ΩΡΑ
09:12
ΗΜΕΡΟΜΗΝΙΑ
4-10-2018
ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ
Ελλάδα

Προς πώληση σε funds δάνεια μεγάλων επιχειρήσεων
Σκληραίνουν τη στάση τους οι τράπεζες απέναντι σε επιχειρηματίες που δεν εξυπηρετούν τις οφειλές τους, δρομολογώντας την πώληση των μη εξυπηρετούμενων δανείων απευθείας σε funds.

 

Οι πωλήσεις που προγραμματίζονται δεν θα γίνουν μόνο στο πλαίσιο της μεταβίβασης μεγάλων χαρτοφυλακίων, αλλά θα αφορούν και μεμονωμένα δάνεια, δηλαδή δάνεια μίας μόνο επιχείρησης, ακόμη και αν αυτή είναι μικρομεσαία.

 

Μεταξύ των επιχειρήσεων που θα δουν τα δάνειά τους να αλλάζουν χέρια είναι ο όμιλος Σαρακάκη, η Χαλυβουργία Ελλάδος, οι μαρίνες Ρόδου και το Ολύμπιον Θεραπευτήριο Πάτρας.

 

Την πρωτοβουλία λαμβάνει εν προκειμένω η Eurobank, η οποία είναι σε συζητήσεις με μεγάλα επενδυτικά funds για την πώληση της συμμετοχής που έχει ως πιστωτής στις παραπάνω επιχειρήσεις.

 

Σε ανάλογες κινήσεις έχει προχωρήσει και η τράπεζα Πειραιώς, ενώ τη στρατηγική τους με βάση τα νέα πλάνα για τη μείωση των κόκκινων δανείων επαναπροσδιορίζουν και οι άλλες τράπεζες.

 

Η σκλήρυνση της στάσης από την πλευρά των τραπεζών συνδέεται με τις αυξημένες πιέσεις που δέχονται από τον SSM για τη δραστική μείωση των κόκκινων επιχειρηματικών δανείων.

 

Τα μη εξυπηρετούμενα επιχειρηματικά ανοίγματα διαμορφώθηκαν στο τέλος του πρώτου εξαμήνου στα 50, 7 δισ. ευρώ και αποτελούν τον μεγάλο όγκο στο σύνολο των μη εξυπηρετούμενων ανοιγμάτων (NPEs), που συνολικά φθάνουν τα 88, 6 εκατ. ευρώ.

 

Ο δείκτης των NPEs στα επιχειρηματικά δάνεια ανέρχεται στο 48% και τη μεγαλύτερη έκθεση σε αυτή την κατηγορία έχει η Τράπεζα Πειραιώς με δείκτη 59%, ακολουθούν η Alpha Bank με δείκτη 51%, η Eurobank με 46% και η Εθνική Τράπεζα με 40% (στοιχεία α΄ 6μήνου 2018).

 

Ειδικότερα σε ό, τι αφορά τον όμιλο Σαρακάκη, ο δανεισμός του ανέρχεται σε 220 εκατ. ευρώ και το μεγαλύτερο μέρος του οφείλεται στην Alpha Bank. Η απόφαση της Eurobank να μεταβιβάσει δάνεια ύψους 65 εκατ. ευρώ, ξεκινώντας σχετικές συζητήσεις με επενδυτικό fund, συνδέεται και με την αδυναμία εξεύρεσης κοινής λύσης με τις άλλες τράπεζες, καθώς οι συζητήσεις δεν έχουν μέχρι σήμερα τελεσφορήσει.

 

Αντίστοιχη είναι η περίπτωση της Χαλυβουργίας Ελλάδος, που βαρύνεται με δάνεια 330 εκατ. ευρώ, από τα οποία τα 50 εκατ. ευρώ είναι οι οφειλές προς τη Eurobank, η οποία δρομολογεί και τη μεταβίβασή τους.

 

Ο κλάδος της χαλυβουργίας αποτελεί τον μεγάλο χαμένο της κρίσης, που συρρικνώθηκε στο ένα τέταρτο της παραγωγικής του ικανότητας σε σχέση με το 2007, κυρίως λόγω της κατάρρευσης του κατασκευαστικού τομέα.

 

Να σημειωθεί ότι οι οφειλές των δύο παραπάνω ομίλων –Σαρακάκης και Χαλυβουργία Ελλάδος–, που έχουν δάνεια σε πάνω από δύο τράπεζες, ήταν μέρος της συζήτησης στο πλαίσιο του NPL Forum, της πλατφόρμας δηλαδή που είχαν δημιουργήσει οι τράπεζες για τη διαχείριση των κοινών πιστούχων.

 

Η απόφαση για την πώληση μέρους από τις συνολικές οφειλές που μπορεί να έχει μια σειρά επιχειρήσεις επιβεβαιώνει τη διαφορετική στρατηγική κάθε τράπεζας στην αντιμετώπιση των μεγάλων επιχειρηματικών δανείων, που μπαίνει κάτω από νέο πρίσμα.

 

Παρόμοια πολιτική είχε ακολουθήσει η Τράπεζα Πειραιώς στην περίπτωση της Euromedica, όταν αποστασιοποιήθηκε από τη στάση των τριών άλλων τραπεζών και δεν πούλησε το μερίδιό της στη Farallon, ενώ στην περίπτωση του Ολύμπιου Θεραπευτηρίου Πάτρας, μέρος των δανείων της ύψους 11 εκατ. ευρώ μεταβιβάστηκε από την Τράπεζα Πειραιώς μέσα από το πακέτο Amoeba στην Bain Capital. Το υπόλοιπο των δανείων της ύψους 33 εκατ. ευρώ ανήκει στη Eurobank, η οποία δρομολογεί τη μεταβίβασή τους σε επενδυτικό σχήμα.

 

 

kathimerini.gr/

|
Ροή Ειδήεων

21:45 | Παραπολιτικά
Ο Στέφανος Χίος κατεβαίνει στις επόμενες εκλογές!


14:20 | Ελλάδα
Τραγωδία στην Αιτωλοακαρνανία: ''Βουτιά θανάτου'' για δύο νέους σε αρδευτικό κανάλι


10:15 | Ελλάδα
Καρέ-καρέ ο ξυλοδαρμός αθλητικογράφου στο Βόλο


20:14 | Αθλητισμός
Xρυσός Ολυμπιονίκης ο Αλέξανδρος Καλπογιαννάκης!


13:11 | Πρέβεζα
Σημαντική ανακοίνωση του κυνηγειτικου συλλόγου Πρέβεζας


11:23 | Ελλάδα
Ενταφιάζονται αύριο στην Κλεισούρα της Αλβανίας 573 Έλληνες πεσόντες του ελληνοϊταλικού πολέμου


10:05 | Life&Style
Ζευγάρι θα πληρώνει 500 ευρώ στο γείτονα όταν τα παιδιά κάνουν φασαρία


08:42 | Ελλάδα
Έτσι ξεπλένεται το ''μαύρο'' χρήμα στην Ελλάδα


09:30 | Ελλάδα
Πρόστιμο-μαμούθ 27 εκατ. ευρώ στην ΕΛΑΪΣ Unilever για τις μαργαρίνες


13:41 | Πρέβεζα
Ο Μητσοτάκης ανακοίνωσε τον Καχριμάνη υποψήφιο περιφερειάρχη , αλλά....


12:36 | Πρέβεζα
Σοβαρό τροχαίο πριν από λίγο στην Πρέβεζα


09:40 | Αθλητισμός
Συμφωνία Γ. Αλαφούζου - Πιεμπονγκσάντ- Μπαίνει στον Παναθηναϊκό ο Ταϊλανδός


09:36 | Ελλάδα
Στα μανταλάκια οι φωτο και τα στοιχεία του καθηγητή ''φακελάκη'' και των συνεργατών του