ΩΡΑ
10:37
ΗΜΕΡΟΜΗΝΙΑ
20-3-2019
ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ
ΠολιτικήΟρατός ο κίνδυνος διακοπής ειδικών θεραπειών - Απλήρωτες από το Νοέμβριο λογοθεραπείες και άλλες ειδικές αγωγές


Β. Γιόγιακας: «Ορατός ο κίνδυνος διακοπής ειδικών θεραπειών»

Κατάθεση Επίκαιρης Ερώτησης προς τον Υπουργό Υγείας

 

Η διευθέτηση σοβαρών εκκρεμοτήτων οι οποίες απειλούν τη συνέχιση των ειδικών θεραπειών παιδιών, εφήβων και ΑμεΑ είναι το θέμα Επίκαιρης Ερώτησης που κατέθεσε ο Βασίλης Γιόγιακας προς τον Υπουργό Υγείας.

 

Ο βουλευτής Θεσπρωτίας της Νέας Δημοκρατίας αναφέρει ότι η διαδικασία έγκρισης των γνωματεύσεων ειδικών θεραπειών σε συνδυασμό με τη δυσλειτουργία του συστήματος ηλεκτρονικής συνταγογράφησης οδηγούν σε απώλεια πολύτιμου θεραπευτικού χρόνου, σημαντική οικονομική επιβάρυνση των γονέων και, κυρίως, κίνδυνο διακοπής των ειδικών θεραπειών με αποτέλεσμα να ακυρώνεται θεραπευτική εργασία ετών. Ως προς αυτό υπογραμμίζει την άρνηση του Ε.Ο.Π.Υ.Υ. να διατηρηθούν οι ισχύουσες γνωματεύσεις αλλά και να ισχύσουν αναδρομικά οι ηλεκτρονικές καθώς και το «πάγωμα» της αποζημίωσης δαπανών θεραπειών που αφορούν την περίοδο Νοέμβριος 2018 - Φεβρουάριος 2019.

 

 

 

Παράλληλα καλεί τον αρμόδιο Υπουργό να απαντήσει τι πρόκειται να γίνει με άλλα εκκρεμή ζητήματα όπως η αύξηση του προϋπολογισμού του Ε.Ο.Π.Υ.Υ. για την ειδική αγωγή ώστε να καλύπτει και τα ΑμεΑ άνω των 21 ετών, η πιστοποίηση των Παιδιάτρων με ειδίκευση στις μη αναγνωρισμένες υποειδικότητες της Νευρολογίας Παίδων και της Αναπτυξιολογίας, η τήρηση του ευρωπαϊκού κανονισμού για την προστασία προσωπικών δεδομένων καθώς και η λειτουργία της αναφερόμενης στον Ε.Κ.Π.Υ. ελεγκτικής επιτροπής έτσι ώστε να καλύψει τα αιτήματα σε πανελλήνια κλίμακα και μέσα στο προβλεπόμενο διάστημα.

 

 

 

Το πλήρες κείμενο της Ερώτησης έχει ως εξής:

 

 

 

 

 

ΕΠΙΚΑΙΡΗ ΕΡΩΤΗΣΗ

 

Προς τον κ. Υπουργό Υγείας

 

 

 

ΘΕΜΑ: «Επίλυση σοβαρών εκκρεμοτήτων σχετικά με την έγκριση ειδικών θεραπειών» 

 

 

 

Σοβαρά προσκόμματα στην υλοποίηση των παροχών υγείας που αφορούν την ειδική αγωγή εξακολουθούν να υφίστανται λόγω των σχετικών προβλέψεων του νέου Ενιαίου Κανονισμού Παροχών Υγείας (Ε.Κ.Π.Υ.) του Ε.Ο.Π.Υ.Υ.. Σύμφωνα με επίσημες ανακοινώσεις φορέων γονέων και επαγγελματιών ειδικής αγωγής η διαδικασία έγκρισης των γνωματεύσεων ειδικών θεραπειών σε συνδυασμό με τη δυσλειτουργία της ηλεκτρονικής συνταγογράφησης έχει ήδη επιπτώσεις στη συνέχιση των ειδικών θεραπειών και στην υποστήριξη γονέων κι επαγγελματιών ειδικής αγωγής.

 

 

 

Ενώ μέχρι το πρώτο 10ημερο του Μαρτίου είχαν υποβληθεί μέσω του συστήματος ηλεκτρονικής συνταγογράφησης όχι περισσότερες από 250-300 γνωματεύσεις και ο χρόνος αναμονής για έκδοση γνωμάτευσης από δημόσιες δομές υπερβαίνει τους 6 μήνες, ο Ε.Ο.Π.Υ.Υ. δεν αποδέχεται τη διατήρηση των ισχυουσών – χειρόγραφων – γνωματεύσεων αλλά ούτε την αναδρομική ισχύ των ηλεκτρονικών. Επαγγελματίες και δομές ειδικής αγωγής υποχρεούνται να καταχωρήσουν τις ισχύουσες γνωματεύσεις στο ηλεκτρονικό σύστημα, μια εξαιρετικά χρονοβόρος διαδικασία που καθίσταται πρακτικά αδύνατη και λόγω των ορατών δυσλειτουργιών της ηλεκτρονικής συνταγογράφησης. Τα παραπάνω συνεπάγονται απώλεια πολύτιμου θεραπευτικού χρόνου, σημαντική οικονομική επιβάρυνση των γονέων - που απευθύνονται σε ιδιώτη ιατρό για γνωμάτευση – και, κυρίως, κίνδυνο διακοπής των ειδικών θεραπειών με αποτέλεσμα να ακυρώνεται θεραπευτική εργασία ετών. Την ίδια στιγμή εκκρεμεί η αποζημίωση των δαπανών θεραπειών που αφορούν τη μεταβατική περίοδο Νοέμβριος 2018 - Φεβρουάριος 2019 ενώ δεν είναι σαφές σύμφωνα με ποιο παράρτημα του Ε.Κ.Π.Υ. θα γίνει ο υπολογισμός των ποσών.

 

 

 

Επιπροσθέτως, παραμένουν προς διευκρίνιση ή σε εκκρεμότητα άλλα ζητήματα όπως η διαμόρφωση της προϋπολογισθείσας δαπάνης μετά την πρόσβαση σε ειδικές θεραπείες ΑμεΑ άνω των 21 ετών, ο καθορισμός των κριτηρίων πιστοποίησης των Παιδιάτρων με ειδίκευση στις μη αναγνωρισμένες υποειδικότητες της Νευρολογίας Παίδων και της Αναπτυξιολογίας, η τήρηση του ευρωπαϊκού κανονισμού για την προστασία προσωπικών δεδομένων καθώς και η λειτουργία της αναφερόμενης στον Ε.Κ.Π.Υ. ελεγκτικής επιτροπής έτσι ώστε να μπορεί να εγκρίνει γνωματεύσεις ειδικών θεραπειών για όλη τη χώρα μέσα στο προβλεπόμενο χρονικό διάστημα ων 30 ημερών.

 

 

 

Κατόπιν τούτων ερωτάται ο κ. Υπουργός:

 

Αν ο Ε.Ο.Π.Υ.Υ, θα αποδεχθεί τη διατήρηση των ισχυουσών γνωματεύσεων που εγκρίθηκαν πριν τη λειτουργία της ηλεκτρονικής συνταγογράφησης μέχρι τη λήξη ισχύος τους ή/και την αναδρομική ισχύ των ηλεκτρονικών,Πότε και με ποια μέθοδο υπολογισμού θα καταβληθεί η αποζημίωση των δαπανών θεραπειών που αφορούν τη μεταβατική περίοδο Νοέμβριος 2018 - Φεβρουάριος 2019, Αν και κατά ποιο ποσό πρόκειται να αυξηθεί ο προϋπολογισμός των ειδικών θεραπειών ώστε να καλύπτεις τα προσφάτως ενταχθέντα ΑμεΑ άνω των 21 ετών,Πώς και μέχρι πότε θα επιλυθεί η πιστοποίηση στο ηλεκτρονικό σύστημα του Ε.Ο.Π.Υ.Υ. των ιατρών μη επισήμως αναγνωρισμένων υποειδικοτήτων της Παιδιατρικής,Πότε θα λειτουργήσει με την προβλεπόμενη σύνθεση ειδικοτήτων η ελεγκτική επιτροπή και πώς θα διασφαλίζεται η μη σύγκρουση συμφερόντων ελεγχόμενου και ελεγκτή καθώς και η έγκαιρη έκδοση των γνωματεύσεων σε πανελλήνια κλίμακα.

 

|


Ροή Ειδήεων

21:09 | Πρέβεζα
ΣΤΗΝ ΑΘΗΝΑ Ο ΠΡΩΤΟΣ ΑΓΩΝΑΣ ΤΗΣ ΧΡΟΝΙΑΣ ΓΙΑ ΤΟΝ ΑΘΛΗΤΙΚΟ ΣΥΛΛΟΓΟ ΠΡΕΒΕΖΑΣ ''ΕΥΖΗΝ'' ΜΕ ΠΟΛΛΕΣ ΔΙΑΚΡΙΣΕΙΣ


04:56 | Ελλάδα
Ισχυρή σεισμική δόνηση στην Κεφαλλονιά - Αισθητή και στην Πρέβεζα


21:09 | Ελλάδα
Νέο ασφαλιστικό: Ποιοι κερδίζουν και ποιοι χάνουν - Παραδείγματα


20:00 | Ήπειρος
Συνάντηση Περιφερειάρχη για το υπό δημιουργία Πάρκο Υψηλής Τεχνολογίας


14:50 | Πρέβεζα
Φαντασμαγορική επίσημη τελετή έναρξης του Καρναβαλιού το Σάββατο 1η Φλεβάρη


14:09 | Πρέβεζα
Δήλωση Γιαννάκη για την στελέχωση του φαρμακείου του ΕΟΠΥΥ στην Πρέβεζα


14:09 | Πολιτική
Η στήριξη παραγωγικών τομέων που προσφέρουν ανταγωνιστικό πλεονέκτημα ο βασικος πυλώνας του ΕΣΠΑ 2021 -2027


14:02 | Πολιτική
Οι αποφάσεις του ΚΥΣΕΑ για τις κρίσεις των Ε.Δ.


1:50 | Πρέβεζα
Δύο συλλήψεις για διάρρηξη - κλοπή περιπτέρου στο Καναλλάκι Πρέβεζας


13:09 | Πρεβεζα
Εκδόθηκε ο 9ος τόμος του περιοδικού ''Περί Ιστορίας'' με άρθρο για την Πρέβεζα και την Πάργα


11:11 | Πρεβεζα
Ο όμιλος UNESCO Πρέβεζας για την incognito επίσκεψη της υπουργού πολιτισμού στην Ήπειρο


11:00 | Πρεβεζα
Πρεβεζάνος Σεφ εκπαιδευτής στην ανώτατη τουριστική σχολή ΑΣΤΕΡ Ρόδου


10:40 | Πρεβεζα
Πρωτοστατεί ο Δήμος Πρέβεζας ιδρύοντας την πρώτη Ακαδημία Ψηφιακών Δεξιοτήτων Cisco Networking Academy στην Ήπειρο


09:24 | Πρεβεζα
Εθελοντική δράση για τον καθαρισμό του Μονολιθίου


20:00 | Πολιτική
Γυναίκα η επόμενη πρόεδρος της Δημοκρατίας - Το διάγγελμα Κυρ. Μητσοτάκη


15:01 | Πρέβεζα
Σε εξέλιξη βρίσκονται οι ενέργειες του Δήμου Πρέβεζας για την επαναλειτουργία Λαϊκής Αγοράς