ΩΡΑ
10:37
ΗΜΕΡΟΜΗΝΙΑ
20-3-2019
ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ
ΠολιτικήΟρατός ο κίνδυνος διακοπής ειδικών θεραπειών - Απλήρωτες από το Νοέμβριο λογοθεραπείες και άλλες ειδικές αγωγές


Β. Γιόγιακας: «Ορατός ο κίνδυνος διακοπής ειδικών θεραπειών»

Κατάθεση Επίκαιρης Ερώτησης προς τον Υπουργό Υγείας

 

Η διευθέτηση σοβαρών εκκρεμοτήτων οι οποίες απειλούν τη συνέχιση των ειδικών θεραπειών παιδιών, εφήβων και ΑμεΑ είναι το θέμα Επίκαιρης Ερώτησης που κατέθεσε ο Βασίλης Γιόγιακας προς τον Υπουργό Υγείας.

 

Ο βουλευτής Θεσπρωτίας της Νέας Δημοκρατίας αναφέρει ότι η διαδικασία έγκρισης των γνωματεύσεων ειδικών θεραπειών σε συνδυασμό με τη δυσλειτουργία του συστήματος ηλεκτρονικής συνταγογράφησης οδηγούν σε απώλεια πολύτιμου θεραπευτικού χρόνου, σημαντική οικονομική επιβάρυνση των γονέων και, κυρίως, κίνδυνο διακοπής των ειδικών θεραπειών με αποτέλεσμα να ακυρώνεται θεραπευτική εργασία ετών. Ως προς αυτό υπογραμμίζει την άρνηση του Ε.Ο.Π.Υ.Υ. να διατηρηθούν οι ισχύουσες γνωματεύσεις αλλά και να ισχύσουν αναδρομικά οι ηλεκτρονικές καθώς και το «πάγωμα» της αποζημίωσης δαπανών θεραπειών που αφορούν την περίοδο Νοέμβριος 2018 - Φεβρουάριος 2019.

 

 

 

Παράλληλα καλεί τον αρμόδιο Υπουργό να απαντήσει τι πρόκειται να γίνει με άλλα εκκρεμή ζητήματα όπως η αύξηση του προϋπολογισμού του Ε.Ο.Π.Υ.Υ. για την ειδική αγωγή ώστε να καλύπτει και τα ΑμεΑ άνω των 21 ετών, η πιστοποίηση των Παιδιάτρων με ειδίκευση στις μη αναγνωρισμένες υποειδικότητες της Νευρολογίας Παίδων και της Αναπτυξιολογίας, η τήρηση του ευρωπαϊκού κανονισμού για την προστασία προσωπικών δεδομένων καθώς και η λειτουργία της αναφερόμενης στον Ε.Κ.Π.Υ. ελεγκτικής επιτροπής έτσι ώστε να καλύψει τα αιτήματα σε πανελλήνια κλίμακα και μέσα στο προβλεπόμενο διάστημα.

 

 

 

Το πλήρες κείμενο της Ερώτησης έχει ως εξής:

 

 

 

 

 

ΕΠΙΚΑΙΡΗ ΕΡΩΤΗΣΗ

 

Προς τον κ. Υπουργό Υγείας

 

 

 

ΘΕΜΑ: «Επίλυση σοβαρών εκκρεμοτήτων σχετικά με την έγκριση ειδικών θεραπειών» 

 

 

 

Σοβαρά προσκόμματα στην υλοποίηση των παροχών υγείας που αφορούν την ειδική αγωγή εξακολουθούν να υφίστανται λόγω των σχετικών προβλέψεων του νέου Ενιαίου Κανονισμού Παροχών Υγείας (Ε.Κ.Π.Υ.) του Ε.Ο.Π.Υ.Υ.. Σύμφωνα με επίσημες ανακοινώσεις φορέων γονέων και επαγγελματιών ειδικής αγωγής η διαδικασία έγκρισης των γνωματεύσεων ειδικών θεραπειών σε συνδυασμό με τη δυσλειτουργία της ηλεκτρονικής συνταγογράφησης έχει ήδη επιπτώσεις στη συνέχιση των ειδικών θεραπειών και στην υποστήριξη γονέων κι επαγγελματιών ειδικής αγωγής.

 

 

 

Ενώ μέχρι το πρώτο 10ημερο του Μαρτίου είχαν υποβληθεί μέσω του συστήματος ηλεκτρονικής συνταγογράφησης όχι περισσότερες από 250-300 γνωματεύσεις και ο χρόνος αναμονής για έκδοση γνωμάτευσης από δημόσιες δομές υπερβαίνει τους 6 μήνες, ο Ε.Ο.Π.Υ.Υ. δεν αποδέχεται τη διατήρηση των ισχυουσών – χειρόγραφων – γνωματεύσεων αλλά ούτε την αναδρομική ισχύ των ηλεκτρονικών. Επαγγελματίες και δομές ειδικής αγωγής υποχρεούνται να καταχωρήσουν τις ισχύουσες γνωματεύσεις στο ηλεκτρονικό σύστημα, μια εξαιρετικά χρονοβόρος διαδικασία που καθίσταται πρακτικά αδύνατη και λόγω των ορατών δυσλειτουργιών της ηλεκτρονικής συνταγογράφησης. Τα παραπάνω συνεπάγονται απώλεια πολύτιμου θεραπευτικού χρόνου, σημαντική οικονομική επιβάρυνση των γονέων - που απευθύνονται σε ιδιώτη ιατρό για γνωμάτευση – και, κυρίως, κίνδυνο διακοπής των ειδικών θεραπειών με αποτέλεσμα να ακυρώνεται θεραπευτική εργασία ετών. Την ίδια στιγμή εκκρεμεί η αποζημίωση των δαπανών θεραπειών που αφορούν τη μεταβατική περίοδο Νοέμβριος 2018 - Φεβρουάριος 2019 ενώ δεν είναι σαφές σύμφωνα με ποιο παράρτημα του Ε.Κ.Π.Υ. θα γίνει ο υπολογισμός των ποσών.

 

 

 

Επιπροσθέτως, παραμένουν προς διευκρίνιση ή σε εκκρεμότητα άλλα ζητήματα όπως η διαμόρφωση της προϋπολογισθείσας δαπάνης μετά την πρόσβαση σε ειδικές θεραπείες ΑμεΑ άνω των 21 ετών, ο καθορισμός των κριτηρίων πιστοποίησης των Παιδιάτρων με ειδίκευση στις μη αναγνωρισμένες υποειδικότητες της Νευρολογίας Παίδων και της Αναπτυξιολογίας, η τήρηση του ευρωπαϊκού κανονισμού για την προστασία προσωπικών δεδομένων καθώς και η λειτουργία της αναφερόμενης στον Ε.Κ.Π.Υ. ελεγκτικής επιτροπής έτσι ώστε να μπορεί να εγκρίνει γνωματεύσεις ειδικών θεραπειών για όλη τη χώρα μέσα στο προβλεπόμενο χρονικό διάστημα ων 30 ημερών.

 

 

 

Κατόπιν τούτων ερωτάται ο κ. Υπουργός:

 

Αν ο Ε.Ο.Π.Υ.Υ, θα αποδεχθεί τη διατήρηση των ισχυουσών γνωματεύσεων που εγκρίθηκαν πριν τη λειτουργία της ηλεκτρονικής συνταγογράφησης μέχρι τη λήξη ισχύος τους ή/και την αναδρομική ισχύ των ηλεκτρονικών,Πότε και με ποια μέθοδο υπολογισμού θα καταβληθεί η αποζημίωση των δαπανών θεραπειών που αφορούν τη μεταβατική περίοδο Νοέμβριος 2018 - Φεβρουάριος 2019, Αν και κατά ποιο ποσό πρόκειται να αυξηθεί ο προϋπολογισμός των ειδικών θεραπειών ώστε να καλύπτεις τα προσφάτως ενταχθέντα ΑμεΑ άνω των 21 ετών,Πώς και μέχρι πότε θα επιλυθεί η πιστοποίηση στο ηλεκτρονικό σύστημα του Ε.Ο.Π.Υ.Υ. των ιατρών μη επισήμως αναγνωρισμένων υποειδικοτήτων της Παιδιατρικής,Πότε θα λειτουργήσει με την προβλεπόμενη σύνθεση ειδικοτήτων η ελεγκτική επιτροπή και πώς θα διασφαλίζεται η μη σύγκρουση συμφερόντων ελεγχόμενου και ελεγκτή καθώς και η έγκαιρη έκδοση των γνωματεύσεων σε πανελλήνια κλίμακα.

 

|Ροή Ειδήεων

11:14 | Πρέβεζα
Σαν σήμερα η Πρεβεζάνα Αθανασία Τζουμελέκα κατακτά το χρυσό μετάλλιο στο βάδην


19:39 | Αθλητικά
H εθνική προσγειώθηκε στην Σαγκάη.... αποθεώθηκαν οι παίκτες [Photos]


19:16 | Πολιτική
Video από την άφιξή του Κυρ. Μητσοτάκη στο Προεδρικό Μέγαρο Ηλυσίων


18:52 | Πρέβεζα
ΕΝ ΝΙΚΟΠΟΛΕΙ AΚΤΙΑ 2019 ..το πρόγραμμα των εκδηλώσεων


18:24 | Life&Style
Αν χαλάσει ο υαλοκαθαριστήρας του αυτοκινήτου σας (Video)


16:57 | Πρέβεζα
Πυρκαγιές σε εξέλιξη στον Λούρο και την Κορώνη


11:28 | Πρέβεζα
Εκθεση Ηπειρώτικων προιοντων 23-25 Αυγουστου στην Πρέβεζα


10:42 | Πρέβεζα
Μέσα σε κλίμα συγκίνησης η τελευταία συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου


09:30 | Πρέβεζα
Μεγάλη τουριστική επένδυση ''ξεκλειδώνει'' στο Άκτιο ύψους 115εκ. ευρώ


20:45 | Πρέβεζα
Πυρκαγιά σε δασική έκταση στην Κορώνη Πάργας


18:24 | Ελλάδα
Επεσε ελικόπτερο στον Πόρο


09:39 | Πρέβεζα
Ξεκίνησε η νέα κυνηγετική περίοδος - Μηνυμα του προέδρου του συλόγγου της Πρέβεζας


15:14 | Πρέβεζα
Με εκπλήξεις, δώρα και ειδικές τιμές η ''Λευκή Νύχτα''στην Πρέβεζα


18:24 | Πρέβεζα
Το Επιμελητήριο Πρέβεζας προχώρησε σε συμφωνία συνεργασίας με το Ελληνο-Σερβικό Επιμελητήριο Ελλάδας