11:02
15-2-2018
Υγεία

Πιθανή είναι η σχέση ανάμεσα στα τρόφιμα υψηλής επεξεργασία και στον καρκίνο, σύμφωνα με μια νέα γαλλική επιστημονική έρευνα.
Μολονότι το ζήτημα χρειάζεται περαιτέρω διερεύνηση, οι ερευνητές προειδοποιούν ότι, με βάση τα νέα ευρήματα, η ταχέως αυξανόμενη κατανάλωση τροφίμων που έχουν υποστεί επεξεργασία σε μεγάλο βαθμό και περιέχουν συντηρητικά, πρόσθετα, χρωστικές ουσίες κ.α., «μπορεί να οδηγήσει σε περισσότερα περιστατικά καρκίνου τις επόμενες δεκαετίες».
Οι τροφές υψηλής επεξεργασίας περιλαμβάνουν τα συσκευασμένα ψημένα προϊόντα, τα κάθε είδους αλμυρά και γλυκά σνακ, τα αναψυκτικά με ανθρακικό, τα δημητριακά με ζάχαρη, τα έτοιμα και κατεψυγμένα γεύματα, τα επεξεργασμένα κρέατα, όσα περιέχουν μεγάλες ποσότητες σακχάρων, λιπών και αλατιού, αλλά λίγες βιταμίνες και φυτικές ίνες. Τέτοια τρόφιμα υπολογίζεται ότι αποτελούν έως το 50% της συνολικής καθημερινής κατανάλωσης θερμίδων σε αρκετές ανεπτυγμένες χώρες.
Προηγούμενες μελέτες έχουν συσχετίσει τα τρόφιμα υψηλής επεξεργασίας με αυξημένο κίνδυνο παχυσαρκίας, υπέρτασης και υψηλής χοληστερίνης. Η νέα μελέτη προσθέτει σε αυτόν τον κατάλογο πιθανώς και τον καρκίνο.
Οι ερευνητές, με επικεφαλής την επιδημιολόγο Ματίλντ Τουβιέ του Πανεπιστημίου 13 του Παρισιού και του ινστιτούτου ιατρικών ερευνών INSERM, που έκαναν τη σχετική δημοσίευση στο βρετανικό ιατρικό περιοδικό "British Medical Journal", μελέτησαν στοιχεία διατροφής για σχεδόν 105.000 υγιείς ενηλίκους (22% άνδρες-78% γυναίκες) με μέση ηλικία 43 ετών.
Η διατροφή των συμμετεχόντων κατηγοριοποιήθηκε ανάλογα με το βαθμό επεξεργασίας των τροφών και στη συνέχεια συσχετίσθηκε με τα περιστατικά καρκίνου που εμφανίσθηκαν μέσα σε μια πενταετία κατά μέσο όρο.
Διαπιστώθηκε ότι μια αύξηση κατά 10% στην αναλογία των τροφίμων υψηλής επεξεργασίας στην καθημερινή διατροφή ενός ανθρώπου συσχετιζόταν με μια αύξηση κατά 12% του κινδύνου για καρκίνο κάθε είδους (εννέα πρόσθετοι θάνατοι ανά 10.000 ανθρώπους), καθώς και 11% ειδικότερα για καρκίνο του μαστού. Δεν βρέθηκε αξιοσημείωτη συσχέτιση με τον καρκίνο του προστάτη και του παχέος εντέρου.
Ο κίνδυνος καρκίνου δεν φαίνεται αυξημένος για τα λιγότερο επεξεργασμένα τρόφιμα, όπως τα λαχανικά κονσέρβας, τα τυριά και το φρέσκο ψωμί. Από την άλλη, η νέα μελέτη δείχνει ότι υπάρχει μειωμένος κίνδυνος καρκίνου για όσους τρώνε ελάχιστα επεξεργασμένα τρόφιμα όπως φρούτα, λαχανικά, όσπρια, ρύζι, ζυμαρικά, αυγά, ψάρια, γάλα κ.α.
«Η νέα μελέτη είναι η πρώτη που ερευνά και αναδεικνύει ότι μία αύξηση για κίνδυνο καρκίνου γενικά και ειδικότερα καρκίνου του μαστού σχετίζεται με την κατανάλωση τροφίμων υψηλής επεξεργασίας», ανέφεραν οι ερευνητές.
'Αλλοι πάντως επιστήμονες εμφανίσθηκαν επιφυλακτικοί κατά πόσο ουσιαστικά εντάσσονται στο «τσουβάλι» και δαιμονοποιούνται τα περισσότερα βιομηχανικά τρόφιμα.
ΑΠΕ-ΜΠΕ,
ALERT!! Αναγγελία θυελλωδών ανέμων
Ο Αρκάς σκιτσάρει ''σκηνές από τα παιδικά χρόνια του πρωθυπουργού''
Μια εβδομαδα ακομα μεχρι........
Οι 15 νέοι υποψήφιοι ευρωβουλευτές της Νέας Δημοκρατίας
Google Chrome: Το νέο Incognito mode θα είναι πραγματικά...incognito
Συνελήφθη 28χρονος στη Φιλιππιάδα για τροχαίο ατύχημα με εγκατάλειψη
2,2εκ για την τάφρο του Κάστρου του Αγίου Ανδρέα.... ''Από έξω κούκλα και από μέσα....''
Οι 18 πρώτοι υποψήφιοι του Νίκου Γεωργάκου στην μάχη για τον δήμο Πρέβεζας
Τρεις μαθητές από την Πρέβεζα διακρίθηκαν στον 79ο Πανελλήνιο Μαθητικό Διαγωνισμό στα Μαθηματικά ''Ο ΕΥΚΛΕΙΔΗΣ''
Στη Πάτρα ξεκίνησε την αγωνιστική του χρονιά ο Αθλητικό Σύλλογος Πρέβεζας ''ΕΥΖΗΝ''
Ανοιχτή Εκδήλωση της παράταξης ''ΗΠΕΙΡΟΣ ΟΛΟΝ'' στην πόλη της Πρέβεζας
ALL STAR GAAME 2019 - Full Game Highlights
Παγκοσμια πρωταθλήτρια η ΑΕΚ!
Διάκριση για το Zero Festival
Σεισμική δόνηση πριν από λίγο 24χλμ ΒΔ των Ιωαννίνων
Δεν θα ισχύσουν οι απουσίες λόγω γρίπης φέτος
Επιστολή απάντηση στον Πρόεδρο του Λιμενικού Ταμείου από τους Επαγγελματίες του Εμπορικού Λιμένα
Μίνι ανασχηματισμός - Υφυπουργοποίηση Μπάρκα στο Εργασίας Κοινωνικής Ασφάλισης και Κοινωνικής Αλληλεγγύης
Επίκεντρο του κεφιού η Πρέβεζα την Αποκριά και την Καθαρά Δευτέρα
Eurovision: Η ανακοίνωση της ελληνικής συμμετοχής