ΩΡΑ
22:22
ΗΜΕΡΟΜΗΝΙΑ
30-7-2017
ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ
Πολιτική

Βαρουφάκης: ''Γιατί ζητάω ειδικό δικαστήριο'' - Τα 7 SMS που αντάλλαξε με Τσίπρα
 

«Ο Τσίπρας ήταν έτοιμος να δεχτεί το Grexit του Σόιμπλε» - Διαβάστε όλη τη συνέντευξη και τα νέα αποσπάσματα από το βιβλίο στο «Πρώτο Θέμα» που κυκλοφορεί σήμερα Κυριακή 30 Ιουλίου 2017.

 

Τις δικές του απαντήσεις στον πρωθυπουργό δίνει με συνέντευξή του στο «ΘΕΜΑ» ο Γιάνης Βαρουφάκης, ενώ τον κατηγορεί για λογική ασυνέπεια: «Δεν μπορείς ταυτόχρονα να λες ότι ο Βαρουφάκης κατέθεσε ένα σχέδιο που ήταν κακό, αλλά ο ίδιος ήταν η σωστή επιλογή. Αποφάσισε...».

 

Για τη σημερινή «επιτυχία της κυβέρνησης» με την επιστροφή στις αγορές ο πρώην υπουργός Οικονομικών υπενθυμίζει ότι «όταν τον Απρίλιο του 2014 η κυβέρνηση Σαμαρά εξέδιδε ένα ομόλογο και είχαμε τυμπανοκρουσίες, εγώ εξηγούσα στην ηγεσία του ΣΥΡΙΖΑ πως οι επενδυτές είχαν πειστεί να αγοράσουν ομόλογα βαθιά πτωχευμένου κράτους και εκείνη η έκδοση ήταν μια κίνηση που καθιστούσε ακόμα λιγότερο βιώσιμο το χρέος μας. Σήμερα οι ίδιοι άνθρωποι γιορτάζουν την έξοδο στις αγορές με τις ίδιες φράσεις που χρησιμοποιούσαν ο Σαμαράς και ο Στουρνάρας».

 

Την ίδια ώρα δεν έχουν τέλος οι αποκαλύψεις που περιέχει το βιβλίο-μαρτυρία του Γιάνη Βαρουφάκη «Adults in the Room» για το δραματικό πρώτο εξάμηνο της διακυβέρνησης της χώρας από την κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ.

 

Οπως φαίνεται ξεκάθαρα από τα αποσπάσματα που παρουσιάζει σήμερα το «ΘΕΜΑ», ο Αλέξης Τσίπρας δεν ήταν μόνο απροετοίμαστος για το σκληρό -και ενίοτε βρώμικο- παιχνίδι της διαπραγμάτευσης με τους δανειστές της χώρας.

 

Ο πρωθυπουργός της χώρας, απολύτως ενήμερος για τα εναλλακτικά σχέδια και το σοβαρό ενδεχόμενο εξόδου της Ελλάδας από την Ευρωζώνη, εμφανίζεται εντελώς ανίκανος να εφαρμόσει μια συνεπή πολιτική. Οι ανακολουθίες, οι σπασμωδικές αποφάσεις, οι παλινωδίες του, ενθάρρυναν τους πιστωτές να αντιμετωπίσουν τη χώρα με αμείλικτη σκληρότητα, χρησιμοποιώντας τη σαν παράδειγμα προς αποφυγήν.

 

Ως πρωταγωνιστής μιας πολύμηνης τραγωδίας που κατέληξε στην υπογραφή του τρίτου μνημονίου από τον Αλέξη Τσίπρα, ο Γιάνης Βαρουφάκης αποτυπώνει στο πλήρες εύρος του ένα κυβερνητικό θέατρο του παραλόγου, το οποίο παίχτηκε μεταξύ Μαξίμου και Δύσης στην πλέον κρίσιμη φάση της Μεταπολίτευσης και, όπως αποδεικνύεται, με ελάχιστα άξιους «ηθοποιούς» επί σκηνής.

 

Τα SMS για το Grexit

 

Λίγο πριν το Eurogroup της 11ης Μαΐου του 2015 και ενώ οι συζητήσεις επιδεινώνονταν ο Γερμανός ΥΠΟΙΚ, W. Schaeuble, παρουσίασε στον Γιάνη Βαρουφάκη για πρώτη φορά την ιδέα του για ένα "time out" που θα έπαιρνε η Ελλάδα από την Ευρωζώνη.

 

Μέσα από τη συνεδρίαση ο Βαρουφάκης ενημερώνει σχετικά τον πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα με SMS, για τα οποία έχει κρατήσει και την ακριβή ώρα.

 

Βαρουφάκης, 16.21: Τρομερή πιρουέτα έκανε ο Wolfgang στη σημερινή μας συνάντηση.

Τσίπρας, 16.22: Τι εννοείς;

Βαρουφάκης, 16.25: Ο Schaeuble σού στέλνει μήνυμα για time out...

Τσίπρας, 16.26: Προτείνει έξοδο ή υιοθέτηση παράλληλου νομίσματος;

Βαρουφάκης, 16.27: Το πρώτο μέσω του δεύτερου: Παραδέχεται ότι το μνημόνιο μας καταστρέφει.

Τσίπρας, 16.30: Τότε πες του ότι, αν το εννοεί, ας συζητήσουμε πώς θα μπορούσε να γίνει κάτω από τους καλύτερους δυνατούς όρους. Χρηματοδότηση, συναίνεση και αμοιβαία βοήθεια χωρίς πτώχευση.

Βαρουφάκης, 16.35: Μας προσφέρει τεράστια βοήθεια για τη μετάβαση".

 

Δραγασάκης: "Αλέξη, ξεφορτώσου Καμμένο, Λαφαζάνη, Βαρουφάκη"

 

Ο πρώην ΥΠΟΙΚ, περιγράφοντας τη χαοτική κατάσταση στο Μαξίμου ύστερα από το δημοψήφισμα και έχοντας τη διαβεβαίωση πως ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης, Γιάννης Δραγσάκης, επιθυμούσε το "Ναι", αποκαλύπτει το κρυφό σχέδιο του δεύτερου τη τάξει άνδρα στην κυβέρνηση.

 

"Ο Αλέξης μού είπε ότι ο Δραγασάκης προσπαθούσε να τον πείσει να ξεφορτωθεί εμένα, όλα τα μέλη της Αριστερής Πλατφόρμας, καθώς και τους ΑΝΕΛ του Πάνου Καμμένου. Στη θέση αυτών ο Τσίπρας θα σχημάτιζε μια κυβέρνηση συνασπισμού μαζί με τη Νέα Δημοκρατία, το ΠΑΣΟΚ και το Ποτάμι. Ο Δραγασάκης είχε διαβεβαιώσει τον Αλέξη ότι μόλις έμπαιναν οι υπογραφές με την τρόικα τότε θα μπορούσε να ξεφορτωθεί τη ΝΔ, το ΠΑΣΟΚ και το Ποτάμι και να με φέρει ξανά πίσω στην κυβέρνηση.

 

Ο Βαρουφάκης γράφει χαρακτηριστικά: "Είπα στον Αλέξη ότι αυτή ήταν η πιο ηλίθια ιδέα που είχα ακούσει ποτέ μου. Εκείνος χαμογέλασε, δείχνοντας ότι συμφωνούσε, και χρησιμοποίησε μια έκφραση για τον Δραγασάκη που δεν γράφεται".

 

Λίγες μέρες πριν μεσολαβήσει το προαναφερθέν επεισόδιο, ο Δραγασάκης είχε αποκαλέσει απερίφραστα το δημοψήφισμα "έξοδο διαφυγής".

 

Ποτέ κάποιος Βαρουφάκης δεν μπήκε σε κάποιο δωμάτιο με τη Lagarde

 

Σε άλλο σημείο της συνέντευξης ο πρώην υπουργός Οικονομικών επιτίθεται και πάλι με σφοδρότητα στον Α. Τσίπρα και λέει χαρακτηριστικά:

 

"Δεν πίστευα ότι ένας σαραντάρης θα υπογράψει ένα χαρτί που θα καταδικάζει τη χώρα του στη συνέχιση της δουλοπαροικίας".

 

"Σκέφτηκα πως δεν θα θέλει να κρύβεται για τα επόμενα 40 χρόνια της ζωής του", σημειώνει και ζητά ξανά Ειδικό Δικαστήριο.

 

"Ποτέ κάποιος Βαρουφάκης δεν μπήκε σε κάποιο δωμάτιο με τη Lagarde και άλλους για να κάνει προσωπική πολιτική. Είχαμε συμφωνήσει από κοινού με τον Τσίπρα", λέει σε άλλο σημείο της συνέντευξής του.

 

Οι τράπεζες κλείνουν, ο Αλέξης με πούρο

 

Για το κλείσιμο των τραπεζών γράφει: Στο Μέγαρο Μαξίμου, την Κυριακή 28 Ιουνίου, "κανείς άλλος δεν μίλησε, όλοι κοιτούσαν τον Αλέξη. Εκείνος βάδιζε προς το παράθυρο της βεράντας του Μαξίμου. Κάπνιζε ένα πούρο – μια συνήθεια που την είχε αποκτήσει σχετικά πρόσφατα και είπε: "Γιάννη θα κάνουμε αυτό που λέει ο Δραγασάκης".

 

Ο αντιπρόεδρος μόλις είχε ασκήσει βέτο στην πρόταση Βαρουφάκη για αναστολή πληρωμών και δανείων και εφαρμογή παράλληλου χρηματοπιστωτικού συστήματος.

 

"Γιατί ζητάω Ειδικό Δικαστήριο"

 

Σε άλλο σημείο της νέας του συνέντευξης ο Γ. Βαρουφάκης απαντά για τη σύσταση Εξεταστικής Επιτροπής. Λέει λοιπόν: "Εδώ και μήνες ζητάω και απαιτώ Εξεταστική και αν θέλουν και Ειδικό Δικαστήριο, ακόμη και στρατοδικείο. Ένα φόρουμ όπου θα κατατεθούν στοιχεία και θέσεις για το πώς πτώχευσε η χώρα, πώς συγκαλύφθηκε και βάθυνε με τα μνημόνια αυτή η πτώχευση και πώς το 2015 χάθηκε η ευκαιρία".

 

capital.gr

|
Ροή Ειδήεων

22:12 | Κόσμος
26 δισεκατομμυριούχοι έχουν περιουσία ίση με τα εισοδήματα του φτωχότερου μισού της ανθρωπότητας


09:36 | Ελλάδα
ΕΛ.ΤΑ: Κλείνουν 215 καταστήματα - Απολύονται 2.000 εργαζόμενοι


22:12 | Ελλάδα
Μηνυμα στην κυβέρνηση οι χιλιάδες κόσμου στο συλλαλητήριο - Οργή για τη βίαιη καταστολή των διαδηλωτών


14:12 | Αθλητισμός
Μεγάλη νικη Τστσιπά κόντρα στον Φεντερερ..


11:02 | Πολιτική
Μίκης Θεοδωράκης: Έγκλημα σε βάρος της Ελλάδας οι Πρέσπες - Κάντε Δημοψήφισμα!


10:15 | Πρέβεζα
Επιστολή του ΙΣΠ στον υπουργό για πολύ σημαντικά ζητήματα δημόσιας υγείας στον Νομό Πρέβεζας


09:36 | Ελλάδα
Όλη η Ελλάδα στο Σύνταγμα για την Μακεδονία


11:02 | Πολιτική
Βουλή: Ψηφίστηκε το νομοσχέδιο για τις προσλήψεις των εκπαιδευτικών μέσω ΑΣΕΠ


09:12 | Αθλητισμός
Στους 16 του AusOpen..... και τώρα ο Ρότζερ Φεντερερ [Video]


21:20 | Παραπολιτικά
Για πληρωμένη συμφωνία κάνει λόγο ο πρώην συγκυβερνήτης


18:05 | Ελλάδα
Συναγερμός! Εντοπίστηκε ουράνιο στο νερό σε περιοχή της Θεσσαλονίκης Απαγορεύεται η κατανάλωση λόγω ραδιενέργειας


17:22 | Life&Style
''Έφυγε'' από την ζωή ο αγαπητός ηθοποιός Τρύφων Καρατζάς


13:30 | Πρέβεζα
Παρατείνεται μέχρι 31.12.2019 η προθεσμία δήλωσης των μη ηλεκτροδοτούμενων ακινήτων!


13:09 | Πρέβεζα
Ο σύλλογος ''Πρέβεζα'' για τον φωτισμό μνημείων και κτιρίων της πόλης


11:02 | Life&Style
H ζωή στην πιο κρύα πόλη του κόσμου


10:05 | Πρέβεζα
Αναβλήθηκε η δίκη των στελεχών του ΚΚΕ που εμπόδισαν την διεξαγωγή πλειστηριασμού κατοικίας