ΩΡΑ
22:03:21
ΗΜΕΡΟΜΗΝΙΑ
30 Αυγούστου
ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ
ΠολιτιστικάΗ κλοπή των μαρμάρων του Παρθενώνα από τον Έλγιν:


Η κλοπή των μαρμάρων του Παρθενώνα από τον Έλγιν: Photos: Harry Gouvas

 

Το χρονικό της αρπαγής των μαρμάρων του Παρθενώνα έχει εν συντομία ως εξής: Ο λόρδος Elgin ήταν πρέσβης της Αγγλίας στην Οθωμανική Πύλη στα έτη  1799-1803. Σουλτάνος τότε ήταν ο Selim ΙΙΙ o  οποίος το 1808 μΧ δολοφονήθηκε μετά την ανταρσία των Γενιτσάρων, από τον επικεφαλής μαύρο Μεγάλο Ευνούχο του Χαρεμιού του Nezir Aga.

Είναι ο ίδιος Σουλτάνος, αποδέκτης του διαμαντιού του Top Kapi πού έδωσε η Leticia Bonaparte, μητέρα του Μεγάλου Ναπολέοντα, για την απελευθέρωση του εραστή της λοχαγού Camus, ο οποίος συνελήφθη στη Μάχη της Νικοπόλεως Πρέβεζας από τις δυνάμεις του Αλή Πασά Τεπελενλή. Ο λόρδος Elgin, εκμεταλλευόμενος τη θέση του αυτή αλλά και την επιρροή της Αγγλίας στον Σουλτάνο Selim III, λόγω της βοήθειας που παρείχαν οι Άγγλοι στους Οθωμανούς για τον πόλεμο Οθωμανών κατά των Γάλλων του Ναπολέοντα Βοναπάρτη στην Αίγυπτο, κατόρθωσε να αποσπάσει φιρμάνι (ferman = διάταγμα του Σουλτάνου) στις 6 Ιουνίου 1801, το οποίο του επέτρεπε την αφαίρεση αρχαιοτήτων από την Ακρόπολη των Αθηνών. Το φιρμάνι του Καϊμάκ Πασά όριζε «να μην υπάρξει καμιά διακοπή, ούτε εμπόδιο στις εργασία τους από τον Δισδάρη, ή άλλο πρόσωπο. Κανείς να μην αναμιχθεί με τα ικριώματα ή τα εργαλεία που θα χρησιμοποιηθούν, και ουδεμία αντίρρηση να υπάρξει στη μεταφορά μαρμάρων με επιγραφές…» Ο Elgin ολοκλήρωσε το καταστροφικό του έργο μέσα σε 18 μήνες, το τέλος του έτους 1802. Ηταν τέτοια η καταστροφή στον Παρθενώνα, που είχε μετατραπεί σε Οθωμανικό Τζαμί και έχαιρε του σεβασμού και της θρησκευτικής ευλάβειας των Τούρκων, ώστε ο τοπικός Δισδάρης (διοικητής) αναφώνησε στό τέλος της αποκαθήλωσης των μαρμάρων, δακρύζοντας, προς τον επικεφαλής του Αγγλικού συνεργείου «Τέλος».

Ο Άγγλος περιηγητής  Edward Dodwell Clarke αυτόπτης μάρτυρας της σύλησης γράφει στό οδοιπορικό του: «Οι καταστροφές στό μνημείο που έγιναν σε ένα χρόνο, είναι μεγαλύτερες από όσες έγιναν σε ολόκληρο τον 18ο αιώνα, και μεγαλύτερες από αυτές του πυροβολικού των Βενετών». Ο Ιταλός ζωγράφος Jovanni Batista Lusieri που προίστατο της αποκαθήλωσης των γλυπτών, ομολογεί σε επιστολή του προς τον εργοδότη του λόρδο Elgin ότι «εκτελώντας τις εντολές σας αναγκάσθηκα να γίνω λίγο βάρβαρος».

Ο ίδιος ο λόρδος Byron αυτόπτης μάρτυρας της σύλησης έγραψε ποίημα σχετικά με τίτλο «Η κατάρα της Αθηνάς» (312 στίχοι). Ηδη, από το 1980 η Ελληνίδα Υπουργός Πολιτισμού Μελίνα Μερκούρη ξεκίνησε μια διεθνή εκστρατεία για να πεισθεί η Βρετανική Κυβέρνηση να επιστρέψει τα κλεμμένα αριστουργηματικά αυτά μάρμαρα του Φειδία που εκτίθενται στό Βρετανικό Μουσείο του Λονδίνου, αλλά αντιμετωπίσθηκε ειρωνικά με τη φράση «Η απάντησή μας στην κυρία Μερκούρη είναι ότι η φράση Ποτέ την Κυριακή, ισχύει και για τις άλλες μέρες», κάνοντας ειρωνική αναφορά στην κινηματογραφική ταινία της Μελίνας Μερκούρη «Ποτέ την Κυριακή» («Never on Sunday», Gules Dassin). Όμως το κλίμα άρχισε ραγδαία να αντιστρέφεται τον Ιούνιο 2009, μετά τα εγκαίνια του Νέου Μουσείου της Ακρόπολης, πού μεταδόθηκε σε όλο τον πλανήτη και άφησε άφωνους τους πολίτες και τους ειδικούς. Στις 27 Ιουνίου 2009, η εφημερίδα Guardian πραγματοποίησε ηλεκτρονική δημοσκόπηση σχετικά με την επιστροφή ή μη των μαρμάρων του Παρθενώνα από το Βρετανικό Μουσείο και η απαντήσεις ήταν 92% ναι και 8% όχι. Βιβλιογραφία: Ευγενία Κεφαληναίου: «Τα μάρμαρα του Παρθενώνα και το κατηγορώ του Μπάϊρον», εκδόσεις Ολκός, Αθήνα, 2003. Γ. Τόλιας: «Ο πυρετός των μαρμάρων 1800-1820», εκδόσεις Ολκός, Αθήνα 1996. Εφημερίδα Ελευθεροτυπία: «Τι Έλγιν, τι Ηρόστρατος», του Δημήτρη Γκιώνη, Φύλλο 27-06-2009, σελίδα 5. Εφημερίδα Guardian, 27 Ιουνίου 2009. Χαράλαμπος Γκούβας: «Η Ιστορία του Νομού Πρέβεζας», έκδοση 2009.

|


Ροή Ειδήεων

20:50 | Ελλάδα
Η γεωγραφική κατανομή των σημερινών κρουσμάτων του Covid-19 στην επικράτεια


18:50 | Ελλάδα
Ημερήσια έκθεση επιδημιολογικής επιτήρησης λοίμωξης από το νέο κορωνοϊό (COVID-19) στις 25 Οκτωβρίου 2020


10:07 | Life&Style
Τρεις υδροστρόβιλοι ''εμφανίστηκαν'' σε Ρόδο, Νάξο και Σαντορίνη


09:42 | Πρέβεζα
Τη Μνήμη Των Ανδρών Του Ναρκαλιευτικού ''Πηνειός'' Τίμησε Η Πρέβεζα


09:05 | Πρέβεζα
Ένα εκατομμύριο ευρώ για έργα σε οικισμούς Ρομά στην Ήπειρο


20:12 | Ελλάδα
Η γεωγραφική κατανομή των σημερινών κρουσμάτων του Covid-19 στην επικράτεια


16:40 | Πρέβεζα
Με το ροζ της ζωής θα φωτιστούν τη Δευτέρα το Δημαρχείο και το Ρολόι της Πρέβεζας.......


16:31 | Ήπειρος
Συναγερμός στα Ιωάννινα - Πολλά κρούσματα σε πτηνοτροφική μονάδα


19:44 | Πολιτική
Μητσοτάκης: Μάσκα παντού και απαγόρευση κυκλοφορίας στις επιβαρυμένες περιοχές


18:50 | Ελλάδα
Ημερήσια έκθεση επιδημιολογικής επιτήρησης λοίμωξης από το νέο κορωνοϊό (COVID-19)


13:22 | Ελλάδα
Δίκη Χρυσής Αυγής : στην φυλακή οι περισσότεροι από τους καταδικασθέντες


20:50 | Ήπειρος
Έρχεται lockdown σε Ιωάννινα και Καστοριά


21:14 | Πρεβεζα
Τουλάχιστον 8 κρούσματα κορονοϊού μετά από κηδεία στην Φιλιππιάδα


21:14 | Πρεβεζα
108 από την απελευθέρωση της Πρέβεζας


20:05 | Ελλάδα
Ο χάρτης του κορωνοϊού στην Ελλάδα: 175 κρούσματα σε Αττική, 49 σε Θεσσαλονίκη, 28 στις Σέρρες


12:33 | Ελλάδα
Στις 30 Νοεμβρίου ξεκινά το ''Εξοικονομώ-Αυτονομώ''