ΩΡΑ
09:36
ΗΜΕΡΟΜΗΝΙΑ
25-10-2018
ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ
Πρέβεζα

Ανοιχτή επιστολή ΕΛΜΕ για τις διαβάσεις στα σχολεια
Με την παρούσα επιστολή προς όλους τους φορείς που εμπλέκονται με την οδική ασφάλεια θα θέλαμε να καταθέσουμε κάποιες σκέψεις σχετικά με την ασφαλή μετακίνηση των μαθητών στα σχολεία του νομού μας ,ευαισθητοποιώντας ταυτόχρονα και την κοινωνία για το πολύ σημαντικό αυτό θέμα .

Αφορμή για αυτό ήταν η εικόνα που παρουσιάζουν οι διαβάσεις των πεζών κοντά και δίπλα στις σχολικές μονάδες του νομού μας και την οδική συμπεριφορά των οδηγών έναντι των μαθητών και των πεζών γενικότερα.

Πολλές από τις διαβάσεις των πεζών που βρίσκονται δίπλα ή κοντά στα σχολεία αφενός βρίσκονται σε άθλια κατάσταση όσο αφορά την σήμανσή τους και διαγράμμισή τους και αφετέρου, η οδική συμπεριφορά των οδηγών ελλείψει σχολικών τροχονόμων σε πολλά σχολεία του νομού μας εγκυμονεί κινδύνους για τους μαθητές.

Οι διαβάσεις των πεζών όπως γνωρίζουμε παίζουν σε όλη την Ευρώπη και σε όλο τον κόσμο ένα σημαντικό ρόλο και συμβάλλουν καθοριστικά στη μείωση των ατυχημάτων με πεζούς.

Η Ινδία φτιάχνει τρισδιάστατες διαβάσεις πεζών για να κόβουν ταχύτητα οι οδηγοί. Ο υπουργός Μεταφορών της Ινδίας ,πρότεινε πρόσφατα η διαγράμμιση στις διαβάσεις των πεζών να γίνει τρισδιάστατη, ώστε τα τρισδιάστατα σχέδια να λειτουργήσουν σαν ψηφιακό φρένο στην προσπάθεια με αυτόν τον τρόπο να μειώνουν ταχύτητα οι οδηγοί που περνούν από αυτές.

Δυστυχώς στην Ελλάδα υποβαθμίζεται ο ρόλος όχι μόνο των διαβάσεων, αλλά πολλές φορές και των φαναριών για τους πεζούς, με αποτέλεσμα να αυξάνονται κατακόρυφα οι πιθανότητες ατυχήματος.

Τα φανάρια των πεζών είναι ισοδύναμα των υπολοίπων στις τυπικές διασταυρώσεις οδών και η παραβίαση του κόκκινου σηματοδότη επιφέρει και στις δύο περιπτώσεις αυστηρές κυρώσεις.

Πέρα όμως από τις κυρώσεις είναι πολύ σημαντικό να συνειδητοποιήσουμε ότι ένας πεζός και ιδιαίτερα, αν αυτός είναι μικρός ή ηλικιωμένος ή άνθρωπος με ειδικές ανάγκες, εξαρτάται απόλυτα από τη δική μας συνεργασία, ώστε να διασχίσει κάθετα το οδόστρωμα όπου κινούμαστε ως οδηγοί.

Το παρακάτω Άρθρο του Κώδικα Οδικής Κυκλοφορίας αναφέρει:

Άρθρο 39. Συμπεριφορά των οδηγών πρός τους πεζούς

1. Όλοι οι οδηγοί πρέπει να αποφεύγουν να συμπεριφέρονται με τρόπο που μπορεί να θέσει σε κίνδυνο τους πεζούς.

Τηρουμένων των διατάξεων των άρθρων 12 παράγραφος 1, 17 παράγραφος 3 περίπτωση στ’ ́ και 19 παράγραφος 1 του παρόντος Κώδικα, όπου σε οδοστρώματα υπάρχουν διαβάσεις πεζών, οι οποίες έχουν σημανθεί με πινακίδες ή διαγραμμίσεις και η κυκλοφορία των οχημάτων ρυθμίζεται με φωτεινή σηματοδότηση ή τροχονόμους, οι οδηγοί οχημάτων υποχρεούνται:

α) Να σταματούν πριν από τη διάβαση, όταν απαγορεύεται σε αυτούς με σήμα να προχωρήσουν ή όταν τυφλοί χρησιμοποιούν και επιδεικνύουν το λευκό μπαστούνι τους, για να δείξουν ότι πρόκειται να διασχίσουν την οδό ή όταν τα Άτομα με Αναπηρίες (ΑμεΑ) πρόκειται να διασχίσουν την οδό.

Όταν επιτραπεί να προχωρήσουν, να μη διακόπτουν ή παρεμποδίζουν τη διέλευση των πεζών, τυφλών ή των Ατόμων με Αναπηρίες (ΑμεΑ), οι οποίοι έχουν ήδη εισέλθει και προχωρούν στη διάβαση, κατά τα οριζόμενα στο άρθρο 38 του παρόντας Κώδικα.

β) Αυτοί που προτίθενται να στρίψουν σε άλλη οδό, στην είσοδο της οποίας υπάρχει διάβαση πεζών, να κινούνται αργά και να παραχωρούν προτεραιότητα στους πεζούς που ήδη χρησιμοποιούν ή εισέρχονται στη διάβαση, κατά τα οριζόμενα στο άρθρο 38 του παρόντας Κώδικα και σε περίπτωση ανάγκης να διακόπτουν την πορεία του οχήματός τους.

2. Αν σε σημασμένη διάβαση πεζών η κυκλοφορία των οχημάτων δεν ρυθμίζεται με φωτεινή σηματοδότηση ή με τροχονόμο, οι οδηγοί υποχρεούνται να πλησιάζουν στη διάβαση με ταχύτητα τόσο μικρή ώστε να μην εκθέτουν σε κίνδυνο τους πεζούς που τη χρησιμοποιούν ή εισέρχονται σε αυτήν και σε περίπτωση ανάγκης, να διακόπτουν την πορεία του οχήματος τους για να επιτρέπουν την διέλευση των πεζών.

Κλείνοντας θα θέλαμε να τονίσουμε ότι δικαιώματα και υποχρεώσεις στον δρόμο δεν έχουν μόνο τα οχήματα, όπως νομίζουμε μερικές φορές, αλλά και οι πεζοί.

Κατά συνέπεια, η βελτίωση των συνθηκών ασφάλειας των πεζών είναι δυνατόν να οδηγήσει σε αποφυγή των οδικών ατυχημάτων, και αυτό αφορά όλους μας ανεξαρτήτως ποιον φορέα εκπροσωπούμε.

 

Για το ΔΣ της ΕΛΜΕ Πρέβεζας

 

|
Ροή Ειδήεων

20:14 | Κόσμος
Τεράστια κύματα ''χτυπούν'' ξενοδοχειακό συγκρότημα στην Τενερίφη [Video]


17:30 | Αρθρογραφία
ΦΟΡΑΕΙ ΠΟΤΕ ΚΟΥΚΟΥΛΑ Ο ΔΗΜΟΚΡΑΤΗΣ ;


17:05 | Ήπειρος
Αρκετό χιόνι στα ορεινά της Ηπείρου... Δειτε που απαιτούνται αλυσίδες


16:33 | Πρέβεζα
Ο Αγγελος Πουλίσης κατεβαίνει υποψήφιος με την παράταξη του Γ. Νίτσα


14:20 | Ήπειρος
Στη Διεθνή Τουριστική Έκθεση του Λονδίνου συμμετείχε και φέτος η Περιφέρεια Ηπείρου


10:40 | Πρέβεζα
Αλλάζει ο καιρός...ερχονται βροχές


10:23 | Πρέβεζα
Στην Έκθεση Τουρισμού PHILOXENIA συμμετείχε ο Δήμος Πρέβεζας


10:12 | Το σκίτσο της ημέρας
Ήρθε η ώρα να μιλήσουμε την γλώσσα της αλήθειας


10:05 | Πρέβεζα
Συνεδρίαση του Συντονιστικού Οργάνου Πολιτικής Προστασίας Π. Ε. Πρέβεζας


09:12 | Ελλάδα
Τι ασφαλιστικές εισφορές θα πληρώνουν οι ελεύθεροι επαγγελματίες από το 2019


09:12 | Ελλάδα
Εφοδος του ΣΔΟΕ στη Μόρια: Στο στόχαστρο 11 ΜΚΟ


09:12 | Πρέβεζα
Υποψήφιος με την παράταξη του Γ. Νίτσα ο Σπ. Πλέουρας


11:02 | Κόσμος
100 χρόνια από το τέλος του Α' Παγκόσμιου Πολέμου: Oι 52 μήνες μίας σύρραξης που κρίθηκε στο δυτικό μέτωπο


00:02 | Ελλάδα
The master of Milan .....Νικητής ο Τσιτσιπάς του Next Gen ATP


11:02 | Κόσμος
Το μεγαλύτερο πτωτικό σερί για το πετρέλαιο από το 1984