίνει και ανάλυση ρίσκων των ίδιων των ομολόγων. “Ας έχουμε πρώτα μια πλήρη συμφωνία, ας έχουμε πρώτα τα μέτρα για το χρέος”, σημείωσε ο Πρόεδρος της ΕΚΤ και συμπλήρωσε ότι “όταν θα επεκταθεί το QE στην Ελλάδα θα δούμε και ποια εταιρικά ομόλογα πληρούν τα κριτήρια για αγορά από την ΕΚΤ. "

Η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα θεωρεί πως η ποσοτική χαλάρωση, αλλά και τα γενικότερα ευρωπαϊκά πακέτα υποστήριξης της οικονομίας είναι ακόμα απαραίτητα για την εκπλήρωση του στόχου της ΕΚΤ για πληθωρισμό σταθερά κοντά στο 2% στο μεσοπρόθεσμο διάστημα, σύμφωνα με τον Πρόεδρό της Μάριο Ντράγκι, ο οποίος υποστηρίζει την ανάγκη παροχής έκτακτης ρευστότητας από την ΕΚΤ.

 

Απαντώντας για το αν και πότε η ΕΚΤ θα εντάξει την Ελλάδα στην ποσοτική χαλάρωση, ο Μ.Ντράγκι είπε

“Χρειάζεται θετική ολοκλήρωση των εν εξελίξει διαπραγματεύσεων”. “Χαιρετίζουμε την επίτευξη της συμφωνίας σε επίπεδο προσωπικού”, δήλωσε ο Μ. Ντράγκι σε συμπλήρωσε “λυπούμαστε που δεν υπήρξε καθαρή αποσαφήνιση των μέτρων για το χρέος”.

 

Προσδιορίζοντας τον οδικό χάρτη για την ένταξη των ελληνικών ομολόγων σημείωσε, ότι πρώτα θα πρέπει να εκδοθεί το DSA (debt sustainability analysis – ανάλυση βιωσιμότητας χρέους) από τους θεσμούς και μετά θα πρέπει να κάνει μια δική της ανάλυση και η ΕΚΤ (με προβλέψεις για δυσμενή σενάρια), ενώ στη συνέχεια θα πρέπει να γίνει και ανάλυση ρίσκων των ίδιων των ομολόγων.

 

“Ας έχουμε πρώτα μια πλήρη συμφωνία, ας έχουμε πρώτα τα μέτρα για το χρέος”, σημείωσε ο Πρόεδρος της ΕΚΤ και συμπλήρωσε ότι “όταν θα επεκταθεί το QE στην Ελλάδα θα δούμε και ποια εταιρικά ομόλογα πληρούν τα κριτήρια για αγορά από την ΕΚΤ.

 

Ο Μ.Ντράγκι επεσήμανε σήμερα από τις Βρυξέλλες ότι η άνοδος των μισθών δεν συνηγορεί ακόμα στη διατηρήσιμη σταθεροποίηση του πληθωρισμού κοντά στον στόχο της ΕΚΤ, παρότι αναγνώρισε τα θετικά ποιοτικά χαρακτηριστικά της ευρωπαϊκής οικονομίας.

 

Ο Επικεφαλής της ΕΚΤ εξήγησε ότι οικονομική ανάκαμψη γίνεται ολοένα πιο στέρεη στην ευρωζώνη, ενώ συνεχώς διευρύνεται στα κράτη μέλη. Η Ευρωζώνη είδε ήδη 16 συνεχόμενα τρίμηνα ανάκαμψης, η ανεργία έχει φτάσει στα χαμηλότερα επίπεδα από το 2009, και η καταναλωτική και επιχειρηματική εμπιστοσύνη βρίσκεται στο υψηλότερο σημείο της εδώ και 6 χρόνια, ενώ οι κίνδυνοι μειώνονται,

 

Επιπλέον επεσήμανε ότι η εσωτερική κατανάλωση είναι ο οδηγός της ανάκαμψης κάτι που καθιστά την ευρωζώνη πιο ανθεκτική σε εξωτερικούς παράγοντες και παγκόσμια σοκ, ενώ οι χαμηλές αποδόσεις των ομολόγων αντανακλούν την εξυγίανση των δημοσίων οικονομικών. Ο Μ.Ντράγκι εξήγησε όμως τα θετικά σημάδια της οικονομίας της ευρωζώνης δεν πρέπει να μας αποτρέπουν από τις διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις. Ζήτησε έμφαση στις μεταρρυθμίσεις που θα οδηγήσουν σε αύξηση της παραγωγικότητας της εργασίας αλλάζοντας και εκσυγχρονίζοντας το επιχειρηματικό και κανονιστικό περιβάλλον που να συμβάλει στην καινοτομία.

 

Τόνισε δε ότι η ΕΚΤ ζητά και θεσμική αναβάθμιση του κανονιστικού πλαισίου, μεταξύ άλλων και στον τρόπο που λειτουργεί και η ευρωζώνη, εν αναμονή του κειμένου με τις προτάσεις προς συζήτηση που θα δημοσιοποιήσει η Κομισιόν (την Τετάρτη 31 Μαΐου). Σε σχέση με τη μεταρρύθμιση της ΟΝΕ, έκθεση των 5 Προέδρων είναι το “πρότυπο” για το τι θα πρέπει να γίνει στο μέλλον, είπε ο Μ.Ντράγκι, εξηγώντας ότι περιέχει βραχυπρόθεσμα και μακροπρόθεσμα μέτρα.

 

Σημείωσε δε, απαντώντας σε σχετική ερώτηση ότι η πιθανή αλλαγή του ρόλου του ESM (ώστε να γίνει ένα ευρωπαϊκό ΔΝΤ) είναι στα μακροπρόθεσμα μέτρα γιατί απαιτεί αλλαγή συνθηκών. Ο σκοπός είναι να καταδείξουμε το μονοπάτι που θέλουμε να πάρει η ΟΝΕ, χτίζοντας στη βάση της δημιουργίας θεσμών και όχι μόνο ακολουθώντας κανόνες.

 

Ο Πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, βρέθηκε σήμερα στις Βρυξέλλες για να ενημερώσει την Επιτροπή Οικονομικών (ECON) του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου. Πρόκειται για τη 2η συνεδρία του λεγόμενου “νομισματικού διαλόγου” της ECON (η πρώτη ήταν στις 6 Φεβρουαρίου).

 

Ο Μάριο Ντράγκι ενημέρωσε στη συνέχεια την ECON και με την ιδιότητά του ως επικεφαλής του European Systemic Risk Board.

To σημερινό επίσημο θέμα συζήτησης ήταν η χρηματοπιστωτική καινοτομία.

 

 

ΚΥΠΕ – Αθανάσιος Αθανασίου Βέλγιο/Βρυξέλλες 29/05/2017 17:21

 

mignatiou.com/

|
Ροή Ειδήεων

23:02 | Αθλητισμός
Η Ρεαλ κατέκτησε την Euroleague


10:23 | Life&Style
Τα πιο ωραία φωτογραφικά στιγμιότυπα του βασιλικού γάμου του Χάρρυ και της Μεγκαν


22:22 | Πρέβεζα
Εθελοντική αιμοδοσία από τον σύλλογο γυναικών Θεσπρωτικού


09:58 | Πολιτική
Σύμβολο του Σκοπιανού αλυτρωτισμού και επεκτατισμού το ''Μακεδονία του Ίλιντεν'' που συζητά ο Τσίπρας με τους γείτονες


09:36 | Πρέβεζα
99η Επέτειος Εθνικής Μνήμης Γενοκτονίας Του Ποντιακού Ελληνισμού- Eκδηλώσεις Μνήμης Σε Σαμψούντα Και Πρέβεζα


12:20 | Πρέβεζα
Ευχαριστήριο μηνυμα του προέδρου της ΝΟΔΕ Πρέβεζας Ν. Τζίμα


22:22 | Ελλάδα
Απεβίωσε ο Θεόδωρος Βασιλάκης ιδρυτής της Aegean


22:22 | Παραπολιτικά
#Podemos ...ήταν δίκαιο και έγινε βίλα


10:59 | Πρέβεζα
8 οι γαλαζιες σημαίες στις παραλίες της Πρέβεζας και της Πάργας για το 2018


10:13 | Πρέβεζα
Σύσκεψη ομοσπονδιών αγροτικών συλλόγων Άρτας και Πρέβεζας για τα οξυμένα προβλήματα του κλάδου


23:48 | Τρολαρίσματα
Το Email του Καρανίκα στον Τσίπρα


23:45 | Αθλητισμός
Στην Αθλέτικο το Europa League


23:02 | Πολιτική
Κυριαρχία της ΔΑΠ ΝΔΦΚ σε ΑΕΙ και ΤΕΙ δειχνουν τα πρώτα αποτελέσματα


11:14 | Πρέβεζα
Συνάντηση του προεδρείου του επιμελητηρίου Πρέβεζας με τον Υπουργό Εσωτερικών