ΩΡΑ
14:20
ΗΜΕΡΟΜΗΝΙΑ
3-9-2017
ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ
Πρέβεζα

02-09-2017: Επέτειος Ναυμαχίας του Ακτίου. ΟΛΟΙ την ξέχασαν!
 

Σήμερα έχουμε 2 Σεπτεμβρίου. Είναι η επέτειος της Ναυμαχίας του Ακτίου (2 Σεπτεμβρίου 31πΧ).Όπως κάθε χρόνο όλοι θα την ξεχάσουν. Έναμεγάλο ιστορικό γεγονός για το οποίο γυρίσθηκαν 15 κινηματογραφικές ταινίες, 20 ντοκιμαντέρ, γράφτηκαν 200 βιβλία και άπειρα αρχαιολογικά και ιστορικά άρθρα. Είναι βέβαιο ότι τη Ναυμαχία του Ακτίου τη γνωρίζει το 90% των Ευρωπαίων και φυσικά το 100% αυτών γνωρίζει ή έχει ακούσει στο σχολείο γιά την Κλεοπάτρα και τον Αντώνιο! Ελάχιστοι γνωρίζουν όμως πού είναι το Άκτιο!Λίγοι γνωρίζουν ότι απέχει 600m από την Πρέβεζα ή μάλλον ΕΙΝΑΙ ο χώρος της σημερινής Πρέβεζας. Καιρός να το μάθουν!!! Οι πιό πολλοί ρωτούν «Η Πρέβεζα είναι κοντά στην Πάργα;», ενώ η Πρέβεζα είναι πρωτεύουσα του Νομού !!!

 

Το έχουμε ξαναπεί από το 1992: Η Πρέβεζα στερείται BrandName (=σηματοποίηση, = branding, επανασηματοποίηση= rebranding). ΗΚρήτηέγινεbrandnameαπότοFilmZorbatheGreek” (1955) με τον AntonyQuinn, τον Alanbates, και την Ειρήνη Παππά. Η Ρόδος, από το film“Τα κανόνια του Ναβαρόνε” (1961) με τον AntonyQuinn, τον GregoryPeck. Η Πάργα από το ClubMediterrane (1965). Η Κεφαλονιά από το Film“Το Μαντολίνο του Λοχαγού Κορέλι” (2001) με τον NicolasCage και την PenelopeCruz.Tα Μετέωρα από την ταινία JamesBond“Γιά τα μάτια σου μόνο” (1981) με τον RogerMoore. HΚέρκυρα, από το Αχίλλειον και την ταινία Sissi”(1955) με την RomySchneider.

 

Και πως θα γίνει η σηματοποίηση της Πρέβεζας; Ασφαλώς όχι με τη «γιορτή της Σαρδέλας». Είναι ξεπερασμένη. Προσελκύει μόνο τσαμπατζήδες γεροντάκια, Αλβανούς, κατοίκους πέριξ χωρίων, άντε και δέκα τουρίστες. Ούτε φυσικά με την αντιγραμμένη μέθοδο της «Λευκής Νύχτας» που έφτασε να διαρκεί μέχρι τις 2 το πολύ τα μεσάνυχτα. Η μέθοδος είναι μία και μοναδική!!! Η «Αναπαράσταση της Ναυμαχίας του Ακτίου». Ούτε, τέλος, με την αξιόλογη κατά τα άλλα «Οπερα του νερού» από κουτάκια Κόκα-Κόλας του φίλτατου Λέανδρου Σπαρτιώτη. Οι ανωτέρω εκδηλώσεις, εάν θεσμοθετήσουν εισιτήριο κάλυψης εξόδων, θα κόψουν αντί γιά 200, το πολύ είκοσι εισιτήρια!!! Κρούω έγκαιρα τον κώδωνα του τουριστικού κινδύνου, γιατί αργά ή γρήγορα την αναπαράσταση της Ναυμαχίας Ακτίου θα αντιγράψει η Βόνιτσα, όπως ανέγραψε το όνομα του Δήμου, και το όνομα του Αεροδρομίου.

 

Ο Τίτλος «Αναπαράσταση της Ναυμαχίας του Ακτίου», είναι όρος και ιδέα μονοήμερων πολιτιστικών εκδηλώσεων ανοικτού χώρου (OpenAirEvent), που προτάθηκε για πρώτη φορά το έτος 1992 από τον Χαράλαμπο Γκούβα, και αργότερα κατ επανάληψιν, σε αντικατάσταση της «γιορτής της Σαρδέλας» (εκ….Καβάλας). Περιλαμβάνει εικαστικές πολιτιστικές δράσεις αναπαράστασηςεπί ξηράς και θαλάσσης γεγονότων της «Ναυμαχίας του Ακτίου».

 

Υπενθυμίζεται ότι στη Ναυμαχία του Ακτίου έλαβαν μέρος 700 αρχαία πολεμικά πλοία (τριήρεις, λυβιρνίδες, κλπ) και στρατεύματα Ρωμαίων και Αιγυπτίων, τουλάχιστον 150.000 άτομα. Αντίπαλοι ήταν από την πλευρά Α η Κλεοπάτρα Ζ και ο Μάρκος Αντώνιος (είχε νυμφευθεί με το Αιγυπτιακό εθιμοτυπικό, όντας ήδη έγγαμος με την Οκταβία, αδελφή του Οκταβιανού) και από την πλευρά Β ο κουνιάδος του Οκταβιανός Αύγουστος. Η νίκη ανήκε στον Οκταβιανό οποίος μετέπειτα διέταξε την ίδρυση της Αρχαίας Νικόπολης που βρίσκεται 7Kmαπό την Πρέβεζα.

 

Η εκδήλωση διαρκεί μία ημέρα. Απαιτεί δαπανηρό εξοπλισμό και εθελοντική συμμετοχή πολλών πολιτών. Μέχρι σήμερα ουδείς φορέας ενδιαφέρθηκε για την υλοποίηση αυτής της εκδήλωσης.Εχουμε ξαναπεί: Η Πρέβεζα είχε παλιά ισχυρή αστική τάξη, με την παλιά έννοια του όρου. Μετά την απελευθέρωση του 1912 και μετά τον Πόλεμο και τον Εμφύλιο (1940-1949) οι 400 Εβραίοι εξολοθρεύθηκαν στό Αουσβιτς και η Αστική Τάξη μετώκησε σε μεγάλα αστικά κέντρα, και έτσι, όπως έλεγε και η γιαγιά μου «έμειναν πίσω οι μονόφθαλμοι, να βασιλεύουν στους γκαβούς».

 

ΠΩΣ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΣΧΕΔΙΑΣΘΕΙ Η ΕΚΔΗΛΩΣΗ (Eventστα...νέα Ελληνικά):

Copyright®:Δρ. Χαράλαμπος Γκούβας

 

Η εκδήλωση πρέπει να περιλαμβάνει τις εξής δράσεις:

(1)              Ιδρύεται στην Πρέβεζα Μη Κερδοσκοπική Αστική Εταιρεία με τίτλο «Οργανισμός Αναπαράστασηςτης Ναυμαχίας του Ακτίου», με τον προαναφερθέντα σκοπό. Με χορηγίες, με κρατικές επιχορηγήσεις και Ευρωπαϊκά κονδύλια ΕΣΠΑ συλλέγεται χρήμα για την αγορά εικαστικού υλικού.

 

(2)              2 Σεπτεμβρίου Ώρα 10.00:Ο Δήμαρχος και ο Επικεφαλής του Οργανισμού «Αναπαράστασητης Ναυμαχίαςτου Ακτίου» κηρύσσουν την έναρξη των εκδηλώσεων.

(3)              2 Σεπτεμβρίου 10.15:Άφιξη στην παραλία Ιππικού του Οκταβιανού (20 άλογα) και πεζοπόρου λεγεώνος50-100 οπλιτών με επικεφαλής τον Οκταβιανό, έναν  στρατηγό (Αγρίππας) και δύο εκατόνταρχους. Έρχονται από το στρατόπεδο ΔΟΥΚΑ (φρούριο «Αγίου Ανδρέα», οδός Μπακατσέλου) και σταθμεύουν στην πλατεία δικαστηρίων. Οι «Ρωμαίοι» αυτοί (εθελοντές ηθοποιοί) αναμιγνύονται με το πλήθος στην παραλία και αν θέλουν κάθονται στις καφετέριες εν πλήρη στολή. Οι φωτογραφίες θα «πάνε σύννεφο».

 

(4)              2 Σεπτεμβρίου Ώρα 11.00: Αντώνιος και Κλεοπάτρα με άρμα, συνοδευόμενοι από 50-100 Ρωμαίους και Αιγύπτιους στρατιώτες αφικνούνται στην νότια πλευρά της παραλίας Πρέβεζας, ερχόμενοι από το στρατόπεδο Σολωμού και το άρμα σταθμεύει μπροστά στο Δημαρχείο. Οι Ρωμαίοι και Αιγύπτιοι στρατιώτες αναμιγνύονται με το πλήθοςτουριστών.

 

(5)              2 Σεπτεμβρίου,Ώρα 12.00: Οκταβιανός και η Κλεοπάτρα, κάθονται σε διαφορετικά υπερυψωμένα βάθρα παρακολούθησης της ναυμαχίας. Ο Αντώνιος απαγγέλει στα λατινικά από τα μεγάφωνα τον τελευταίο του λόγο προς τα πληρώματα (MilitesRomanorum, ….). Ο Αγρίππας και ο Αντώνιος επιβιβάζονται σε “τριήρεις” και ανοίγονται στο λιμάνι. Επιβιβάζονται δε και οι αναγκαίοι στρατιώτες (εθελοντές ηθοποιοί) για τη δράση.

 

(6)              2 Σεπτεμβρίου Ώρα 12.30: Είκοσι και είκοσι (=σαράντα) πλοιάρια είναι παρατεταγμένα σε σειρά 10 πρός 10 απέντα αλλήλων,Facetoface. Φέρουν ΑΦΛΑΣΤΟΝ και ΕΜΒΟΛΑ από φελιζόλ διακοσμητικά. Συμβολικά έχουν πολλά εικονικά κουπιά. Ο Οκταβιανός και η Κλεοπάτρα δίνουν το σήμα έναρξης. Τα μεγάφωνα του Δήμου σε όλη την παραλία μεταδίδουν ήχους μάχης από το ντοκιμαντέρ του HistoryChannel. Τα πλοιάρια αρχίζουν να πετούν φωτοβολίδες και αυτές κρότου λάμψης ενώ μερικά συμπλησιάζουν και εκατέρωθεν οπλίτες επιβιβάζονται και ΞΙΦΟΜΑΧΟΥΝεικονικά σε μικρή απόσταση από την παραλία για να βλέπουν και να φωτογραφίζουν οι τουρίστες. Οι εκφωνήτριες του Δήμου μεταδίδουν από τα μεγάφωνα σύντομα νέα σε 5 γλώσσες τουλάχιστον (Ελληνικά, Αγγλικά, Ιταλικά, Γερμανικά, Γαλλικά). Η Α φάση της ναυμαχίας λήγει ώρα 13.00. Πλοιάρια, στρατιώτες και άλογα αποσύρονται σταδιακά μέχρι τις 14.00.

 

(7)              2 Σεπτεμβρίου Ωρες 14.00-20.00: Διάλλειμμα γιά φαγητό και ξεκούραση.

 

(8)              2 Σεπτεμβρίου Ώρα20.00: Τα δύο ένοπλα σώματα και ιππικό επανέρχονται στην παραλία αμφιδρόμως από στρατόπεδα ΔΟΥΚΑ και ΣΟΛΩΜΟΥ. Παρελαύνουν εν σειρά και με το άρμα της Κλεοπάτρας και λαμβάνουν θέσεις παρατήρησης και στα πλοιάρια (παρατεταγμένα πάλι όπως το μεσημέρι).

 

(9)         2 Σεπτεμβρίου Ώρα 21.00:Αρχίζουν ελιγμοί πλοιαρίων και ρίψη φωτοβολίδων και κροτίδων κρότου λάμψης (χρειάζεται και πυροτεχνουργός). Προβολείς από παραλία φωτίζουν  τα σκάφη ενώ τα μεγάφωνα μεταδίδουν κατάλληλα εμβατήρια (Mαρς). Παράλληλα στην πλατεία Ανδρούτσου προβάλλεται σε Μεγάλη οθόνη το Ντοκιμαντέρ με τη Ναυμαχία (HistoryChannel).

 

(10)         2 Σεπτεμβρίου Ώρα 21.30: Λήξη Ναυμαχίας. Όλοι οι εθελοντές παρατάσσονται ΚΑΤΑ ΜΗΚΟΣ στο κρηπίδωμα της παραλίας για 15 λεπτά προς φωτογράφιση. Η Κλεοπάτρα, Αντώνιος, Αγρίππας, Ναύαρχος αιγύπτιος, και Οκταβιανός, παρουσιάζονται στο Δήμαρχο και τον Διευθυντή του Οργανισμού και δηλώνουν στα Ελληνικά , Λατινικά και Αιγυπτιακά ΤΗ ΛΗΞΗ Της Ναυμαχίας.Απονέμονται αναμνηστικά διπλώματα. Οι συμμετέχοντες σε παράταξη αναχωρούν για τα στρατόπεδα. Ακολουθεί ρίψη βεγγαλικών.

(11)         2 Σεπτεμβρίου ώρα 22.00-24.00: Όλο το υλικό συλλέγεται, συσκευάζεται και αποθηκεύεται σε ασφαλή χώρο (Στρατόπεδο Δούκα και Στρατόπεδο Αθανασιάδη)για την επόμενη χρονιά. Τα τηλεοπτικά συνεργεία αποχωρούν. -ΤΕΛΟΣ

 

 

(*) Ο Δρ. Χαράλαμπος Γκούβας, είναι Ορθοπεδικός χειρουργός, διδάκτωρ Πανεπιστημίου Αθηνών, συγγραφέας 25 βιβλίων και ιδρυτής του Μουσείου Τεχνών και Επιστημών Ηπείρου.

|
Ροή Ειδήεων

09:31 | Πρέβεζα
Πραγματοποιήθηκε η Συνάντηση των Μοτοσυκλετιστών


08:42 | Life&Style
Οι 20 μυστικές εταιρείες που κυβερνούν τον κόσμο


19:33 | Παραπολιτικά
Κυνήγησαν τον Ζουράρι στο συλλαλητήριο για τη Μακεδονία στη Θεσσαλονίκη [Video]


17:18 | Πρέβεζα
Εντοπίστηκαν 70 μετανάστες σε ιστιοπλοϊκό στην Πρέβεζα με προορισμό την Ιταλία - Συνελήφθησαν έξι διακινητές


14:10 | Ελλάδα
Οι πρώτες εικόνες από το #συλλαλητήριο για την Μακεδονία


22:05 | Ελλάδα
Τα πρωτοσέλιδα της Κυριακής 21-1-2018


16:45 | Αγρίνιο
Σεισμική δόνηση νότια της Αμφιλοχίας


10:36 | Ήπειρος
Κίνημα εναντίον των υδρογοναθράκων φοβάται η κυβέρνηση στην Ήπειρο


10:23 | Πολιτική
Φοβίζει τον Τσίπρα το μαζικό συλλαλητήριο για τη Μακεδονία


09:50 | Πολιτική
Τι ετοιμάζει η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα για να σώζονται οι χώρες από χρεοκοπία


20:02 | Ήπειρος
Σύσκεψη στο ΥΠΕΝ για τους υδρογονάνθρακες στην Ήπειρο


18:05 | Ελλάδα
Λουκέτο στα Κέντρα Εκπαίδευσης: Όλοι οι οπλίτες κατευθείαν στις μονάδες


10:23 | Αρθρογραφία
Κοινωνία Χρεωμένων Σκλάβων


09:34 | Πρέβεζα
170εκ. για το Άκτιο-Αμβρακία. Νέα πρόβλεψη ολοκλήρωσης του έργου το 2021


09:12 | Ελλάδα
Από 0,50 έως 4 ευρώ για κάθε διανυκτέρευση ο φόρος διαμονής!


20:26 | Ελλάδα
Έρχεται από τον Μάρτιο ο οικογενειακός γιατρός