ΩΡΑ
11:24
ΗΜΕΡΟΜΗΝΙΑ
20-6-2019
ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ
ΕλλάδαΠρόοδος στη μάχη κατά των fake news από Facebook, Google και Twitter


Βήματα προόδου για την αντιμετώπιση της παραπληροφόρησης και των fake news κάνουν οι διαδικτυακές πλατφόρμες, όπως το Facebook, η Google και το Twitter. Όπως δείχνουν οι τελευταίες μηνιαίες εκθέσεις -που δημοσιεύει κάθε μήνα η Ευρωπαϊκή Επιτροπή- οι διαδικτυακές πλατφόρμες σημείωσαν σημαντική πρόοδο στο πλαίσιο του κώδικα δεοντολογίας για την παραπληροφόρηση.

Αναμένουμε τώρα από τις διαδικτυακές πλατφόρμες να διατηρήσουν την ίδια δυναμική, να εντείνουν τις προσπάθειές τους και να εφαρμόσουν όλες τις δεσμεύσεις που έχουν αναλάβει βάσει του κώδικα» αναφέρει η Επιτροπή σε κοινή ανακοίνωση που υπογράφουν οι αρμόδιοι Επίτροποι.


Η κοινή δήλωση συνοδεύει την έκθεση σχετικά με την πρόοδο που επιτεύχθηκε στην καταπολέμηση της παραπληροφόρησης την περίοδο των ευρωεκλογών. “Το πρωτοφανώς υψηλό ποσοστό συμμετοχής στις ευρωεκλογές υπογράμμισε το αυξημένο ενδιαφέρον των πολιτών για την ευρωπαϊκή δημοκρατία. Είμαστε πεπεισμένοι ότι οι προσπάθειές μας συντέλεσαν στον περιορισμό των επιπτώσεων των ενεργειών παραπληροφόρησης, μεταξύ άλλων και από ξένους παράγοντες, με τον στενότερο συντονισμό μεταξύ της ΕΕ και των κρατών μελών” αναφέρεται στην ίδια ανακοίνωση. Πάντως, όπως τονίζουν οι υπογράφοντες ο πόλεμος κατά της παραπληροφόρησης δεν έχει οριστικά κερδηθεί. “Οι ευρωπαϊκές εκλογές, άλλωστε, δεν διεξήχθησαν χωρίς παραπληροφόρηση· δεν θα πρέπει να αποδεχτούμε τη νέα αυτή κατάσταση ως φυσιολογική”

 

Θυμίζουμε ότι η ΕΕ συνεργάστηκε με τις διαδικτυακές πλατφόρμες και τον κλάδο του Διαδικτύου με την κατάρτιση εθελοντικού κώδικα δεοντολογίας για την παραπληροφόρηση. Στόχος του κώδικα είναι η ενίσχυση της διαφάνειας των πολιτικών μηνυμάτων και η αποτροπή της χειραγώγησης των υπηρεσιών τους, προκειμένου να διασφαλιστεί ότι οι χρήστες γνωρίζουν για ποιους λόγους βλέπουν συγκεκριμένο πολιτικό περιεχόμενο και διαφημίσεις, καθώς και από πού και από ποιους προέρχονται.


Οι τελευταίες εκθέσεις (σσ του Μαΐου) επιβεβαιώνουν την τάση των προηγούμενων αξιολογήσεων της Επιτροπής. Από τον Ιανουάριο, όλες οι πλατφόρμες έχουν σημειώσει πρόοδο όσον αφορά τη διαφάνεια της πολιτικής διαφήμισης και τη δημοσιοποίηση των διαφημίσεων αυτών σε βιβλιοθήκες που παρέχουν χρήσιμα εργαλεία για την ανάλυση των διαφημιστικών δαπανών από πολιτικούς φορείς σε ολόκληρη την ΕΕ. Το Facebook έλαβε μέτρα για να εξασφαλίσει τη διαφάνεια της διαφήμισης βάσει θέματος, ενώ η Google και το Twitter έχουν μεγαλύτερη απόσταση να καλύψουν ως προς αυτό το ζήτημα.


“Η Google, το Facebook και το Twitter ανέφεραν βελτιώσεις στον έλεγχο των τοποθετήσεων διαφημίσεων προκειμένου να περιοριστεί η κακόβουλη πρακτική του «δολώματος για κλικ» και να μειωθούν τα διαφημιστικά έσοδα όσων διασπείρουν παραπληροφόρηση. Ωστόσο, δεν έχει σημειωθεί επαρκής πρόοδος στην ανάπτυξη εργαλείων για την αύξηση της διαφάνειας και της αξιοπιστίας των ιστοτόπων που φιλοξενούν διαφημίσεις” αναφέρει η Επιτροπή.

 

sepe.gr

|Ροή Ειδήεων

14:55 | Ελλαδα
Ισχυρή σεισμική δόνηση στη Αθηνα


11:14 | Πρέβεζα
Συνελήφθη 30χρονος προσωρινά υπεύθυνος καταστήματος για ηχορύπανση


11:00 | Πρέβεζα
Συνελήφθη δραπέτης ο οποίος εξέτιε ποινή κάθειρξης για ληστεία τελεσθείσα με ιδιαίτερη σκληρότητα


17:41 | Life&Style
Ιδιοκτήτης ταβέρνας στα Χανιά σωζει τη ζωή τουρίστα πελάτη του από πνιγμό [Video]


17:00 | Πολιτική
Ο Μαργαρίτης Σχοινάς νέος Επίτροπος στην Κομισιόν από την Ελλάδα


10:01 | Κόσμος
Ιαπωνία: Πυρκαγιά σε στούντιο animation - Φόβοι για αρκετούς νεκρούς


09:49 | Ελλάδα
Μονοκινητήριο αεροσκάφος έκανε αναγκαστική προσγείωση σε παράδρομο της Εγνατίας Οδού


09:12 | Λευκάδα
Στον Άκτωρα το οδικό έργο Αμβρακία - Λευκάδα


11:14 | Ελλάδα
Κοινωνικός τουρισμός 2019: Αναρτήθηκαν οι προσωρινοί πίνακες δικαιούχων


10:02 | Πρέβεζα
Τελέστηκαν τα Θυρανοίξια του Ι.Ν. Αγίας Μαρίνας στην μαρίνα της Πρέβεζας


09:39 | Πρέβεζα
Ο Άλκης Αλκαίος ''συναντά'' τον Κώστα Καρυωτάκη...


22:00 | Αθλητικά
Live Ολυμπιακός Νότιγχαμ Φόρεστ


13:26 | Άρτα
Κρατούσαν ομήρους 14 ανθρώπους! Τους χτυπούσαν και ζητούσαν λύτρα


20:15 | Ήπειρος
Πυρκαγια σε αποθήκη αλόγων στην Γλυκή Θεσπρωτίας


19:00 | Πρέβεζα
Αύριο κανονικά η θεατρική παράσταση "Οδυσσεβάχ"