ΩΡΑ
16:26:04
ΗΜΕΡΟΜΗΝΙΑ
12-09-2012
ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ
Υγεία



Καπνίζετε ?? Ακόμη?? Γιατί ?? Αδιαφορείτε για τον ευατό σας??


ΠΕΛΜΑ ΦΘΙΝΟΠΩΡΟ 2023 🌟 Ανακάλυψε Μοναδικά σχέδια στις καλύτερες τιμές!

 





 
 Γράφει ο Βασίλης Καραβάσης
Πολύ ανησυχητικά είναι τα στοιχεία που παρουσιάστηκαν (πέρυσι -το 11) από τον καθηγητή καρδιολογίας Κο Τούτουζα και τον πρόεδρο της αντικαπνιστικής εταιρείας κο Χούλη στο πλαίσιο της παγκόσμιας ημέρας κατά του καπνίσματος όσον αφορά την χώρα μας σε σχέση με το κάπνισμα. Δυστυχώς παρά το ότι είναι γνωστά σε όλους μας, και παρά την ψήφιση νόμου για την απαγόρευση του καπνίσματος σε κλειστούς χώρους ΔΕΝ βάζουμε μυαλό και έτσι το 47,4 % των ανδρών και το 39,6 % των γυναικών είναι καπνιστές και ΕΝ ΔΥΝΑΜΕΙ σοβαρά ΑΡΡΩΣΤΟΙ!!! Συγκεκριμένα ,σύμφωνα με τα στοιχεία που δόθηκαν και αντιγράφω:
Το 25% των θανάτων από καρδιοπάθεια, το 82% των θανάτων από Καρκίνο του Πνεύμονα, το  83% των θανάτων από χρόνια βρογχίτιδα και εμφύσημα  καθώς και το 90% των περιφερειακών αγγειακών νόσων ( που πολύ συχνά  οδηγούν σε ακρωτηριασμούς των άκρων ), προέρχονται από το τσιγάρο.
Το 33,3% των αγοριών και κοριτσιών ηλικίας 12-18 ετών, έχουν δοκιμάσει και καπνίσει τσιγάρο τουλάχιστον μια φορά στη ζωή τους. Καπνιστές δήλωσαν το 10 % εξ’ αυτών!!
Το 45% των ενηλίκων καπνίζουν!!! Το ποσοστό είναι αρκετά μεγάλο σε σχέση με το 20% των Σουηδών ενηλίκων!!!!!
Το κάπνισμα του Πατέρα, αυξάνει κατά 87% τις πιθανότητες να καπνίζει και το παιδί ενώ το κάπνισμα της μητέρας διπλασιάζει τον κίνδυνο και τις πιθανότητες για παιδιά καπνιστές. Όταν βέβαια καπνίζουν και οι ΔΥΟ γονείς, οι πιθανότητες είναι αυξημένες κατά τέσσερις (4) φορές!!!
Το 85% των πολιτών ΔΕΝ πιστεύει στις Βλαβερές συνέπειες του Παθητικού Καπνίσματος όταν την ίδια στιγμή (αποδεδειγμένα), ο κίνδυνος εμφάνισης καρκίνου είναι τριπλάσιος και τα εμφράγματα του μυοκαρδίου ΑΥΞΗΜΕΝΑ κατά 30% στους παθητικούς καπνιστές.
Σε ετήσια βάση, 4,9 εκατομμύρια άνθρωποι χάνουν την ζωή τους από τον καπνό και το τσιγάρο.
Μέχρι το 2030 περίπου 1 στους 6 ενήλικες θα ΧΑΝΕΙ κάθε χρόνο την ζωή του από το ΚΑΠΝΙΣΜΑ.
Και φυσικά ΔΕΝ μιλάμε καθόλου για το κόστος νοσηλείας και αποθεραπείας αυτών των αρρώστων ή την επιβάρυνση των ταμείων σε ετήσια βάση.
Να συμπληρώσω και κάποια άλλα στοιχεία που παρουσιάζουν τις αρνητικές επιπτώσεις του καπνίσματος και του τσιγάρου στον οργανισμό μας με μεγαλύτερο το έμφραγμα που προκαλείται από την στένωση των αρτηριών που προέρχεται από τα δηλητήρια που εισπνέουμε από το τσιγάρο. Προφανώς θα γνωρίζετε ότι καπνίζοντας εισπνέετε πάνω από 4.000 χημικές ουσίες κυρίως από το χαρτί του τσιγάρου, πίσσα και νικοτίνη (κατεξοχήν δηλητήρια και δυνητικά θανατηφόρα).Ιατρικά η Νικοτίνη είναι ένα πολύ αποτελεσματικό φάρμακο. Απορροφάται αμέσως. Έχει αγχολυτική δράση και ΔΡΑ αμέσως. Όμως προκαλεί εθισμό. Άρα το τσιγάρο πρέπει να υπαχθεί στα ναρκωτικά. ΔΕΝ το κάνουν όμως (ούτε τα κράτη, ούτε και πολιτικοί) γιατί όπως έλεγε παλιά στην ταινία ο Καλογήρου: «Είναι πολλά τα λεφτά Άρη!!» Και για τους καπνοβιομήχανους ,και για τους προϋπολογισμούς των κρατών που επωφελούνται τα μέγιστα από την υψηλότατη φορολογία του καπνού.
Εμείς όμως ?? Γιατί συνεχίζουμε να «καπνίζουμε απολαμβάνοντας το τσιγαράκι μας»??
Το κάπνισμα είναι απόλαυση. Είναι μια κοινωνική συνήθεια. Το τσιγάρο στο χέρι είναι καθιερωμένο αξεσουάρ σ’ αυτόν που επιθυμεί να νιώσει (πιο) άνετα στο κοινωνικό του περιβάλλον. Και με το άναμμα του νιώθει την ευχαρίστηση και την ηδονή αυτόματα λόγω της ταχύτατης απορρόφησης της νικοτίνης. Όμως οι φαρμακολογικές αυτές ιδιότητες του τσιγάρου κάνουν τον καπνιστή δέσμιο και τον αιχμαλωτίζουν. Ενώ εμείς το απολαμβάνουμε η Ιατρική φωνάζει για τον ένοχο αυτό δεσμό και τις μεσομακροπρόθεσμες βλαβερές συνέπειες του. Βλέπετε οι αβλαβείς αρχικές επαφές του οργανισμού με το τσιγάρο (εξαιρέστε τον έντονο βήχα που προκαλείται από τις πρώτες εισπνοές, και αυτές πρέπει να θυμόμαστε όλοι) εξελίσσονται γρήγορα σε ισόβιο, επικίνδυνα καταστροφικό έως και θανατηφόρο δεσμό εξάρτησης. Ο εθισμός στη Νικοτίνη γίνεται το τέλειο αντανακλαστικό στο σώμα και στο μυαλό και έτσι μικρή έλλειψη της, οδηγεί στο σταθερό και προβλεπόμενο.. άναμμα του επόμενου τσιγάρου. Παρ’ όλα αυτά το ανάβουμε για λίγες ακόμα στιγμές απόλαυσης μη δίνοντας καμιά σημασία σε όλα αυτά που γνωρίζουμε και μαθαίνουμε καθημερινά για αυτό. Και όλα αρνητικά, τίποτα καλό για το τσιγάρο.
Το οποίο είναι το ιδιαίτερο δηλητήριο των αρτηριών. Ίσως το πιο διαδεδομένο που συνάμα πουλιέται και ελεύθερα. Είναι βέβαιο ότι μαζί με την ζάχαρη και το αλάτι αποτελούν τα τρία φονικότερα συστατικά. Κάτι σαν τις νάρκες κατά προσωπικού μόνο που εκείνες ρυθμίζονται για να κάνουν κακό. Οι επιπτώσεις του στην εμφάνιση της στεφανιαίας ανεπάρκειας είναι αναμφισβήτητες, διαπιστωμένες και Αποδεδειγμένες!
Έτσι , όπως γράφω παραπάνω, αρκετοί το σταματούν και ακόμη περισσότεροι Επιμένουν να θέλουν να το σταματήσουν παρά του ότι παραδέχονται όλοι την μεγάλη δυσκολία του εγχειρήματος. Πάντως όλοι (προσπαθούν και) το καταπολεμούν. Εκκλησία ή ιατρική, η παιδεία και το κράτος το ίδιο (αλήθεια ο νόμος κατά του καπνίσματος πότε θα εφαρμοστεί, Θα ζούμε εμείς ή τα παιδιά μας??) Παρ’ όλα αυτά οι άνθρωποι –και δη οι Έλληνες-καπνίζουν περισσότερο από όσο κάπνιζαν. Η βλαβερή αυτή συνήθεια μετακινείται! Προς τους λιγότερο μορφωμένους ανθρώπους και λαούς και από τους άνδρες στις γυναίκες. Και οι πιο ευφυείς άνθρωποι ΔΕΝ καπνίζουν. Δεν ξεχνάω πρόπερσι που καθίσαμε 6 ζευγάρια για καφέ και κάπνιζαν μόνο δυο (2) γυναίκες!!
Να συμπληρώσω και κάτι εξαιρετικά ενδιαφέρον που διάβασα και θέλω να μοιραστώ και μαζί σας. Τα 3 τελευταία χρόνια ΠΑΝΩ από 60.000 Έλληνες, ΣΤΑΜΑΤΗΣΑΝ, ΕΚΟΨΑΝ και «ΕΣΒΗΣΑΝ» το τσιγάρο. Ακόμη σχεδόν οι μισοί από τους καπνιστές (ποσοστό 45%) σύμφωνα με τα στοιχεία έρευνας της «Ελληνικής Πνευμονολογικής εταιρείας» δηλώνουν αποφασισμένοι να προσπαθήσουν – αν μη τι άλλω- να ΚΟΨΟΥΝ το κάπνισμα μέσα στο επόμενο εξάμηνο, οι περισσότεροι επειδή κατανοούν τις δυσμενείς επιπτώσεις στην υγεία (ποσοστό 66%) και λιγότεροι (20%) για οικονομικούς λόγους.
Δεν ξέρω αν θα σας βοηθήσουν όλα αυτά ΝΑ σκεφτείτε να κόψετε το τσιγάρο αλλά με ενδιαφέρει να ΓΝΩΡΙΖΕΤΕ κάποια πράγματα και να το συζητάμε που και που. Άλλωστε για αυτό είναι οι ΦΙΛΟΙ ( έστω και ηλεκτρονικοί)!!! Να γνωστοποιούμε και κάτι ΕΝΔΙΑΦΕΡΟΝ?! Εκτός από τραγούδια ή φωτογραφίες!!! ( που βέβαια έχουν κι αυτά το ενδιαφέρον τους ομολογουμένως!!!)
 
Τελικά Και το κάπνισμα όπως και η δίαιτα είναι θέμα απόφασης. Όταν αυτή βγει μετά από εκτίμηση ορθών παρατηρήσεων και ώριμης επιλογής !! Γιατί όσο δυσάρεστο και να βρείτε τον χρόνο αποχής, στο τέλος θα διαπιστώσετε ότι ήταν η σοφότερη απόφαση της ζωής σας.
ΘΑ σας βεβαιώσουν για αυτό τα παιδιά σας!!!
 
ΟΛΟΙ όμως συνειδητοποιούν ΤΗΝ ΜΕΓΙΣΤΗ σημασία της διακοπής του καπνίσματος για την βελτίωση της ποιότητας της ΖΩΗΣ!! Της δικής τους ΖΩΗΣ!!!
 
ΕΣΕΙΣ ?????????? Τι σκέφτεστε να κάνετε με την δική σας?????

|






Ροή Ειδήεων

10:52 | Πρέβεζα
Πρέβεζα | Μια πόλη με νησιώτικη ατμόσφαιρα, η πριγκίπισσα του Αμβρακικού


19:30 | Ελλάδα
Ποιήματα του Γεωργίου Βελλιανίτη - Παξινός Ποιητής part3


11:00 | Ελλάδα
Γiώργιος Βελλιανίτης Παξινός Ποιητής.......part2


09:41 | Πρέβεζα
Ομιλία Σπ. Κυριάκη για την επιστολική ψήφο


09:41 | Ελλάδα
Ποιήματα του Γεωργίου Βελλιανίτη - Παξινός Ποιητής


09:41 | Ελλάδα
Ποιήματα του Γεωργίου Βελλανίτη - Παξινός Ποιητής


09:41 | Πρέβεζα
Η Σταυροδοσια στον δήμο Πρέβεζας στο 80%


11:44 | Υγεία
Ποιος είναι ο βασικός ιατρικός εξοπλισμός που πρέπει να έχουμε στο σπίτι και ποια τα οφέλη του


18:17 | Ελλάδα
Ποιοι είναι οι τύποι ελλειπτικών και διαδρόμων γυμναστικής που μπορείτε να επιλέξετε!


17:45 | Life&Style
Χτίσε τη γκαρνταρόμπα σου από την αρχή με διαχρονικά κομμάτια


13:05 | Ελλάδα
Δημιουργία Μητρώου Μέσων Πληρωμών (POS) των επιχειρήσεων


13:01 | Ελλάδα
Ποιες εναλλακτικές λύσεις υπάρχουν στην αντικατάσταση της πλαστικής σακούλας;


20:50 | Life&Style
Δώρα που μπορείς να βρεις στο βιβλιοπωλείο και θα θες να κρατήσεις για εσένα


18:01 | Πρέβεζα
Στο τέλος Νοεμβρίου θα παραδοθεί στην κυκλοφορία η Αμβρακία Οδός


13:50 | Life&Style
Δώρα που μπορείς να βρεις στο βιβλιοπωλείο και θα θες να κρατήσεις για εσένα