ΩΡΑ
00:33
ΗΜΕΡΟΜΗΝΙΑ
8-6-2018
ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ
Πρέβεζα



Στην τελική ευθεία οι εργασίες για τη λειτουργία του Λαογραφικού Μουσείου Συρρακιωτών Πρέβεζας


ΠΕΛΜΑ ΦΘΙΝΟΠΩΡΟ 2023 🌟 Ανακάλυψε Μοναδικά σχέδια στις καλύτερες τιμές!

 





 

Στην τελική ευθεία βρίσκονται οι εργασίες για την ολοκλήρωση του Λαογραφικού Μουσείου  Συρρακιωτών Πρέβεζας. Ύστερα από πολλά χρόνια αναμονής και προσπάθειας, η συλλογή του Μουσείου είναι σε διαδικασία επεξεργασίας και τα επιμέρους εκθέματα βρίσκουν, σταδιακά, τη θέση τους στον χώρο.

Απώτερος σκοπός της προσπάθειας είναι ν’ αποτελέσει το Μουσείο έναν τόπο αποτύπωσης κι αναπαράστασης της λαϊκής δημιουργίας, του υλικού και παραδοσιακού βίου αλλά και της ιστορικής διαδρομής των Συρρακιωτών, με τη μετάβασή τους από το χωριό του Συρράκου στην πόλη της Πρέβεζας. Κατ’ επέκταση, η μόνιμη συλλογή του μουσείου θα αντικατοπτρίζει, με τρόπο ενδεικτικό, την ιστορία του πρόσφατου παρελθόντος των Συρρακιωτών, μέσα από την άρρηκτη σύνδεση του μουσείου με την τοπική κοινωνία που υπηρετεί και αναδεικνύει.

Στο σημείο αυτό, αξίζει να σημειωθεί ότι τα εκθέματα του μουσείου προέρχονται αποκλειστικά και μόνο από δωρεές Συρρακιωτών και χρονολογούνται, κατά κύριο λόγο, από τα μέσα του 19ου ως τα μέσα του 20ού αιώνα. Βάσει της χρονικής τους τοποθέτησης, μπορούμε να πούμε πως τα μουσειακά εκθέματα αποτελούν αντιπροσωπευτικά δείγματα της Νεώτερης Ιστορίας των Συρρακιωτών, καθώς πρόκειται να εκτεθούν αντικείμενα λαογραφικού περιεχομένου αλλά και αντικείμενα της αστικής ζωής των Συρρακιωτών, ύστερα από τη μετάβασή τους στην πόλη της Πρέβεζας.

Κατ’ αυτόν τον τρόπο, η μόνιμη συλλογή του  Λαογραφικού Μουσείου Συρρακιωτών Πρέβεζας θ’ αποτελέσει την αφορμή και το μέσον προκειμένου ν’ αναδειχθούν ο καθημερινός τρόπος ζωής και η πρόσφατη ιστορία των Συρρακιωτών, η λαϊκή κοσμοθεωρία και οι αντιλήψεις τους, τα αισθητικά πρότυπα και η καλλιτεχνία τους, η τεχνογνωσία και η παραγωγικότητά τους και πολλά άλλα χαρακτηριστικά που συνοδεύουν τους Συρρακιώτες της Πρέβεζας ως τις μέρες μας.

Σε επίπεδο μουσειογραφικής ανάπτυξης, και με κεντρικό άξονα την ανάγκη να κατανοήσει ο επισκέπτης σε βάθος τη μορφή, το περιεχόμενο και τη λειτουργία των αντικειμένων, η μόνιμη έκθεση του μουσείου θα χωριστεί θεματικά σε τρεις ενότητες: στην πρώτη ενότητα, που θα φιλοξενείται σε ξεχωριστή αίθουσα του Μουσείου, θα παρέχεται στον επισκέπτη μια σύντομη θεωρητική εισαγωγή στην έκθεση του Μουσείου, στη ζωή των Συρρακιωτών, στα βιογραφικά στοιχεία του δωρητή του κτηρίου Απόστολου Ρίζου αλλά και στην πορεία που διήνυσε το εν λόγω Μουσείο από την πρώτη προσπάθεια ίδρυσής του μέχρι σήμερα. Όλες αυτές οι πληροφορίες θα παρέχονται στους επισκέπτες με εύληπτο και συνοπτικό τρόπο, μέσα από κείμενα, εικόνες, φωτογραφίες και σημαντικά έγγραφα των παρελθόντων ετών.

Στη δεύτερη θεματική ενότητα θα μπορεί κανείς να περιηγηθεί, διαμέσω των ίδιων των εκθεμάτων, στην παραδοσιακή ζωή των Συρρακιωτών, όταν ακόμη εκείνοι ζούσαν στο χωριό και στις βλάχικες καλύβες. Μέσα από την έκθεση των αντικειμένων λαογραφικού περιεχομένου, που φιλοξενεί το Μουσείο στους κόλπους του, θα επιχειρηθεί μια αναπαράσταση του παραδοσιακού βίου των Συρρακιωτών, πριν ακόμη πραγματοποιηθεί η μετάβασή τους στην πόλη της Πρέβεζας.

Στην τρίτη και τελευταία θεματική ενότητα, θα πραγματοποιείται, πάντα διαμέσω των μουσειακών αντικειμένων, μια χρονική και τοπική μετάβαση από την παραδοσιακή ζωή στο Συρράκο, στην αστική ζωή στην Πρέβεζα. Στην ενότητα αυτή, οι επισκέπτες θα μπορέσουν ν’ απολαύσουν μια αναπαράσταση του εσωτερικού αστικής κατοικίας Συρρακιωτών στην Πρέβεζα και τους πιθανούς μετασχηματισμούς που επήλθαν στα ίδια τα αντικείμενα, με το πέρασμα του χρόνου.

Τέλος, καλό είναι ν’ αναφερθεί ότι, στο σύνολο της μουσειακής διαδρομής, ακολουθείται η γραμμική διάταξη των εκθεμάτων, σύμφωνα με το περιεχόμενο, τη λειτουργία και τη χρονολογική τους τοποθέτηση, ενώ διαμορφώνονται εσωτερικές υποδιαιρέσεις κάθε φορά που αυτό κρίνεται απαραίτητο.

Καθίσταται, έτσι, σαφές ότι η έκθεση του Λαογραφικού Μουσείου  Συρρακιωτών Πρέβεζας δομείται, σταδιακά, με τέτοιον τρόπο ώστε να μπορούν τα ίδια τα εκθέματα ν’ αφηγούνται την ιστορία τους, ν’ αναδεικνύουν τη λειτουργία τους και ν’ αποτυπώνουν τον τρόπο με τον οποίο ο λαϊκός άνθρωπος του Συρράκου κατόρθωνε να βιοπορίζεται στην καθημερινότητά του, να γιορτάζει και να τιμά τις επίσημες περιστάσεις αλλά και να προσαρμόζεται ομαλά στις μεταβάσεις, αντιμαχόμενος τις έκτακτες προκλήσεις της ζωής.

Στο πλαίσιο της μεγάλης προσπάθειας που αναλύθηκε παραπάνω, είναι ιδιαίτερα σημαντικό να μπορέσει η μουσειακή συλλογή να εμπλουτιστεί με ακόμη περισσότερα αντικείμενα και να τύχει της δωρεάς εκθεμάτων από ακόμη περισσότερους Συρρακιώτες.

 

 

 

Σπύρος Νταλαούτης

Πρόεδρος Συνδέσμου Συρρακιωτών Πρέβεζας

 

Μαρία Β. Μπάρκα

Αρχειονόμος-Βιβλιοθηκονόμος-Μουσειολόγος

M.Sc. Λαογράφος

|






Ροή Ειδήεων

10:52 | Πρέβεζα
Πρέβεζα | Μια πόλη με νησιώτικη ατμόσφαιρα, η πριγκίπισσα του Αμβρακικού


19:30 | Ελλάδα
Ποιήματα του Γεωργίου Βελλιανίτη - Παξινός Ποιητής part3


11:00 | Ελλάδα
Γiώργιος Βελλιανίτης Παξινός Ποιητής.......part2


09:41 | Πρέβεζα
Ομιλία Σπ. Κυριάκη για την επιστολική ψήφο


09:41 | Ελλάδα
Ποιήματα του Γεωργίου Βελλιανίτη - Παξινός Ποιητής


09:41 | Ελλάδα
Ποιήματα του Γεωργίου Βελλανίτη - Παξινός Ποιητής


09:41 | Πρέβεζα
Η Σταυροδοσια στον δήμο Πρέβεζας στο 80%


11:44 | Υγεία
Ποιος είναι ο βασικός ιατρικός εξοπλισμός που πρέπει να έχουμε στο σπίτι και ποια τα οφέλη του


18:17 | Ελλάδα
Ποιοι είναι οι τύποι ελλειπτικών και διαδρόμων γυμναστικής που μπορείτε να επιλέξετε!


17:45 | Life&Style
Χτίσε τη γκαρνταρόμπα σου από την αρχή με διαχρονικά κομμάτια


13:05 | Ελλάδα
Δημιουργία Μητρώου Μέσων Πληρωμών (POS) των επιχειρήσεων


13:01 | Ελλάδα
Ποιες εναλλακτικές λύσεις υπάρχουν στην αντικατάσταση της πλαστικής σακούλας;


20:50 | Life&Style
Δώρα που μπορείς να βρεις στο βιβλιοπωλείο και θα θες να κρατήσεις για εσένα


18:01 | Πρέβεζα
Στο τέλος Νοεμβρίου θα παραδοθεί στην κυκλοφορία η Αμβρακία Οδός


13:50 | Life&Style
Δώρα που μπορείς να βρεις στο βιβλιοπωλείο και θα θες να κρατήσεις για εσένα