ΩΡΑ
19:28
ΗΜΕΡΟΜΗΝΙΑ
28-12-2017
ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ
Πρέβεζα

Ποιο είναι το ιδεώδες όνομα για την FYROM; Επιστολή στον Πρωθυπουργό της Δημοκρατίας FYROM, ZoranZaev
Από τον ΔΡ Χ. Γκούβα

 

Πρός: Τον εξοχώτατο Πρωθυπουργό της Δημοκρατίας FYROM, ZoranZaev

Πρέβεζα 18-11-2018

ΘΕΜΑ: Πρόταση Ονομασίας του κράτους σας: “Δημοκρατία της Παιονίας”

 

Εξοχώτατε Κύριε ΠρωθυπουργέZoranZaev,

 

Θα είμαι σύντομος. Σας γράφω με φιλική διάθεση και σας διαβεβαιώνω ότι σας θεωρώ αδελφό λαό. Είμαι ο Δρ.Χαράλαμπος Γκούβας και είμαι ο ιδρυτής και διευθυντής του Μουσείου Τεχνών και Επιστημών Ηπείρου, που βρίσκεται στην Πρέβεζα. Οι γνώσεις μου στην Ιστορία και Αρχαιολογία είναι δεδομένες. Φροντίζω να είναι πάντα αντικειμενικές, πέραν από κάθε εθνικισμό. Είναι γνωστό το πρόβλημα που αντιμετωπίζουν οι δύο χώρες μας από το 1949. Το πρόβλημα της ονομασίας του κράτους σας. Το πρόβλημα αυτό το παρακολουθώ από το 1990 και μετά και συλλέγω στοιχεία. Εσείς αυτοαποκαλείσθε «RepublicofMacedonia», και έχετε αγωγνωρισθεί έτσι από πολλά κράτη, ενώ η Ελλάδα χρησιμοποιεί την ονομασία του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών FYROM”.Ετσι τα γεγονότα τρέχουν, οι συνομιλίες συνεχίζονται επί 27 χρόνια τώρα, χωρίς αποτέλεσμα. Τα δύο κράτη μας φρενάρουν έτσι τις μεταξύ τους σχέσειςκαι την πρόοδο της δικής σας χώρας. Οι προκάτοχοί σας έκαναν σπασμωδικές κινήσεις (αγάλματα Μεγάλου Αλεξάνδρου, Μακεδονικές στολές, αρχαιοελληνικό στύλ αρχιτεκτονικής κλπ) που προκάλεσαν όχι μόνο αντιδράσεις, αλλά και χιουμοριστικά σχόλια ειδικών παγκοσμίως.

 

Θα πάω κατευθείαν στο συμπέρασμα:

  1. Πληθυσμός: Ουδέν σύγχρονο κράτος έχει καθαρή εθνολογική ομοιογένεια. Πχ. Η Ελλάδα αποτελείται από Ηπειρώτες, Αρβανίτες, Κρητικούς, Θράκες, Βούλγαρους, ROM, Τούρκους, Βενετούς, Σαρακατσάνους, Ρουμανόβλαχους, κλπ. Η FYROM αποτελείται απόΒούλγαρους, Ελληνες (100.000, Κίρο Γκλογκόρωφ), ROM, Τούρκους, Βλάχους, Αλβανούς, κλπ. Η Τουρκία αποτελείται από Ιωνες, Ελληνες, Τούρκους, Κούρδους, Αρμένιους, Εβραίους, κλπ. Οι ΗΠΑ αποτελείται από Αυτόχθονους Ινδιάνους, Κέλτες, Γάλλους, Ιταλούς, Ελληνες, Κινέζους, Γερμανούς, Αφρικανούς, κλπ. Αρα, ένα κράτος ΔΕΝ μπορεί να έχει εθνολογική ονομασία.
  2. Ονομασία: Ιδεώδες είναι ένα κράτος να έχει την αρχαία Ονομασία του με γεωγραφικό προσδιορισμό. Τα σημερινά σύνορα καθορίσθηκαν περίπου το 1912. Δεν έχουν καμμία σχέση με τα αρχαία σύνορα. Το αρχαίο Βασίλειο της Μακεδονίας, επί βασιλέως Φιλίππου ΙΙ, γεωγραφικά εκτείνονταν 5% στην Αλβανία, 10% στην FYROM, και 5% στη Βουλγαρία (Pirin). Το κέντρο του Βασιλείου αυτού ήταν βασικά οι Αρχαίες Αιγές (Βεργίνα), η Αρχαία Πέλλα, και η Αρχαία Αμφίπολις. Οι ανασκαφες των τελευταίων 40 ετών είναι ένα θαύμα. Οι αποδείξεις είναι συνταρακτικές! (Τάφος Φιλίππου, Τάφος Ηφαιστίωνος, Ανάκτορα, κλπ). Συνεπώς το 80% του Αρχαίου Βασιλείου των Μακεδόνων, και το διοικητικό του κέντρο, γεωγραφικά βρίσκεται εντός της γεωγραφίας της σημερινής Ελλάδας.
  3. Κατακτήσεις Μακεδόνων:Τόσο επί βασιλέως Φιλίππου ΙΙ όσο και μετά, επί Μεγάλου Αλεξάνδρου, οι Μακεδόνες κατέκτησαν διά της βίας τμήματα των πλησίον περιοχών της Βαλκανικής, όπως Ιλλυρίας (Αλβανία), Παιονίας (Fyrom), Βουλγαρίας, Ανατολικής Θράκης (Τουρκία) αλλά και τεράστιες περιοχές νότια, και ανατολικά μέχρι την Ινδία. Κατέκτησαν την Αθήνα, τη Θήβα, την Πελοπόνησσο, σχεδόν όλη την Ελλάδα. Μόνο στην Ηπειρο την πατρίδα μου δεν επιτέθηκαν, γιατί η Ολυμπιάς η μητέρα του ήταν Ηπειρώτισσα (Το ανάκτορό της είναι στο Αρχαίο Όρραον, κοντά στην Πρέβεζα). Κατέκτησαν λοιπόν οι Μακεδόνες, επί Μεγάλου Αλεξάνδρου, την Αίγυπτο, Λίβανο, Συρία, Ισραήλ, Περσία, Πακιστάν, Μπαγκλαντές, Αφγανιστάν, Ινδία, κλπ. Φαντάζεθε κύριε Πρόεδρε, όλα αυτά τα κράτη να απαιτούσαν σήμερα να ονομασθούν «RepublicofMacedonia»;  Τιμούν την ιστορία, αλλά έχουν τα δικά τους ιστορικά ονόματα. Πχ Οι Πακιστανοί μία πόλη «Αλεξάνδρεια» που λέγεται “Iskader-Har”= «Πόλη του Μεγάλου Αλεξάνδρου», την μετέτρεψαν σε «Kada-har»!
  4. Συνεπώς, η ιδεώδης ονομασία γιά το κράτος σας είναι «Δημοκρατία της Παιονίας» (= “RepublicofPaeonia”).Περιέχει και Ιστορικό και Γεωγραφικό προσδιορισμό. Είναι η ονομασία που υιοθετούν σήμερα όλοι οι σοβαροί αρχαιολόγοι του κόσμου. Εχω την τιμή να την έχω υιοθετήσει από το 1995, οπότε και το δημοσίευσα. Με χαρά βλέπω ότι πλέον η ονομασία αυτή είναι ευρέως αποδεκτή. Να την υιοθετησετε χωρίς φόβο.Ολεςοι άλλες ονομασίες που κατά καιρούς προτάθηκαν είναι κατώτερης ποιότητας. Και να είσθε σίγουρος, Κύριε Πρόεδρε, ότι ο λαός σας μετά από μερικές σπασμωδικές αντιδράσεις υπερ-εθνικιστών, θα αποδεχθεί την ονομασία, θα του αρέσει και θα λυθούν τα προβλήματα. Μάλιστα οι ιστορικοί σας και οι αρχαιολόγοι σας θα εργασθούν πλέον ορθολογικά πάνω στήν Ιστορία της Αρχαίας Παιονίας και δεν θα ζούν με υποβολιμιαίες τεχνητές ψευδαισθήσεις ενός κατακτητή (τότε) της χώρας σας.

 

Σας εύχομαι καλή επιτυχία.

Επιτρέπω η επιστολή μου και το επισυναπτόμενο υλικό να δημοσιευθεί στόν ημερήσιο τύπο των Σκοπίων.

 

Με φιλικούς χαιρετισμούς

Δρ. Γκούβας Χαράλαμπος

Διευθυντής

|
Ροή Ειδήεων

11:02 | Πρέβεζα
Η Πρέβεζα ''υποδέχτηκε'' τον Κώστα Καρυωτάκη 90 χρόνια μετά...


09:12 | Πρέβεζα
ΝΟΔΕ Πρέβεζας για την κατάσταση της παθολογικής κλινικής του Νοσοκομείου Πρέβεζας


11:14 | Ελλάδα
Kύμα ζέστης με ''38αρια'' από σήμερα...


11:02 | Πρέβεζα
Πρόγραμμα θερινων εκδηλώσεων στο δήμο Πάργας


15:10 | Πρέβεζα
Σύλληψη 34χρονου στον Μύτικα Πρέβεζας, για κατοχή αρχαίων αντικειμένων ανεκτίμητης αρχαιολογικής αξίας


14:00 | Πρέβεζα
''Ο ΓΥΡΟΣ ΤΟΥ ΚΟΣΜΟΥ ΣΕ 80 ΗΜΕΡΕΣ'' στην Πρέβεζα


13:30 | Ελλάδα
Κατάφεραν το ακατόρθωτο στην ΕΡΤ, ζημιά 2,7εκ από τα τηλεοπτικά του μουντιάλ


13:11 | Πρέβεζα
Την Τετάρτη τα αποκαλυπτήρια της Ακτίας Γοργόνας


12:05 | Ήπειρος
Θανατηφόρο τροχαίο με θύμα 17χρονο συνεπιβάτη δικύκλου


16:10 | Ελλάδα
Απεβίωσε αιφνιδίως ο Σωκράτης Κόκκαλης junior


09:36 | Πρέβεζα
Οι προτάσεις και η τοποθέτηση T.Παππά στην ημερίδα για τον Αθλητικό Τουρισμό στην Πρέβεζα


09:12 | Ελλάδα
Τα πρωτοσέλιδα της Κυριακής 15-7-2018


12:59 | Πρέβεζα
Στην Πρέβεζα σήμερα μεγάλα ονόματα από τον χώρο της καλαθοσφαίρισης!


19:30 | Παραπολιτικά
Ντιρλα πάλι ο Jean Claude Junker [Video]


12:36 | Life&Style
20 πράγματα που οι άντρες βαρέθηκαν να ακούν από τις γυναίκες


23:46 | Παραπολιτικά
Εκτός απο τα εργασιακά η κυβέρνηση φροντίζει και για την παγκόσμια ειρήνη