ΩΡΑ
14:31:55
ΗΜΕΡΟΜΗΝΙΑ
11-1-2013
ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ
ΠρέβεζαΣύσκεψη στην Περιφερειακή Ενότητα Πρέβεζας για την Πρόληψη της Λύσσας.


Σύσκεψη στην Περιφερειακή Ενότητα Πρέβεζας για την Πρόληψη της Λύσσας.

 

            Με αφορμή την εμφάνιση κρουσμάτων λύσσας σε 4 αλεπούδες και σε δύο σκυλιά σε περιοχές της Βόρειας Ελλάδας (Αριδαία, Καστοριά) πραγματοποιήθηκε στις 10 Ιανουαρίου 2013 στην αίθουσα συσκέψεων της Π.Ε. Πρέβεζας συζήτηση των αρμόδιων φορέων για το θέμα.

            Στη σύσκεψη παραβρέθηκαν εκτός του Αντιπεριφερειάρχη, ο Αντιδήμαρχος κ. Δ. Κατσιπανέλης, ο Περιφερειακός Σύμβουλος κ. Ν. Ανατολιωτάκης, ο Δ/ντής της Διεύθυνσης Αγροτικής Οικονομίας & Κτηνιατρικής κ. Ι. Αυγέρης, η Δ/ντρια της Δημόσιας Υγείας Αγ. Λένα, ο Διευθυντής Δασών Πρέβεζας κ. Β. Δάλαρος , η κ. Δ. Ιωάννου, εκπρόσωπος του Δήμου Ζηρού,  πρόεδροι κυνηγετικών συλλόγων και υπηρεσιακοί παράγοντες.

            Ο κ. Αντιπεριφερειάρχης  ανέφερε ότι η σύσκεψη έχει καθαρά συντονιστικό χαρακτήρα για την καλύτερη πρόληψη ενάντια στην ασθένεια της λύσσας, κρούσματα της οποίας δεν έχουν εμφανισθεί στην ευρύτερη περιοχή. Απαιτείται ο άριστος συντονισμός των υπηρεσιών αλλά και η πιστή ακολούθηση από τους πολίτες όλων των υποδείξεων των υπηρεσιών αναφορικά με την ασθένεια και τα μέτρα πρόληψης. Ο Δ/ντής της Διεύθυνσης Αγροτικής Οικονομίας & Κτηνιατρικής κ. Ι. Αυγέρης, ανέφερε ότι στην Ελλάδα η λύσσα είχε εξαλειφθεί από το 1987 και ότι η επανεμφάνιση κρουσμάτων συνδέεται με την εκδήλωση της ασθένειας στις όμορες Βαλκανικές χώρες.          Κατόπιν συζητήθηκαν όλα τα επιμέρους ζητήματα που αφορούν την πρόληψη της ασθένειας, όπως το ζήτημα του ανελλιπούς εμβολιασμού των ζώων, η καταγραφή των ποιμενικών σκύλων, που έχει ήδη ξεκινήσει, αλλά και η αναγκαιότητα εμβολιασμού των κυνηγητικών σκύλων που έρχονται σε επαφή με άγρια ζώα.

            Ο συστηματικός αντιλυσσικός εμβολιασμός και η σήμανση – καταγραφή των σκύλων και γατών είναι το κλειδί για την αντιμετώπιση της νόσου. Όλα τα οικόσιτα ζώα (σκύλοι και γάτες ιδιωτών), οι κυνηγετικοί σκύλοι αλλά και τα αδέσποτα είναι υποχρεωτικό σύμφωνα με την εθνική μας νομοθεσία να εμβολιάζονται και να σημαίνονται. Την ευθύνη για τη διαχείριση (εμβολιασμό – σήμανση κλπ) των αδέσποτων ζώων έχουν οι δήμοι, οι οποίοι πρέπει να καταβάλλουν μεγάλη προσπάθεια για να ανταποκριθούν στις υποχρεώσεις τους, με τη βοήθεια όλων των πολιτών αλλά και των φιλοζωικών σωματείων. Οι ποιμενικοί σκύλοι , σύμφωνα με εγκύκλιο του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων είναι πλέον υποχρεωτικό να καταγράφονται. 

            Συζητήθηκε στη συνέχεια η αντιμετώπιση περιστατικών ζώων ή ανθρώπων που δαγκώνονται από ζώα συντροφιάς (σκύλους , γάτες) ή ζώα άγριας πανίδας (αλεπούδες, τσακάλια, λύκους, κλπ) και η ανάγκη για απομόνωσή τους και άμεσο εμβολιασμό τους. Επίσης να δίνονται συστάσεις  προς τους πολίτες να είναι επιφυλακτικοί απέναντι στα είδη της άγριας πανίδας αποφεύγοντας την άμεση επαφή μαζί τους, αλλά και οδηγίες για τον τρόπο λήψης δειγμάτων από νεκρά ζώα. Επισημάνθηκε η αναγκαιότητα επαγρύπνησης και  αναφοράς στο Τμήμα Κτηνιατρικής ΠΕ Πρέβεζας ή στα κατά τόπους Αγροτικά Κτηνιατρεία οποιουδήποτε κλινικά ύποπτου περιστατικού ή περίπτωση δαγκώματος.

 

 

|


Ροή Ειδήεων

09:32 | Πρέβεζα
Η Συμφωνική Ορχήστρα του Δημοτικού Ωδείου Ιωαννίνων ανοίγει στις 18 Ιουλίου την αυλαία για το πολιτιστικό καλοκαίρι της Πρέβεζας.


20:50 | Αθλητικά
Πρωταθλητής στο Volley ο ΠΑΝΑΘΗΝΑΙΚΟΣ [Video]


18:50 | Ήπειρος
Θετικό κρούσμα κορωνοϊού στην Άρτα


09:42 | Life&Style
Πέθανε ο αστρολόγος Πητ Παπαδάκος


09:32 | Life&Style
''Πέταξαν'' έξω απο club στην Νορβηγία το νέο αστέρι του Παγκόσμιου ποδοσφαίρου Erling Haaland [Video]


21:23 | Ελλάδα
Τα Κυριακάτικα πρωτοσέλιδα 12-7-2020


21:14 | Αγρίνιο
Τουριστική επένδυση 110 εκ. ευρώ προωθείται στην Πάλαιρο


10:35 | Ελλάδα
Πανελλαδικές 2020: Ανακοινώνονται σήμερα οι βαθμολογίες


10:07 | Πρέβεζα
Η θεατρική παράσταση ''Δεν ακούω, δεν βλέπω, δεν μιλάω'' , 1η Αυγούστου στην Πρέβεζα


09:55 | Πρέβεζα
Δείτε τι κατέγραψε το βαλιτσάκι της ΕΛΑΣ για την υπόθεση ναρκωτικών στην Πρέβεζα [Video]


15:02 | Πρέβεζα
7 οι συλλήψεις για την διακίνηση ναρκωτικών στην πόλη της Πρέβεζας - 70 άτομα στην δικογραφία


| Πρέβεζα
Συνεδρίαση στην Πρέβεζα για τις δράσεις της επιτροπής ΕΛΛΑΔΑ 2021


13:05 | Πρέβεζα
Σε ισχύ από το Σάββατο 11/7 οι κυκλοφοριακές ρυθμίσεις στην παραλία Μονολιθίου Πρέβεζας


10:35 | Πρέβεζα
Νέος διοικητής στην Π.Υ. Πρέβεζας - Δείτε ποιος είναι.....


11:32 | Πρέβεζα
Συνελήφθη ημεδαπός για παραβάσεις των νόμων περί ναρκωτικών, όπλων, φωτοβολίδων και πυροτεχνημάτων