ΩΡΑ
13:49:36
ΗΜΕΡΟΜΗΝΙΑ
30-3-2012
ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ
Ιωάννινα

Ξεσπιτωμένοι και χαρατσωμένοι οι κάτοικοι της Πλατανούσας
 

Του Κώστα Μπατσή

Άλλο πάλι και τούτο. Κάτοικοι του κεφαλοχωριού Πλατανούσας, του Δήμου Βορείων Τζουμέρκων Ιωαννίνων, ξεσπιτωμένοι από τη φύση και τη σφραγίδα  του Ινστιτούτου Γεωλογικών Ερευνών (ΙΓΜΕ), δηλαδή του επίσημου κράτους, καλούνται να πληρώσουν το χαράτσι του Έκτακτου Ειδικού Τέλους Ηλεκτροδοτούμενων Δομημένων Επιφανειών (Ε.Ε.Τ.Η.Δ. Ε.) για… ανύπαρκτα σπίτια.

Το πρόβλημα των ακατοίκητων σπιτιών είναι παλαιό και πηγάζει από το γεγονός πως σε μεγάλο μέρος του οικισμού σημειώνονται συχνές κατολισθήσεις, με αποτέλεσμα το έδαφος να είναι ασταθές, τα σπίτια να υπόκεινται ζημιές και ρωγμές και να μετακινούνται συνεχώς. Από τα φαινόμενα αυτά έχουν καταστεί επικίνδυνα και ακατάλληλα όχι μόνο τα σπίτια αλλά μεγάλη έκταση της περιοχής, ένα κομμάτι της οποίας κινδυνεύει να βρεθεί στην… κοίτη του Αράχθου.

Το ΙΓΜΕ ασχολήθηκε επανειλημμένα με το φαινόμενο, διεξάγοντας πολλές μελέτες, μετά τις οποίες ενέταξε την περιοχή σε τρεις ζώνες σε σχέση με το βαθμό της ακαταλληλότητας, επικινδυνότητας και επιβαλλομένων απαγορευτικών προϋποθέσεων.

Μετά από αυτές τις διαπιστώσεις και με δεδομένες τις συνεχείς μετατοπίσεις εδάφους και οικιών και τις σοβαρές ζημιές που σημειώθηκαν στα κτίρια των χαρακτηρισθέντων ως επικίνδυνων για τη διαμονή κατοίκων περιοχών, οι ιδιοκτήτες αναγκάστηκαν να εγκαταλείψουν τις πατρογονικές εστίες, παίρνοντας μαζί τους και τα υπάρχοντά τους, αφήνοντας μόνο ελάχιστα εργαλεία και κάποια άλλα απαραίτητα για προσωρινή επίσκεψη.

Διεπόμενοι όμως από ευαισθησία προς τα πατρικά τους σπίτια και αποφεύγοντας την οριστική εγκατάλειψή τους και την αποξένωσή τους από την ιδιαίτερη πατρίδα τους, διατήρησαν την παροχή ηλεκτρικού ρεύματος για στοιχειώδεις ανάγκες. Ανάγκες οι οποίες αν δεν αντιμετωπιστούν τα σπίτια των προγόνων τους θα ερειπωθούν στο πέρασμα του χρόνου. Σ΄αυτές υπάγονται ο φωτισμός κατά την εκεί σύντομη παραμονή τους, το πότισμα, η χρήση ηλεκτρικών εργαλείων για αποψιλώσεις, κοπές ξύλων, κλαδέματα, κ.ά.

Απαραίτητο λοιπόν το ρεύμα, το οποίο πληρώνουν μαζί με όλα τα συμπαρομαρτούντα  τους λογαριασμούς της ΔΕΗ, αν και το χρησιμοποιούν ελάχιστα και σε σπάνιες περιπτώσεις. Έρχεται τώρα το κράτος και ζητάει τέλος γι΄αυτές τις… ηλεκτροδοτούμενες δομημένες επιφάνειες την καταβολή του νέου χαρατσιού, που επέβαλε πανελληνίως προκειμένου ν΄αρμέξει για άλλη μια φορά τους ιδιοκτήτες ακινήτων, που καταριούνται την ώρα και τη στιγμή που αποφάσισαν να βάλλουν κεραμίδι στο κεφάλι τους, που τώρα δεν μπορούν να το ξεφορτωθούν ή και να το χρησιμοποιήσουν εναντίον των εμπνευστών του νέου φόρου.

Και τους χαρατσώνει με το υψηλό κόστος των τριών (3) ευρώ ανά τετραγωνικό μέτρο, τη στιγμή που είναι ολοφάνερο πως οι κατοικίες που βρίσκονται στις ακατάλληλες ή με προϋποθέσεις κατάλληλες ζώνες οίκησης δεν κοστίζουν… δραχμή, αφού είναι εκτός κάθε δυνατότητας συναλλαγής, δηλαδή αγοραπωλησίας ή μίσθωσης και η αντικειμενική και αγοραστική τους αξία είναι μηδαμινή ή και μηδενική. Γιατί ποιος τρελός θα πήγαινε ν΄αγοράσει ή να  μείνει σε σπίτι το οποίο ανά πάσα στιγμή κινδυνεύει να βρεθεί μαζί μ΄αυτό στο ποτάμι εξαιτίας της αστάθειας του εδάφους και των συχνών κατολισθήσεων που σημειώνονται.

Κι όμως το ανάλγητο κράτος φορολογεί ανύπαρκτες περιουσίες και απειλεί με διακοπή της ηλεκτροδότησης ακινήτων από μη «συμμορφούμενους» ιδιοκτήτες. Το παράδοξο αυτό φαινόμενο απασχόλησε τη Δημοτική Αρχή του Δήμου Βορείων Τζουμέρκων, η οποία με έγγραφό της προς τον αναπληρωτή υπουργό οικονομικών κ. Π. Οικονόμου, το οποίο υπογράφει ο δήμαρχος κ. Γ. Σεντελές, ζητεί τη διευθέτηση του θέματος. Δηλαδή το αυτονόητο, όπως έχει γίνει και σε άλλες περιπτώσεις. Να οριστεί στο ελαχιστότατο η αντικειμενική αξία των ακινήτων που βρίσκονται στις… διακεκαυμένες ζώνες και να εξαιρεθούν από το Ε.Ε.Τ.Η.Δ.Ε. όλες οι ηλεκτροδοτούμενες δομημένες επιφάνειες που βρίσκονται εντός αυτών. Και αν αυτό τελικά δεν είναι δυνατόν να περιοριστεί στο ελάχιστο. Αιτήματα δίκαια και λογικά που πρέπει να ικανοποιηθούν σύντομα και χωρίς δεύτερη ματιά και εσκεμμένη χρονοτριβή.

Κύριε Οικονόμου, σε σας εναπόκειται να δώσετε την ενδεικνυόμενη λύση στο δίκαιο αίτημα του δήμου και των κατοίκων της Πλατανούσας.  Αναμένομεν

|
Ροή Ειδήεων

10:23 | Life&Style
Τα πιο ωραία φωτογραφικά στιγμιότυπα του βασιλικού γάμου του Χάρρυ και της Μεγκαν


22:22 | Πρέβεζα
Εθελοντική αιμοδοσία από τον σύλλογο γυναικών Θεσπρωτικού


09:58 | Πολιτική
Σύμβολο του Σκοπιανού αλυτρωτισμού και επεκτατισμού το ''Μακεδονία του Ίλιντεν'' που συζητά ο Τσίπρας με τους γείτονες


09:36 | Πρέβεζα
99η Επέτειος Εθνικής Μνήμης Γενοκτονίας Του Ποντιακού Ελληνισμού- Eκδηλώσεις Μνήμης Σε Σαμψούντα Και Πρέβεζα


12:20 | Πρέβεζα
Ευχαριστήριο μηνυμα του προέδρου της ΝΟΔΕ Πρέβεζας Ν. Τζίμα


22:22 | Ελλάδα
Απεβίωσε ο Θεόδωρος Βασιλάκης ιδρυτής της Aegean


22:22 | Παραπολιτικά
#Podemos ...ήταν δίκαιο και έγινε βίλα


10:59 | Πρέβεζα
8 οι γαλαζιες σημαίες στις παραλίες της Πρέβεζας και της Πάργας για το 2018


10:13 | Πρέβεζα
Σύσκεψη ομοσπονδιών αγροτικών συλλόγων Άρτας και Πρέβεζας για τα οξυμένα προβλήματα του κλάδου


23:48 | Τρολαρίσματα
Το Email του Καρανίκα στον Τσίπρα


23:45 | Αθλητισμός
Στην Αθλέτικο το Europa League


23:02 | Πολιτική
Κυριαρχία της ΔΑΠ ΝΔΦΚ σε ΑΕΙ και ΤΕΙ δειχνουν τα πρώτα αποτελέσματα


11:14 | Πρέβεζα
Συνάντηση του προεδρείου του επιμελητηρίου Πρέβεζας με τον Υπουργό Εσωτερικών


08:42 | Life&Style
Το ''τερμάτισε'' ο Χρήστος Δάντης με το νέο του τραγούδι...