ΩΡΑ
20:26
ΗΜΕΡΟΜΗΝΙΑ
18-1-2018
ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ
Ελλάδα

Έρχεται από τον Μάρτιο ο οικογενειακός γιατρός
Στη σύναψη συμβάσεων καλεί τους οικογενειακούς γιατρούς ο Εθνικός Οργανισμός Παροχής Υπηρεσιών Υγείας (ΕΟΠΥΥ).

 

Το πλαίσιο των ιδιωτών, συμβεβλημένων με τον ΕΟΠΥΥ, γιατρών αλλάζει εντελώς, όπως είχε αποκαλύψει και ο «Ελεύθερος Τύπος» με δημοσίευμά του, και η αρχή γίνεται με τους οικογενειακούς γιατρούς, καθώς είναι αυτοί που θα επικουρούν στη νέα Πρωτοβάθμια Φροντίδα Υγείας (ΠΦΥ).

 

Πρόκειται για τις ειδικότητες του παθολόγου, του γενικού γιατρού και του παιδίατρου. Η πρόσκληση θα αφορά περίπου 2.800 οικογενειακούς γιατρούς συνολικά, οι οποίοι θα έχουν πληθυσμό αναφοράς. Πιο συγκεκριμένα, θα αντιστοιχούν 2.250 άτομα ανά γενικό γιατρό ή παθολόγο και 1.500 παιδιά ανά παιδίατρο. Το σκεπτικό λειτουργίας του νέου συστήματος είναι να εγγράφονται οι πολίτες στον ιδιώτη οικογενειακό γιατρό, εκεί όπου δεν θα υπάρχουν ΤΟΜΥ (Τοπικές Μονάδες Υγείας), καθώς σύμφωνα με το πλάνο του υπουργείου Υγείας οι ΤΟΜΥ θα καλύψουν μόλις το 30% του πληθυσμού. Παραμένουν, όμως, οι αργοί ρυθμοί στη δημιουργία των ΤΟΜΥ, επομένως τίθεται το εύλογο ερώτημα εάν θα μπορέσει το νέο

σύστημα των ιδιωτών γιατρών να τεθεί σε λειτουργία πριν οι ΤΟΜΥ βρουν… το δρόμο τους.

 

Σύμφωνα με τον ίδιο τον υπουργό Υγείας, Ανδρέα Ξανθό, οι ΤΟΜΥ που λειτουργούν σήμερα πανελλαδικά δεν ξεπερνούν τις 10. Ο κ. Ξανθός, πάντως, δηλώνει ότι πρόθεση του υπουργείου Υγείας είναι το πρώτο εξάμηνο του 2018 να έχουν τεθεί σε λειτουργία περισσότερες από 100 μονάδες.

 

Στις περιοχές που δεν θα υπάρχουν ΤΟΜΥ, οι πολίτες θα εγγράφονται σε οικογενειακό γιατρό ιδιώτη, συμβεβλημένο με τον ΕΟΠΥΥ. Ο οικογενειακός γιατρός θα έχει αυξημένες αρμοδιότητες και θα λειτουργεί ως gatekeeper, θα χειρίζεται δηλαδή σύστημα παραπομπών στα νοσοκομεία. Σύμφωνα με πηγές από τον ΕΟΠΥΥ, οι παραπομπές αυτές δεν θα είναι πολύ αυστηρές στην πράξη. Οταν ένας πολίτης, για παράδειγμα, γνωρίζει ότι έχει ένα συγκεκριμένο πρόβλημα υγείας θα πηγαίνει απευθείας στον αρμόδιο ειδικό γιατρό.

 

Στόχος του ΕΟΠΥΥ είναι ο θεσμός του οικογενειακού γιατρού να τεθεί σε λειτουργία έως την 1η Μαρτίου. Οι αμοιβές των γιατρών θα κυμαίνονται σε περίπου 1.600 ευρώ μικτά για γενικούς γιατρούς και παθολόγους και μέχρι 2.000 ευρώ για παιδίατρους.

 

Παράλληλα, σε δεύτερο χρόνο θα ξεκινήσουν και οι συμβάσεις με τους υπόλοιπους ειδικούς γιατρούς, οι οποίες θα ανέρχονται σε περίπου 4.000. Οπως είχε αναδείξει σε δημοσίευμά του ο «Ελεύθερος Τύπος», θα καταργηθεί το σύστημα των 200 επισκέψεων που ισχύει σήμερα και θα θεσπιστεί ένα σύστημα «προαγοράς» επισκέψεων για ασφαλισμένους του ΕΟΠΥΥ. Οι ιδιώτες συμβεβλημένοι με τον Οργανισμό γιατροί θα διαθέτουν ή τέσσερα 5ωρα ανά ημέρα ή πέντε 4ωρα ανά ημέρα για να βλέπουν ασφαλισμένους του Οργανισμού.

 

 

 

madata.gr

 

|
Ροή Ειδήεων

18:45 | Πρέβεζα
Διάκριση για το Zero Festival


13:40 | Ήπειρος
Σεισμική δόνηση πριν από λίγο 24χλμ ΒΔ των Ιωαννίνων


11:02 | Ελλάδα
Δεν θα ισχύσουν οι απουσίες λόγω γρίπης φέτος


14:2 | Πρέβεζα
Επιστολή απάντηση στον Πρόεδρο του Λιμενικού Ταμείου από τους Επαγγελματίες του Εμπορικού Λιμένα


14:33 | Πολιτική
Μίνι ανασχηματισμός - Υφυπουργοποίηση Μπάρκα στο Εργασίας Κοινωνικής Ασφάλισης και Κοινωνικής Αλληλεγγύης


10:33 | Πρέβεζα
Επίκεντρο του κεφιού η Πρέβεζα την Αποκριά και την Καθαρά Δευτέρα


10:05 | Life&Style
Eurovision: Η ανακοίνωση της ελληνικής συμμετοχής


09:36 | Πρέβεζα
Νέα καταδίκη μητέρας 13 παιδιών για ''αλλαγή'' ημερομηνία αποφοίτησης από το δημοτικό!


09:36 | Πολιτική
Προστασία Α΄κατοικία με αντικειμενική 250.000 ευρώ και υπόλοιπο δανείου μεχρι 130.000 ευρώη η συμφωνία κυβέρνησης - τραπεζιτών


13:38 | Ελλάδα
Εξαρθρώθηκε η ''Μαφία του Κορυδαλλού'' - Οργάνωναν δολοφονίες μέσα από τα κελιά


13:30 | Πρέβεζα
Στην τουριστική αδελφοποίηση της Πρέβεζας με τη Ρώμη στοχεύει η Νέα Ένωση Ξενοδόχων Π.Ε Πρέβεζα


11:02 | Ήπειρος
Θανατηφόρο τροχαίο με θύμα 27χρονο μοτοσικλετιστή


13:23 | Πρέβεζα
Το Βιβλίο του Πέτρου Αρταβάνη ''ΠΡΕΒΕΖΙΑΝΙΚΑ παρά ένα τεσσαράκοντα'' παρουσιάζεται στην Πρέβεζα


13:11 | Πρέβεζα
ALERT!! Αναγγελία θυελλωδών ανέμων εντάσεως 7 ή 8 μποφόρ


09:36 | Πρέβεζα
Μια από τις 30 επενδυτικές προτάσεις για βιομηχανική κάνναβη, είναι στην Πρέβεζα